10 г. затвор за Иво Лудия, убил трима души на Околовръстното на Пловдив

03.10.2022 14:30 Никола Михайлов
Иво Даскалов се брани от снимащите устройства на репортерите пред съдебната зала.

Иво Даскалов, познат с прякора си Лудия, ще лежи 10 години в затвора при първоначален общ режим. Той остава без книжка за 12 години, реши Пловдивският окръжен съд. Даскалов призна вината си за катастрофата с 3 жертви на Околовръстното на Пловдив, с което заслужи намаляване на присъдата с една трета. Наказанието от 10 години е след редукцията. 

“Признавам изцяло вината си. Съжалявам напълно за случилото се”, каза пред съдия Силвия Цанкова Даскалов. Той се съгласи и че цялата фактическа обстановка е правилно представена от прокурора, което му гарантира намаляване на наказанието с една трета. 

На 2 май миналата година Даскалов празнувал Великден с Анета Ангелова и техни общи приятели в нейната вила в село Бойково. Подсъдимият пил ракия цял ден. Вечерта той, заедно с Георги Кирянов и Радослав Усков, се качил в джипа на приятелката си и тръгнал в посока Пловдив. На Околовръстното навлязъл в насрещното при изпреварване и се блъснал в друга кола. Установено е, че Даскалов се е движел със 180 км/ч. при разрешени 90. Той е седнал зад волана с 2,17 промила алкохол в кръвта.

След удара Радослав Устов и шофьорът на другата кола Николай Иванов загинали на място. Георги Кирянов изхвърчал от автомобила, след което е отведен в УМБАЛ “Свети Георги”, където издъхнал.

Според защитата причината Даскалов да седне зад волана е, че Усков е получил хипертонична криза. Подсъдимият се качил в колата, защото не е имало кой друг да го закара в болница. Адвокат Йордан Давчев контрира твърдението на прокурора Петър Петров, че Даскалов има 14 наказателни постановление и 5 фиша за нарушения на Закона за движение по пътищата, като прочете справка, според която подсъдимият има 2 пъти по-малко нарушения - 7, нито едно от които не е за тежки престъпления.

Частните обвинители и техните представители поискаха от съдията максимална присъда за Иво Даскалов и изтъкнаха, че това би било в полза на генералната превенция. Някои от тях изказаха мнение, че в случая става въпрос за самонадеяност, а не за небрежност. Прокурорът от своя страна поиска и отнемане на книжката на подсъдимия за 10 години. Той възрази срещу довода за хипертоничната криза и посочи, че ако е имало подобен проблем, е трябвало да се извика линейка, а не пиян шофьор да се качи зад волана.

Тримата защитници на Даскалов поискаха 10 минути почивка, след която адвокат Йордан Давчев посочи, че не е съществувал друг вариант във въпросната вечер. Той цитира показанията на свидетел, който е обяснил, че Даскалов му се е обаждал, за да го помоли да му уреди такси. “Освен това, моят доверител е карал към “Тракия”, защото трасето към “Смирненски” тогава беше в ремонт, а и Усков е искал да си вземе лекарствата”, коментира адвокатът в отговор на обвиненията, че клиентът му не е поел към най-близкото медицинско заведение. Защитата също така отрече Иво Даскалов да е бил в “тежко алкохолно опиянение”, тъй като е успял да слезе по пътя от Бойково, който е с много завои.

“Аз ще моля да определите наказание, различно от най-тежкото. Важна е не тежестта, а справедливостта”, каза пред магистратите Давчев.

Преди да се оттегли в съвещание, на което да определи наказанието на Иво Даскалов, съставът даде на подсъдимия време за последни думи. “Искам да изкажа най-искрените си съболезнования. По никакъв начин не мога да извиня действията си, просто исках да помогна. Тук съм, за да си поема отговорността. Просто искам справедлива присъда”, каза той.

Решението на Окръжния съд в Пловдив не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>