БНБ опитва да охлади кредитите - ако не проработи, ще свива печалбата на банките

01.10.2022 13:18 Румяна Дeнчeва
БНБ отново вдига ликвидния буфер за банките в опит да охлади постепенно кредитирането, като основният ръст при него идва от отпуснатите заеми за покупката на жилища. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Централната банка вдига буфера за рискови заеми на 2% от октомври догодина. От този месец той става 1%, а от януари 2023 г. се качва до 1,5 на сто

От октомври 2023 г.  БНБ вдига т.нар. буфер за рискови заеми. Аргументите - очакванията за нарастване на задлъжнялостта на фирми и домакинства заради увеличените лихви, което може да се отрази върху стабилността на банковата система.

Ако тази мярка се окаже недостатъчна, централните банкери напомнят, че могат да въведат ограничения в разпределението на печалбите на банките. В края на август тя е 1,4 млрд. лева и е с 55,8% по-голяма на годишна база. Активите на ва бавките са 146,5 млрд. лв.

Според новото решение на БНБ от последното тримесечие на 2023 г. всички банки ще заделят по 2% от всеки заем, преценен като рисков. Отчисленията ще формират резерв от 2%, за да покрият евентуални загуби, ако кредитът спре да се обслужва.  По закон решението на БНБ трябва да бъде обявено на банките една година преди влизането му в сила.

От БНБ се надяват, че повишеният темп на кредитната активност ще бъде постепенно успокоен. От централната бака припомнят, че от 1 октомври тази година нивото на антицикличния буфер се вдига на 1%, а от 1 януари 2023 г. става 1,5 на сто.

При новото увеличение експертите на Димитър Радев са отчели, че съотношението кредит към БВП възлиза на 89,1%, което в момента не било притеснително. Като бъдат отразени обаче допълнителни индикатори, които отчитат състоянието на кредитния пазар, задлъжнялостта в перспектива, пазара на недвижими имоти и общото състояние на икономическата среда, перспективата се променяла.

От БНБ посочват още, че и продължителни периоди на висок кредитен растеж, какъвто има до момента, обичайно създават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта. Това, в комбинация  с очаквано влошаване на икономическите условия или на рязко повишение на лихвените проценти, увеличавало риска от ръст на необслужваните кредити.

Към тази неблагоприятна прогноза за първи път от доста време се добавят поскъпването на енергоносителите, потенциалните затруднения във веригите за доставки, индиректните ефекти от забавянето на икономическата активност и влошаването на потребителските нагласи. Този “букет” от фактори можел да засегне финансовото състояние и способността на хората с кредити да ги плащат редовно. 

БНБ отново вдига ликвидния буфер за банките в опит да охлади постепенно кредитирането, като основният ръст при него идва от отпуснатите заеми за покупката на жилища.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>