ГЕРБ и лидерът Борисов биха “Промяната” с Хазарта, Рашков в Перник катастрофира най-тежко

03.10.2022 21:52
Христо Петров - Ицо Хазарта
Бойко Рашков
Асен Василев

В личната битка обаче рапърът взе с 9 преференции повече от експремиера. Рекордьор за страната е Асен Василев с над 12 хиляди

24 от 31 района - толкова спечелиха ГЕРБ-СДС на изборите за парламент в неделя.

От останалите 5 са на ДПС, а 2 на “Продължаваме промяната”.

Резултатите са при близо 100% обработени протоколи в ЦИК.

23-и и 24-и МИР в София са единствените 2 спечелени от партията на Кирил Петков и Асен Василев, а 25-и, където попада и родната на Бойко Борисов Банкя, традиционно бе спечелен от ГЕРБ-СДС.

С 9 гласа рапърът Христо Петров, по-популярен като Ицо Хазарта, обаче има повече лични гласове от Борисов, но това не прави “Промяната” победител.

Най-тежката загуба “Промяната” претърпя в министерски двубой в Перник - бившият МВР шеф Бойко Рашков спечели 2 пъти по-малко гласове от бившия финансов и здравен министър от ГЕРБ Кирил Ананиев.

Големите губещи в страната са “Има такъв народ” и “Продължаваме промяната”. Вторите загубиха почти всички завоювани райони спрямо предходните избори.

Разочарованите от Кирил Петков и Асен Василев избраха “Български възход” или пуснаха протестно “Не подкрепям никого” в Пловдивско.

“Продължаваме промяната” загубиха 9126 гласа в Пловдив и 5008 в областта. “Не е изключено част от нашите избиратели да са гласували и за “Възраждане” освен за партията на Стефан Янев, но вероятно повечето са избрали опцията “Не подкрепям никого”, защото има сериозен ръст на тези гласове”, коментира пред “24 часа” областният координатор на ПП Росен Костурков.

При този резултат “Промяната” пак ще има трима депутати от Пловдив, но губи един в областта и ще прати в парламента двама.

ГЕРБ са първа сила, броят на депутатите остава непроменен. БСП отново ще има 1 мандат в Пловдив и 2 в областта. Соцпартията бележи лек отлив във втория по големина град - с 1311 спрямо ноември. Резултатът беше постигнат в сложна за БСП ситуация в Пловдив, защото гравитиращото около бизнесмена Георги Гергов старо местно ръководство беше сменено и начело застана бившият депутат Иван Петков-Бебето, който отново ще влезе в парламента, ако водачът Кристиан Вигенин се откаже от 16-и МИР. Почти двойно увеличава резултата си “Възраждане” в Пловдив и има шанс за двама депутати, но това зависи от преразпределението на гласовете.

“Демократична България” отново взема един мандат от Пловдив, но този път ще прати депутат и от региона. ДПС със сигурност ще има депутат от областта, в града това зависи от рулетката на гласовете в национален мащаб.

Новото попълнение в парламента - “Български възход”, ще има по един представител от двата избирателни района на Пловдив.

“Промяната”, ИТН и БСП губят в област Стара Загора за сметка на ГЕРБ-СДС, “Възраждане”, ДПС и ДБ.

През ноември от ПП спечелиха най-голяма част от доверието на заралии и оставиха ГЕРБ-СДС на второ място, но сега си размениха местата. В цифри означава, че от ПП са загубили 8542 гласа, а ГЕРБ-СДС са прибавили 3094. Двойно повече гласове са спечелили от “Възраждане” спрямо ноември, което ги прави трети в Стара Загора. Четвърти са БСП, които са загубили 1443 гласа. 3353 нови гласа спрямо ноември са спечелили от ДПС, а от “Демократична България” - 725.

Във Велико Търново партията “Не подкрепям никого” взе колкото хората на Стефан Янев.

6000 гласа загубиха от “Промяната” в старата столица, а 5000 - от “Има такъв народ”. И тук ГЕРБ-СДС бутнаха “Промяната” от първото място - мачът завърши с 25,10 на 18,84%.

Въпреки тлеещия конфликт в редиците на БСП във Велико Търново социалистите се доредиха до почетното трето място на предсрочните избори, което гарантира място в парламента на опитния депутат от Горна Оряховица Явор Божанков.

Между двата вота “Възраждане” набра скорост и удвои подкрепата си.

В Бургас първенец по преференции е бившият зам.-министър Жечо Станков - 5147, който е вариант за кандидат-кмет от ГЕРБ. И тук коалицията бутна “Промяната” от първото място и пак затвърди Бургаско като бастион на партията на Борисов.

