8 месеца след пожара на гръцки ферибот роднините на 5-има от изгорелите BG шофьори нямат смъртните актове

01.10.2022 21:57 Антоанета Маскръчка
Температурата в горящия ферибот е била 500-700 градуса, на места до 2000.
ВАСИЛ МАРКОВ
ДИМИТЪР БОЯДЖИЕВ
ВАСИЛ АСЕНОВ
ДИМИТЪР ГРЪНЧАРОВ

Липсата на документите пречи да бъдат уредени проблеми с кредити и наследяване на имущество

На борда бяха спасени 279 души, а 11 останаха в неизвестност - 7 от тях са наши сънародници

Все повече близките на нашите шофьори, изгорели на гръцкия ферибот през февруари тази година, губят надежда, че телата ще бъдат разпознати и върнати, за да бъдат погребани в родината си.

Освен това заради липса на смъртни актове на родствениците си те не могат да уредят ежедневни житейски проблеми, с които се сблъскват.

“Живеем в пълна неизвестност дали някога ще може поне да погребем нашите мъже,

да има място, където да отидем да си поплачем и запалим свещ. Нямаме никаква информация и резултат какво стана с ДНК експертизите. Вече минаха повече от 7 месеца, живеем в някакъв кошмар - и нищо”, казват роднини на шофьорите на тирове.

Фериботът “Юрофери Олимпия” пламна в ранните часове на 18 февруари близо до остров Корфу. Пожарът бързо се разпространи и започна евакуация на пътниците. На борда имаше 290 души, от тях 127 българи, които пътуваха от Игуменица към Бриндизи с ферибота на компанията “Грималди груп”.

На кораба е имало 153 камиона и 32 автомобила. Част от тировете бяха български. Спасени бяха 279 души, а 11 останаха в неизвестност. От тях 7 са българските шофьори Димитър Бояджиев и Васил Марков от София, Васил Асенов от Разлог, Димитър Грънчаров от Хаджидимово, Георги Махлелиев от Сандански, Рангел Дърмонски от Пловдив и Христин Тишевишки от Кнежа.

След продължила дни наред спасителна операция и преместване на ферибота от Корфу на пристанището Астакос в крайна сметка бяха открити овъглените останки на останалите изчезнали шофьори. Всички са били обгорели до неузнаваемост.

Докато продължаваше тежката операция по обхождане на ферибота, на място бяха и роднините на нашите шофьори.

За да се идентифицират телата, са взети ДНК проби

Първи станаха готови резултатите на откритите още в началото Рангел Дърмонски и Христин Тишевишки. В края на март те бяха транспортирани и погребани в родните им места - Момино село и Кнежа.

За останалите петима българи още няма резултати от ДНК експертизите и идентификацията им не е направена. Гръцките власти увериха, че това ще стане за седмица до 10 дни, после - до месец.

Сега най-вероятно това може и никога да не стане. Останките са били в състояние, в което не може да се извлече ДНК. Тези, от които все пак е взета проба, показвали различна от тази на нашите водачи, имало и смесени ДНК.

“Нямаме информация защо се бавят резултатите. Казаха, че телата били много обгорели, ставало трудно. Казват ни да чакаме, но вече не издържаме! В същото време съпругът ми имаше кредит.

След трагедията успявах няколко месеца да покривам вноските от последните му заплати в картата, но вече нямам възможност.

Към кредита има застраховка “Живот”, но нямам документ, че е починал,

за да се активира застраховката. Служителите в банката проявяват разбиране, но законът е такъв”, разказва през сълзи Нели Маркова, съпруга на шофьора Васил Марков.

Роднините на друг от тираджиите пък искали да продадат колата му, за да покрият належащи ежедневни нужди. И те не можели заради липсата на официален документ, че е починал, а те след това да получат удостоверение за негови наследници.

Наказателното производство за трагедията се води от гръцките власти. Роднини на нашите шофьори са наели български адвокати, които работят в тясно сътрудничество с гръцките си колеги, за да са в течение на разследването.

“Поддържам непрекъснато връзка с гръцките адвокати и адвокатите на италианската застрахователна компания.

Разбрах, че разследването там върви доста експедитивно, като се има предвид тежестта на случая.

Има множество назначени технически експертизи и повечето били готови. Гръцките колеги са обнадеждени и се надяваме скоро прокуратурата да излезе с краен акт за приключване на досъдебното производство.

Разбирам положението на близките, виждам колко им е тежко и искат колкото може по-бързо да приключи всичко, но

наистина случаят е сложен и правим всичко възможно на този етап”,

каза адвокат Васил Крумов, който се е заел да помага на Нели Маркова.

Някои от роднините са изискали и получили удостоверение от гръцката полиция за инцидента, което са представили в банка, където пък има кредит на загиналия.

В документа обаче пишело, че за шофьора “има данни, че е бил на ферибота, изчезнал е и вероятно се касае за смъртен случай”, но категорично полицията не твърди, че е загинал, а всичко е предположения.

Това е така, защото само прокуратурата може да е категорична в заключителния си акт. Сега петимата още се водят изчезнали, а не починали. От нашата банка обещали, че ще разгледат удостоверението, но още не са се произнесли.

“Аз също съм направил постъпки за получаване на такова удостоверение от гръцката полиция. Ще го депозирам, но едва ли ще има резултат. Направил съм пътека до банката, но оттам искат документ за смърт, защото такъв е законът. В същото време

при такива инциденти в морето едва след 2 г. се издава смъртен акт на изчезнали

Пуснал съм и запитване до Комисията по финансов надзор, но още чакам отговор. Това е сериозен проблем за наследниците, защото освен че не може да се активира застраховката “Живот” по кредита, ако близките нямат възможност да го погасяват, той става предсрочно изискуем, което вече си е сериозен проблем за семействата”, обяснява адвокат Крумов.

Категоричен е, че билетът за ферибота е и вид застрахователна полица, така че наследниците могат да претендират за обезщетения, но и това ще стане след окончателно произнасяне на прокуратурата.

“Вече 8 месеца нищо не се случва. Чакаме, чакаме и сме в пълно неведение. Адвокатката ни в Гърция и тя чака. Нямам обяснение как така не можаха да направят тези ДНК експертизи? Случаят е много заплетен и вече сме обезверени.

В гръцки териториални води, италиански ферибот, български шофьори... Не знам дали нещо ще стане накрая”, казва и синът на Георги Махлелиев - Евгени.

Той споделя, че заради липса на смъртен акт баща му се води жив и заедно с брат му не могат да получат документ за наследници, за да уредят битови проблеми. Наскоро от НОИ пък звънили, за да питат за документ, че баща му е починал, но и на тях обяснил, че такъв няма.

Трудно е да се гадае какъв ще е резултатът от разследването, дали ще има повдигнато обвинение към виновници за трагедията на ферибота, дали делото ще стигне до съд и евентуално след време пък да има осъдителни присъди.

Появиха се информации, че вероятно огънят е тръгнал от трета палуба, а от гаражите на първо и второ ниво са извадени здрави автомобили. Версиите са от възпламенена газова бутилка в тир, човешка небрежност или техническа неизправност.

Очаква се всички фирми, които са претърпели загуби на превозни средства и стока, или да се споразумеят за обезщетения от застрахователя, или да водят дела, като същото вероятно ще направят и роднините на загиналите и пострадали пътници.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>