Кулеба: Украйна е готова да предприеме всички стъпки за успешна интеграция в Алианса

01.10.2022 22:13
Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба СНИМКА: Ройтерс

Украйна е готова да предприеме всички стъпки на НАТО за успешна интеграция в Алианса, ако такива бъдат решени.

Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, съобщиха от пресслужбата на МВнР.

Според него, предвид фундаменталната промяна на ситуацията, Украйна разчита на положителна промяна в позицията на членовете на НАТО, които преди това бяха скептични към присъединяването на страната ни към НАТО.

"Бъдещето на евроатлантическото пространство се решава в Украйна. Евроатлантическата сигурност е невъзможна без победата на Украйна", каза министърът.

Той е убеден, че присъствието на Украйна в НАТО променя логиката и динамиката на процеса на евроатлантическа интеграция на нашата държава.

"Ситуацията се промени радикално. И дори държавите, които все още са скептични относно членството на Украйна в НАТО, трябва да преразгледат позицията си при тези нови обстоятелства", каза Кулеба.

Министърът напомни, че когато преди това Украйна е подала молба за членство в Европейския съюз, реакцията на някои столици, които са традиционно скептични в това отношение, също е била изключително сдържана.

"Но в крайна сметка това заявление промени динамиката и логиката на политическия процес и получихме статут на кандидат за членство в ЕС. Сегашното заявление също променя логиката и динамиката на процеса", отбеляза той.

Министърът отбеляза, че днес Украйна е държава, която въпреки войната продължава да провежда реформи, както и държава, която жертва най-добрите си синове и дъщери, защитавайки демокрацията.

Както подчерта Кулеба, сега топката е в полето на НАТО и ако Алиансът реши да определи списък от стъпки, които Украйна трябва да изпълни, за да завърши успешно процеса на интеграция, нашата държава е готова да ги изпълни.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>