Скално катерене и риболов изместиха гъбите сред пловдивчани в изборния ден (снимки)

02.10.2022 16:20 Никола Михайлов
Пловдивчанинът Сашо Козак избра да лови риба в изборния ден. Снимки: Авторът
Димитър Димитров (вляво) и Петър Панчев катериха скалите на Сахат тепе.
Пред щандовете за сладолед се оформиха опашки.
Младежи се радваха на слънцето около Пеещите фонтани.
Масите на заведенията по Главната се изпълниха, особено тези, които бяха на завет.
Небет тепе е затворено за туристи.
Главната на Пловдив в следобедните часове се изпълни с хора.
Родители и деца в Цар-Симеоновата градина.
Шахматистите в парка бяха по-малко от обикновено.

Гъбите - тази 32-годишна алтернатива на гласуването у нас, днес бяха изместени от други занимания. Вместо по полянки и горички, пловдивчани решиха да разнообразят изборния ден с катерене по скалите на тепетата, ловене на риба в Марица и, разбира се, с разходки по главната улица, установи репортерска проверка. Интересът към вота в Пловдив все още е слаб и към този час.

Петър Панчев и Димитър Димитров предпочетоха да се посветят на скалното катерене. И избраха източната страна на Сахат тепе. "Това е от по-трудните места за изкачване, затова по-рядко има хора тук”, обясниха двамата. По думите и по останалите хълмове в града има подходящи места. Като това над Понеделник пазар. Там обаче нямаше катерачи, а и според последните геоложки проучвания скалите там се ронят и са опасни.

Въпреки силния вятър не липсваха и риболовци по Марица. Южният бряг беше изпълнен, макар и така масирано, с хора, които замятаха въдици. "Все още не съм хванал нищо, но се надявам", каза Сашо Козак. Той работи като заварчик в Пловдив, а в свободното си време обича да отскача до реката, за да пробва късмета си.

В Цар-Симеоновата градина обикаляха млади и стари. Десетки се радваха на слънцето около пеещите фонтани, двойки разхождаха кучета, а деца си играеха сред пожълтелите листа. "На завет и на слънце е добре, но като задуха вятърът, не е особено приятно", каза млада жена. Тя не е отишла до урната, защото смята, че нищо няма да се промени. За разлика от нея 82-годишният Петър Вълков беше изпълнил гражданския си дълг. Първо отишъл да гласува, а след това дошъл в парка. "Седнах да почета книга и да подишам чист въздух", обясни пенсионерът.

На пръсти се брояха шахматистите в градината. Само една маса беше изпълнена с пенсионери, които местеха пешките. Други ги наблюдаваха и отстрани коментираха.

Следобед главната улица се изпълни с хора. Оформиха се опашки пред щандовете за сладолед, а местата на открито в заведенията бяха заети. Някои даваха напътствия по телефона на близките си как да гласуват.

Неприятният вятър опразни Стария град. Тук-таме се виждаха туристи. Някои решиха да отидат на Небет тепе, но там го посрещаха железни прегради и информационна табела, която съобщава, че тече реставрация.

"Ако не беше този проклет вятър, щях да отида за гъби. На всички избори бера.  Връщала съм се с по две чанти", разказа Анелина Пенева. Тя се отдаде на варене на сладко от арония. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>