50 дка от джунглата в Марица почистени за седмица, остават още 700 (снимки)

30.09.2022 18:05 Никола Михайлов
Тракторът с мулчер коси по 8 часа всеки ден в коритото на Марица. Снимки: Авторът
Така изглежда непочистената част в коритото на Марица в чертите на Пловдив.
Трактор с мулчер коси растителността в реката.
Шефът на "Градини и паркове" Веселин Козарев всеки ден надзирава работата по почистването на коритото.
Пловдивчанката Лиляна Петрова разказа на Веселин Козарев за преживяното в детството й наводнение от Марица.
Така изглежда почистената част в коритото.

До месец ще се справим, ако няма валежи, увери шефът на "Градини и паркове"

50 декара шубраци и гъсти върби са изчистени за седмица в коритото на Марица. Трактор със специално приспособление, наречено мулчер, върви и унищожава всеки храст. Обраслата река в чертите на града от месеци държи пловдивчани под стрес. Мнозина се молят да не дойде голяма вълна, защото ще помете всичко около крайбрежието.
Почистената площ обаче все още е капка в морето.
"До месец ще се справим. Работата е много и върви бавно. Растителността е много гъста", обясни пред "24 часа" директорът "Градини и паркове Веселин Козарев. На него е възложена задачата да изчисти реката. Последната сеч беше преди повече от 10 г. за 6 млн. лева. В последните години Марица обрасна като Амазонка.
"Чистим папури и върби, височината на някои надхвърля 4 метра", допълни Козарев.
По думите му имат да обработят най-малко още 600-700 декара. Дължината на Марица от източния мост на околовръстното шосе до западния е 12 км. В чертите на града протежението е по-малко.
Освен с трактор има бригада, която действа с бензинови косачки. Това, което те успяват да направят за три седмици, тракторът го постига за два дни.
"Доколкото знам, сега тече обществена поръчка за изготвяне на проект. Запознати са вътрешният министър и Комисията по бедствия и аварии", обясни Козарев.
И с просто око обаче се вижда, че работата е още много. На места растителността е по-висока от трактора, каза шофьорът на машината Георги Илинчев. Тя е пригодена за горски местности и трудно проходими терени. Няма как да не успее да почисти реката, убеден е Козарев. Надява се през есента да няма обилни валежи и предприятието да успее да завърши "операцията".
"Тая топола, която е във водата, кой ще я извади", попита Лиляна Петрова, която береше коприва край брега. Жената каза, че е на 68 г.
"Когато бях на 3, Марица преля и баба ми ме е пренасяла на ръце през водата. Това не трябва да се повтаря", притеснява се Петрова. Козарев я увери, че ще направят всичко възможно това да не се случи. Но призна, че не могат да се справят с обраслите в дървета острови. За тях трябва да се намери друга фирма, каза той.
"Три пъти съм подавала сигнали за избуялата растителност", обясни Лиляна Петрова.
Докато тракторът косеше, в общинския съвет течеше дебат за намаляване на риска от бедствия до 2025 г. Спорове се разразиха за обраслото корито на Марица. Кметът е категоричен, че общината ще вземе мерки. Виждам много популизъм в тази тема, заяви Димитров.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>