125 фенове задушени и стъпкани до смърт на футболен мач в Индонезия (Обзор)

03.10.2022 01:00
Фенове нахлуват на стадиона в Индонезия.
Полицаи стрелят със сълзотворен газ срещу привържениците. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Полицейска кола е обърната и разбита.

42 000 били на стадиона при капацитет от 38 000 души

Най-малко 125 души са били стъпкани до смърт след бунт, избухнал на мач в Индонезия, съобщи Би Би Си. Това е една от най-големите трагедии във футбола и напомня на мелето през 1964 г., когато общо 320 души са убити, а над 1000 ранени по време на блъсканица на олимпийската квалификация Перу-Аржентина в Лима.

Опустошителните сцени в събота избухнаха, след като домакинът “Арема” от град Маланг в Източна Ява загуби от “Персебая Сурабая” с 3-2. Резултатът разгневи хилядите привърженици на “Арема”, които нахлуха на терена, хвърляйки бутилки и други предмети по играчи и футболни служители. Феновете напълниха терена на стадион “Канджурухан” в знак на протест и поискаха ръководството да обясни защо след 23 години непобедени в домакински мачове този мач завършил със загуба. На фона на насилието на терена полицията за борба с безредиците веднага се намеси с палки и изстрелвайки сълзотворен газ както на зеления килим, така и в трибуните, докато някои посетители се опитвали да си тръгнат. Разтърсващи кадри показват фенове, които прескачат огради, докато се опитват да избягат от дима, като някои

падат на земята, губят съзнание и са стъпкани от бясната тълпа

Безредиците се разпространиха извън стадиона, където най-малко пет полицейски коли са били преобърнати и подпалени. 

Видеа в социалните мрежи показват хаотични сцени, в които привърженици се блъскат, за да избягат от гъсти облаци сълзотворен газ, а някои се опитват да пренесат други ранени зрители на безопасно място.

Повече от 300 души бяха откарани по спешност в болница с наранявания, но много от тях са починали по пътя или по време на лечението, каза началникът на полицията в Източна Ява Нико Афинта. Директор на болница уточни, че една от жертвите е 5-годишно дете.

Според властите на мача в събота е имало 42 000 зрители, като всички са били пръвърженици на “Арема”, тъй като организаторът е забранил на феновете на “Персебая” да влизат на стадиона в опит да избегнат сбивания. Самото съоръжение обаче има капацитет за 38 хил. души.

Местните медии съобщават, че болниците изнемогват в усилията си да се справят с броя на загиналите и ранените, които пристигат.

Индонезийският президент Джоко Уидодо изрази дълбоките си съболезнования за загиналите в неделя. Той нареди всички мачове от Лига 1 да бъдат прекъснати в очакване на разследването на трагедията. 

ФИФА обяви, че стюардите или полицаите не трябва да носят или използват газ за борба с тълпата по време на мачове. Индонезийската футболна асоциация започна разследване и коментира, че инцидентът е “опетнил лицето на индонезийския футбол”.

Въпреки липсата на международни признания на Индонезия в спорта,

хулиганството е широко разпространено в обсебената от футбола страна,

където фанатизмът често завършва с насилие. Медии припомнят смъртта на привърженик на “Персия Джакарта” през 2018 г., който беше убит от тълпа фанатични фенове на съперника им “Персиб Бандунг”.

Светът си припомни и друга голяма трагедия във футбола - в Обединеното кралство през 1989 г. Тогава 97 фенове на “Ливърпул” са смазани до смърт на стадион “Хилсбъро” в Шефилд.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>