9 умни българи в тв “24 часа”: Елитът ли не разбра народа, или пак обратното (Обзор)

03.10.2022 01:36
Водещият Георги Милков с журналистите на "24 часа" Виктор Иванов и Георги Банов СНИМКИ: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Социалният антрополог Харалан Александров
Изпълнителният директор на Институт “Отворено общество” Георги Стойчев.

“24 часа” в 18,55 часа отново стана и телевизия на четвъртите парламентарни избори.

В студиото водещият Георги Милков търсеше баланса между различните интерпретации за случващото се у нас. Гости бяха 9 умни българи, чиито мнения имат тежест в обществото.

Първи бе социалният антрополог Харалан Александров, според когото хората вече са свикнали да ходят на избори, защото се е превърнало в навик.

“Една част от хората го възприемат като тегоба, а други - като насилие и подигравка

Като нещо, което им причинява политическият елит. Страхувам се, че в предстоящите месеци тази тенденция ще се влоши. Може да се очаква още по-голямо оттегляне от политическия живот, или регрес и нездраво вдъхновение от някакъв тип радикален популизъм”, предупреди социалният антрополог.

“На този вот избирателите са поканени да подпишат празен чек

и да гласуват за дадена партия, но не знаят техният глас за какъв тип правителство ще бъде използван”, сподели в телевизионното студио на “24 часа” изпълнителният директор на Институт “Отворено общество” Георги Стойчев.

Според него има много фактори, които потискат избирателната активност, както някои общи, така и специфични за този конкретен вот.

Като пример той даде разбирането, че всеки път гласуваш различно, а получаваш едно и също. А като специфичен фактор - отново хората се възприемат като междинна станция.

“Имаше много коментари в изборната кампания, че няма да може да се състави правителство. Тоест голямата изненада ще бъде, ако бъде съставено”, каза още Стойчев. Според него, когато алтернативите на едни избори са поляризирани - това води до по-висока избирателна активност. А когато са фрагментирани, какъвто е нашият случай - това демотивира избирателите.

За юриста Даниел Вълчев повечето партии не успяха да покажат значението на тези избори

и да поканят хората активно да участват в тях. Той отличи 3 неща, които трябва да се имат предвид за следващия кабинет. Разделението в обществото, необходимостта от експертиза, а трето - финансова дисциплина, която няма да затрудни следващите поколения да изплащат харчовете. Вълчев не изключи и варианта програмно правителство.

Такава хипотеза сподели и политологът Слави Василев в тв “24 часа”.

“Ако се изключи възможността за служебен кабинет, смятам, че експертен или програмен кабинет е следващото най-вероятно събитие за формиране на правителство. Такова правителство

никога няма да има легитимната политическа подкрепа не в НС, а извън него

Хората търсят реална политическа отговорност, а това изключва задкулисно управление, каквото би било подобен кабинет”, сподели още политологът.

Пиар експертът Ива Екимова видя през последните години все повече имиджови грешки в хода на предизборната кампания. А те с времето ставали все по-видими, каза още тя. По думите ѝ няма как едно послание да достигне до младите хора чрез конвенционалните комуникационни средства.

За издателя на “24 часа” Венелина Гочева не е важно кой е победителят, а дали партиите ще си говорят преди зимата на нашето недоволство. (Виж вдясно.) Коментаторът на “24 часа” Диляна Ценова обясни, че повечето хора, които познава, рязко загубили интерес към изборите, защото нищо ново не се предлага, нито работещо. “Предпочитаме да гледаме от хумористичната страна на нещата. Както политиците гледат на нас. До голяма степен политиците на този етап се подиграват с хората”, каза още тя.

Очаквайте утре спора, разразил се в студиото между журналистите Виктор Иванов и Георги Банов - за червените картони, националистическия вот и руските шпиони.

Как изборите изглеждаха в студиото,

водено от балансьора Георги Милков

Водещият Георги Милков с журналистите на “24

часа” Виктор Иванов и Георги Банов, а на екрана - редовната коментаторка Диляна Ценова

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>