В Тракийския регион на Турция има голям интерес към гласуването

02.10.2022 12:48
В Турция гласуват днес в 166 секции.

За голям интерес към гласуването в Тракийския регион на Турция - Чорлу, Одрин, Текирдаг, Къркларели, където са разкрити 28 секции, съобщиха местни медии.

Избирателите с българско гражданство в Турция гласуват днес в 166 секции, разкрити в страната, рекорден брой в сравнение с всички предишни избори, предаде БТА.

“Гласуването мина спокойно, без много чакане. Добре е, че има повече секции от преди и съм доволна. Синът и снахата ще дойдат към обяд да гласуват. Досега сме гласували на всички избори за България“, каза Севдие Мюфтюоглу, изселничка от Шуменско, пенсионирана учителка, която гласува в една от четирите секции в истанбулския квартал Авджълар, компактно населен с изселници от България.

Попитах я какво я мотивира да се яви пак и не се ли умориха вече от гласуване.

“Уморително е, но трябва, ние искаме в България да има силно правителство, често си ходим по родните места и виждаме, че положението не е добре. Милеем за България и имаме право да искаме там положението да е добро, младите да не напускат”, каза тя.

Други две секции са разкрити във Фирюзкьой, където гласуването протича нормално, там се гласува само с хартиени бюлетини. По-масово избиратели се очаква да се явят към обяд.

Спокойно преминава гласуването и в Картал, на азиатския бряг на Истанбул, където по данни на изселническата асоциация, от сутринта докъм момента са гласували над 100 души, без каквито и да било затруднения.

Около секциите няма плакати, не се правят разяснения с говорители. Но има ясни указания в печатен вид за машинното гласуване и попълването на заявленията на място.

Само в района на мегаполиса Истанбул избирателите са обслужвани в 51 секции.

От град Ялова постъпиха информации за закъснения и неявяване на членовете на СИК навреме, поради което отварянето на секциите се е забавило с близо час.

Медиите в Бурса съобщиха, че още от 7 часа сутринта, когато са били отворени секциите, са се били струпали доста хора, дошли да гласуват. Не се налага обаче да се чака дълго за гласуване.

В Бурса са разкрити 40 секции в 9 района. Според местните източници в района на Бурса има около 72 хиляди избиратели с българско гражданство.

"Около 2 хиляди сънародници са заминали със собствени средства, за да гласуват в България", заяви Хюсеин Али Йетим, председател на организацията Балгьоч в Орхангази.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>