6 партии сигурни за 48-ия парламент + “Български възход”, Слави Трифонов на ръба

02.10.2022 23:30

- ГЕРБ-СДС са първи на 5% пред “Продължаваме промяната”

- ДПС - трета сила

- “Възраждане” и БСП на кантар за четвъртата позиция

- 2 октомври 2022 г. ни върна към 4 април 2021-а с (почти) огледални резултати

- И на четвъртия вот ГЕРБ е първа сила (както беше и на първия). Втори са “Продължаваме промяната” (както беше ИТН на 4.04. 2021 г.)

Инфарктната ситуация при четвъртия от година и половина насам вот за парламент се оказа в това дали “Има такъв народ” и “Български възход” влизат в 48-ото народно събрание. Към 21 часа снощи в екзитполовете на 4 социологически агенции техните резултати бяха много близо до 4-процентната граница.

Шест партии със сигурност ще имат депутати в парламента според данните на 4 агенции, а седмата - “Български възход”, късно снощи премине 4-процентната бариера според паралелното преброяване на повечето от социологическите агенции (виж графиката).

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. “Тренд”, “Алфа рисърч”, “Галъп” и Маркет линкс дават резултат за ГЕРБ от 24,6% до 25,7%. Изглежда, партията на Бойко Бориксов е добавила проценти от изборите на 14 ноември 2021 г., когато получи 22,73%.

“Продължаваме промяната” е на второ място с резултат между 18,4 и 19,9% по данни на 4-те агенции към 21 часа снощи. Партията на Кирил Петков и Асен Василев е ерозирала спрямо миналите избори, когато стана първа сила с 25,67%.

Третата позиция е за ДПС с резултат между 12,6 и 15%, сочеха различните екзитполове към 21 часа снощи. На 14 ноември 2021 г. ДПС получи 13% от гласовете.

Между 8,9 и 11,5% от гласовете са за БСП според данните на 4-те агенции. На миналите избори столетната партия получи резултат 10,2% от гласувалите.

“Възраждане” е много близо до резултата на БСП с между 9,9 и 10,4% от гласувалите вчера. Това е двойно подобрение на резултата на партията на Костадин Костадинов от предишните избори, когато взеха 4,86%.

Между 7,1 и 9% е вотът за “Демократична България” по данни към 21 часа снощи. Изглежда, подобряват резултата си спрямо ноември 2021 г., когато вотът за тях бе 6,37%.

Екзитполовете даваха на “Български възход” на Стефан Янев резултат около 4-те процента, но паралелното преброяване след 21 часа ги изкачи на 4,7%.

Социолозите регистрираха и резултата на “Има такъв народ” около прага за влизане в парламента, но паралелно преброяване след 21 часа показваше, че са по-скоро под 4-те процента, макар и на косъм.

Разпределението на мандатите според Тренд е: ГЕРБ - СДС с 66 депутати, “Продължаваме промяната” - с 53, ДПС взема 39 места, “Възраждане” - 26. БСП ще има 24 депутати, ДБ - 19, а “Български възход” - 13.

Резултатите от изборите (по данни към 21 часа) са удивително огледални на резултатите от април 2021 г. - първия от поредицата вотове, четвъртият от които бе вчера.

ГЕРБ е първи с 25-26%. Както бе и на 4 април миналата година - 26,18%.

Втори са “Продължаваме промяната” с 19-20%. Точно същото бе съотношението между първия и втория на вота през април, но тогава втори бяха новоизгряващата звезда “Има такъв народ” със 17,66%. Три вота по-късно партията на Слави Трифонов вече е на ръба на 4-процентната бариера.

ДПС се класират трети с 14-15%. БСП изглежда остават на 5-а позиция с 9-10%.

През април 2021 г. местата бяха разменени - трети с 15% бяха БСП, а ДПС бяха четвърти с 10,5%.

“Възраждане” към 21 часа вечерта изпревари БСП и взе четвъртото място с резултат около 10%, сходен на петите на вота преди година и половина ДБ - 9-10%. Сега “Демократична България” са с малко по-нисък резултат.

Така се оказва, че за 4 вота сме се върнали в началното положение - имаме ГЕРБ победител и голяма “партия на промяната” втора (ИТН бе такава на първите избори).

Правото си на глас са упражнили около 2,4 - 2,5 милиона избиратели.

Минимум три партии ще са нужни за съставяне на кабинет, ако въобще се стигне до съставянето му, коментира политологът Димитър Ганев от “Тренд” пред Нова тв.

Не давам голям шанс, но би било израз на чувство за самосъхранение и оцеляване на българската демократична система, коментира пред БНТ и политологът доц. Огнян Минчев дали ще се състави правителство при това разпределение на силите между политическите партии в новия 48-и парламент.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>