Карло Луканов става адвокат на 54 г., за да защитава правата на бащите

30.09.2022 17:00 Пенчо Ковачев
Лили Манова, Карло Луканов и тяхната дъщеря Мария, която е студентка втори курс по право в СУ.
Лилия Герасимова живее вече 26 години без съпруга си Андрей.
1990 г. Ани е зад баща си на първомайската манисефстация на БСП.От тогава изминаха 22 години...

Щастливият семеен живот на Луканови продължава 33 години - до 2 октомври 1996 г., когато  Андрей  е застрелян с четири куршума пред дома си на ул. “Латинка” 15.

След убийството му живее

като повечето обикновени хора

Лилия Герасимова и Андрей Луканов се женят на 29 юни 1963 г. - само три дни след последния им изпит в Института за международни отношения в Москва.

Кумуват им техните състуденти Петър Младенов и Светла Попова. За да купи букет на булката, Младенов продава единственото си палто.

Андрей Луканов е роден в семейството на известния български комунист Карло Луканов в Москва през 1938 г. По рождение е съветски гражданин и придобива българско поданство на 6-годишна възраст, когато се премества да живее в България със семейството си. Имало е решение, прието още при управлението на регентите, че на децата на политемигрантите се признава българско гражданство по рождение.

Лили Герасимова е дете на политемигранти и също е родена в Москва.

Баща й проф. Михаил

Герасимов е лежал в

Белене след 1944 г.

като “враг на народа” в процеса срещу Трайчо Костов.

След завръщането им от Москва Андрей Луканов започва работа в Министерството на външните работи (1963 - 1965) и Министерството на външната търговия (1966 - 1968). От 1969-а до 1972 г. е служител в представителството на България в ООН в Женева. После заема важни постове в държавното икономическо управление.

Лили Герасимова 8 години работи в Главно управление по туризма, след това е журналист в сп. “България днес”, издавано от София прес. През 1980 г. е поканена за главен редактор на сп. “Български курорти”, което излиза на немски, руски, английски и френски език, но не и на български.

Щастливият семеен живот на Луканови продължава 33 години - до 2 октомври 1996 г., когато Луканов е застрелян с четири куршума пред дома си на ул. “Латинка” 15. Нарочно или случайно, показното убийство е извършено на нейния рожден ден.

Смъртта му заварва

Лилия пенсионерка

Синът Карло също е завършил международни икономически отношения в Москва и работи там в българо-руска фирма. Дъщерята Дъщерята Ани учи сценография и сценична живопис в Художествената академия в руската столица. За да преодолее по-лесно скръбта, мъката и липсата на съпруга си, майка им отива да живее при тях в Москва. Семейството се завръща в София през 1997 г.

В началото на 2000 г. тримата напускат семейното жилище и купуват два неголеми апартамента в един блок на кв. “Витоша”. Сега в едното жилище живее Карло, в другото - Лили и дъщеря й Ани.

По същото време  Герасимова започва да издава частното списание “Тур.бг”, което излиза само на английски език. Обстановката вече е съвсем различна от времето на организирания социалистически туризъм. През 2001 г. Лили започва да издава в. “Кулинарен туризъм”, който се разпространява в супермаркетите.

За всичко това много й помага Агенцията по туризъм, начело на която тогава е Анелия Крушкова. По идея на Герасимова екип от агенцията обикаля всички села в Ловешкия край, където местните попълват предварително разпратени анкетни карти.

Изричното условие е картите да бъдат попълвани само от жени над 60 години и жени, които помнят какво са готвели бабите им. Целта е да бъдат събрани старите рецепти, за да не се забравя от младите как се приготвят българските традиционни ястия.

През 2016 г. Лилия Герасимова събира 240 автентични рецепти от всички краища на България в книгата си “Кухнята на времето”. Пет години по-късно излиза второ допълнено издание на книгата. В нея вече има 312 рецепти от традиционната българска кухня на ХХ век.

Те са напълно автентични, Лилия ги записва както ги чува, без да ги редактира. “Там, където хората са говорили на техния език и употребяват тяхната дума, примерно за джоджен, съм я оставила - обяснява идеята си Герасимова в интервю за “24 часа”. -  Защото в различните региони една и съща подправка има различни имена. Да знаят децата и техните внуци, че в България е имало сериозна алтернатива на днешните пици, бургери, дюнери и китайско...”

Самата тя признава, че обича да готви, макар да не се има за много добър готвач. Казва още, че готвенето е изкуство, иска търпение, любов, време и отношение към храната. Любимите й ястия са мусака с патладжани, лозови сарми, руски борш, солянка, постни ястия. А голямата й сила е в тортите и сладкишите...

Сега Лили

Герасимова е

на 83 години

Наскоро е преиздадена книгата й с рецепти.

В Москва Карло Луканов работи в американска рекламна агенция, след това се мести в българо-руска търговска фирма.

В София 15 години работи във фирма, която внася вестникарска хартия от Русия. Тя е държавата с най-голямо производство на този продукт. После ръководи логистиката на фирма за строителни материали. За съжаление, работите  не потръгва, макар че проектът е много интересен - става дума за иновативен строителен материал.

Карло Луканов е имал регистрирани и собствени фирми, но те не проработват истински поради бързата смяна на обстановката.

6 години живее на съпружески начала с Лили Манова, с която имат дъщеря - Мария. Когато се разделят, имат няколко трудни откъм взаимоотношения години. Според него тя се опитва да му отнеме правото да се вижда с дъщеря им. Той организира шествие в центъра на София в подкрепа на разведените мъже. После основава фондация, която се бори за повече права на съпрузи, озовали се в неговото положение.

С порастването на детето им двамата нормализират отношенията си - сега Мария е на 22 години и е студентка по право в СУ. Докато изживява всичко това, Карло Луканов вижда колко несправедливости има по отношение на разделените семейства и преодоляването им се превръща в негова кауза. Главно заради нея в един момент решава да се преквалифицира.

54 годишен през 2019 г., Карло се дипломира като юрист и на 13 януари 2022 г. е вписан като младши адвокат в Адвокатската колегия в София. Казва, че като всяко начало в новата работа има и трудности, но като борец за правата на разведените бащи е натрупал опит и това сега му помага.

Карло Луканов не крие левите си убеждения, но не членува в БСП. През 2012 г.

влиза в

ръководството на

партия “Обединена

социалдемокрация”

Казва как идва момент, в който човек разбира, че не трябва само да гледа нещата отстрани, а да действа. Но скоро се отказва от идеята да става професионален политик.

През всичките години Ани Луканова е художникът в списанията, които издава майка и, занимава се с предпечатната подготовка.

Работи и за няколко български филма като художник по костюмите. “Пълна лъжа са писанията на някои издания, че майка ми бедствала и продавала домати на пазара. Не сме нито бедстващи, нито забогатели, живеем като повечето обикновени българи”, казва Карло Луканов-внук.

Ани Луканова не обича да се пише за нея и никога не е давала интервюта.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>