Във Враца единственият мандат на “Има такъв народ” отиде при “Възраждане”.

Петя Аврамова отново ще представлява врачанската група на ГЕРБ в новия парламент, заедно с нея е вторият в листата Мартин Харизанов. “Продължаваме промяната” праща Деница Симеонова като депутат, но губи 6% от подкрепата си.

Всички партии с изключение на ДПС и “Възраждане” в Смолянска област губят избиратели.

Спрямо изборите през ноември ГЕРБ-СДС са получили с 30 гласа по-малко, но печелят изборите в региона от 2009 г. неизменно.

“Промяната” са загубили 1536 гласа, а БСП са на минус 1176 гласа.

Първият от “Продължаваме промяната” Михаил Камбарев е одобрен от 1059 души - далеч по-малко от втория в партията на Бойко Борисов.

С около 1200 повече са гласовете за ГЕРБ в Кюстендилско в сравнение с ноември и вероятно ще имат двама депутати - с един повече от досегашните.

Над два пъти вдига резултата си “Възраждане” - от 1800 на 3871. 100 гласа повече получава ДБ от миналата година. “Продължаваме промяната” сега има с 2400 по-малко и остава с един мандат. 500 души по-малко са гласували в неделя и за БСП.

Най-ниската избирателна активност за пореден път е отчетена в няколко села от община Благоевград - около 2-3%.

Това е така, защото в тях постоянен адрес имат македонци с българско гражданство..

ГЕРБ отново е първа сила и вдигна както процента, така и броя на избирателите и ще има вече четирима, а не трима депутати. ДПС за първи път излизат втори в областта и увеличават подкрепата си с 2000 гласа, но запазват броя на мандатите си - 2. С около 800 повече получава и БСП, но също остава само с един депутат.

“Продължаваме промяната” намалява броя на депутатите си от Благоевград от трима на двама. Над 2 пъти увеличава подкрепата си “Възраждане”.

“Български възход” също ще има депутат, който “Демократична България” губи.

Традиционно най-консолидирани около една партия са избирателите от Симитли и Белица - в първата около 80% са гласували за ГЕРБ, във втората пак толкова подкрепят ДПС.

В Благоевград бе най-сериозната битка за преференции във всички партии.

В ГЕРБ след разместване влизат водачът Росен Желязков, следван от последния Стефан Апостолов - футболният съдия и син на кмета на Симитли, който винаги размества листата с персонален вот, Костадин Стойков от Петрич и четвъртия Георги Георгиев от Сандански. Така въпреки че бе втора в листата, Росица Димитрова не става депутат.

В ДПС не се работги за лични преференции, но водачът Делян Пеевски е получил 644.

Разместване има и при БСП, където водач е Корнелия Нинова, а втори - проф. Георги Михайлов. Той обаче е изместен от 5-ия Богдан Боцев.

ДПС пак победи в Кърджали и се очаква 4-ма от 5-имата депутати да са техни. Победата на движението е логична, защото само то прави кампания в малките населени места.

На тези избори в област Кърджали ПП отбеляза ръст и спечели 5074 гласа при 4662 при предходния вот. Покачването на резултата може се обясни с преливането на гласове от ИТН, тъй като част от активистите на Слави Трифонов мигрираха при Кирил Петков.

Процентово обаче най-голямо увеличение на гласовете в Кърджали има “Възраждане” - при 718 гласа през ноември 2021 г. сега за тях са гласували два пъти повече - 1558. Костадин Костадинов успя да събере не само националистическите гласове в Кърджали, но и тези от крайния ляв сектор. Минимално покачват резултата от ДБ - 108 гласа повече от предишния вот.

Големият въпрос е при кого ще отиде петият мандат в Кърджали. Вероятно той ще бъде взет от някоя от малките партии, но в случая няма интрига, защото определянето на последния депутат е математика.

Бебе проплака в “Продължаваме промяната” в Пазарджик и това е голямата новина.

Първородна дъщеря се роди на кандидата за народен представител Петър Куленски, втори в листата, и той събра 932 преференции, които по всяка вероятност ще го изпратят и в новия парламент.

Само третото място на Костадин Костадинов във Варна различава региона от останалата държава.

Голямата изненада на тези избори е лигата на “Не подкрепям никого” - в секции, в които броят на тези бюлетини е бил максимум 5, стига 20 и общият брой е 5716 - почти колкото гласовете за партията на Трифонов.

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в област Варна с 30,72%, за тях са гласували 48 378 души. Най-много преференции за партията във Варненско и този път привлича Славена Точева. За нея са гласували 7306 души, докато водачът в листата Даниел Митов събира 4139.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>