Москва мести най-голямата си подводница със суперторпедо, което вдига радиоактивно цунами с вълни от 490 метра

03.10.2022 23:00
Владимир Путин

Руска ядрена подводница, която се придвижва заедно със суперторпедо, способно да предизвика радиоактивни цунамита, високи близо 490 метра, е изчезнала от базата си около Арктика и може да е на път към Карско море, съобщи в. “Дейли мейл”. Смята се, че в този район Владимир Путин може да тества безпощадното си оръжие, предупреди НАТО в съобщение, изтекло в италианските медии.

Ако тестът се осъществи, това ще бъде поредният опит на Путин да сплаши Запада, след като беше заподозрян, че е наредил атаки по газопроводите “Северен поток” миналата седмица.

Подводницата “Белгород”, която се намираше в Арктика, е с дължина малко над 180 метра и е една от най-големите в света. Торпедото “Посейдон” пък беше едно от четирите оръжия от следващо поколение, обявени от Путин през 2018 г., за което се смята, че е в експлоатация от юли.

Според руските медии оръжието е в състояние

да измине почти 10 000 км под вода, преди да експлодира ядрена бойна глава

в носа си със сила от два мегатона - 130 пъти по-голяма от размера на бомбата, хвърлена над Хирошима. Това би създало облъчено цунами с височина до 490 м, предназначено да залее крайбрежните градове и да ги унищожи.

Съоръжението никога не е било тествано заради международните забрани, наложени върху ядрени оръжия. Ако Русия предприеме подобна стъпка, тя ще бъде възприета от Запада като изключително силна провокация.

Огромен товарен влак, натоварен със специализирано военно оборудване, беше забелязан в движение в понеделник. Оборудването е свързано с подразделение на руското министерство на отбраната и притежава ядрено оръжие. Военният анализатор Конрад Мусика твърди, че разполагането на такива единици може да е сигнал за предстояща ескалация на конфликта от руския президент или да представлява предшественик на широкомащабни ядрени учения.

Постоянните закани за използването на подобен вид оръжие от Москва се чуват вече седмици. В понеделник петербургският бизнесмен Евгений Пригожин, известен като “готвача на Путин”,

призова за радикални мерки във войната,

включително употреба на ядрено оръжие.

Западът обаче също не остана без отговор на подобни провокации. В свое интервю в неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че ядрена ескалация би променила изцяло характера на конфликта в Украйна. Той неведнъж нарече “опасна и безотговорна” реториката за възможността за използване на ядрени оръжия. За момента НАТО не се възприема като замесена във войната страна. Алиансът помага на Украйна да се защитава, но не се намесва пряко. Столтенберг увери обаче, че ако Путин прекрачи границата на безразсъдието си, ситуацията коренно ще се промени.

Междувременно бившият директор на ЦРУ и четиризвезден генерал в оставка Дейвид Петреъс увери, че САЩ и техните съюзници ще унищожат руските войски и военно оборудване в Украйна, както и ще потопят черноморския им флот, ако Владимир Путин използва ядрено оръжие. До този момент Западът се въздържаше от конкретни заплахи, насочени към своите врагове.

Петреъс уточни, че не е разговарял със съветника по националната сигурност Джейк Съливан за вероятния отговор на САЩ при подобна ескалация от страна на Русия, за който според представители на администрацията Москва е била многократно информирана.

“Ние бихме отговорили, като поведем НАТО..., който ще унищожи всяка руска конвенционална сила, която можем да видим и идентифицираме на бойното поле в Украйна, а също и в Крим, и всеки кораб в Черно море”, заяви генералът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>