Разочарованите от "Промяната" в Пловдив избраха партията на Янев или "Не подкрепям никого"

03.10.2022 19:30 Ваня Драганова

Разочарованите от "Продължаваме промяната", които загубиха 9126 гласа в Пловдив и 5008 в областта на вота на 2 октомври, вероятно са гласували за "Български възход" или са избрали квадратчето "Не подкрепям никого".

Това сочат първите анализи на резултатите от изборите.

"Не е изключено част нашите избиратели от м. г. да са гласували и за "Възраждане" освен за партията на Стефан Янев, но вероятно повечето са избрали опцията "Не подкрепям никого", защото има сериозен ръст на тези гласове", коментира пред "24 часа" областният координатор на ПП Росен Костурков.

На 14 ноември м. г. срещу всички гласуваха 1821 души в града и в 1367 - в региона, в неделя - съответно 5040 и 3550 избиратели.

Въпреки спада Костурков е оптимист. "Мисля, че това е дъното и оттук нататък можем да вървим само нагоре. Нямаше как да не ни се отрази управлението при толкова много кризи и негативната кампания срещу нас. Може би загубихме и емоционалния вот от ноември 2021 г.", смята той.

При този резултат "Промяната" отново ще има трима депутати от Пловдив, но губи един мандат в областта и ще прати в парламента двама представители оттам.
ГЕРБ са първа сила и в 16-и, и в 17-и МИР, но заради намалялата подкрепа за "Промяната", ръстът в гласовете за партията на Бойко Борисов е минимален - съответно 408 и 442.

Броят на депутатите остава непроменен - по трима от двата района. Местните лидери на ГЕРБ Иван Тотев и Георги Мараджиев отказаха да коментират в понеделник.

БСП отново ще има един мандат в Пловдив и два в областта. Соцпартията бележи лек отлив във втория по големина град - с 1311 спрямо ноември м. г. Резултатът беше постигнат в сложна за БСП ситуация в Пловдив, защото гравитиращото около бизнесмена Георги Гергов старо местно ръководство беше сменено и начело застана бившият депутат Иван Петков-Бебето, който отново ще влезе в парламента, ако водачът Кристиан Вигенин се откаже от 16-и МИР.

В средите на пловдивските социалисти се говори, че отлюспените стари кадри не само не са работили за кампанията, а дори са бойкотирали гласуването за БСП.

Почти двойно увеличава резултата си "Възраждане" в Пловдив - от 7470 гласа на ноемврийския вот на 13 053 в неделя. Партията на Костадин Костадинов има шанс за двама депутати от 16-и МИР, но това зависи от преразпределението на гласовете.

"Демократична България" отново взима един мандат от Пловдив, но този път ще прати депутат и от региона. ДПС със сигурност ще има депутат от областта, в града това зависи от рулетката на гласовете в национален мащаб.

Новото попълнение в парламента - "Български възход", ще има по един представител от двата избирателни района на Пловдив.

Големият губещ е партия ИТН, която се срина близо 6 пъти в сравнение с рекордния си резултат от миналото лято в Пловдив.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>