3-ма българи и 2-ма чужденци кандидати да водят националния - ето кои са

30.09.2022 02:22
Мартин Стоев

Трима българи и двама чужденци съставляват списъка с петима специалисти, от които волейболната федерация ще избира нов национален селекционер за мъжете, разбра “24 часа”.

И тримата представители на родната школа вече са били начело на България. Това са най-успешният треньор на държавния ни тим Мартин Стоев, извелият националите до 4-о място в Европа през 2015 г. Пламен Константинов и Найден Найденов. Последният води България на олимпийските игри в Лондон преди 10 г., когато България също зае 4-ата позиция.

Стоев за последно бе начело на националите до 20 г., с които миналата седмица спечели бронз от европейското в Италия. Начело с него мъжете ни станаха трети на световното през 2006-а, а година по-късно постигнаха същото в световната купа.

Стоев вече обяви, че би се завърнал на поста, но при условие че получи дългосрочен договор. Той трябва да се простира до квалификацията за олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. Мартин се раздели с младите национали и вече е без ангажимент.

Константинов продължава да е начело на руския “Локомотив” (Новосибирск), с който записа редица успехи. Пламен води националите от 2014 до 2018 г.

Найденов продължава да е треньор на “Марек”, а също така е селекционер на националите до 23 г.

Двамата чуждестранни специалисти, които са варианти за треньор на националния ни отбор, са финландецът Туомас Самелвуо и италианецът Алберто Джулиани.

Първият за последно бе начело на Русия. Със “сборная” той стана олимпийски вицешампион миналата година в Токио.

След 3 г. начело на “Зенит” (Санкт Петербург) Самелвуо пое полския ЗАКСА. По настояване на 46-годишния финландец в него бе привлечен диагоналът на националния ни тим Денис Карягин.

Последният евентуален нов селекционер също има опит като старши треньор на държавен тим. Джулиани води от 2019 до 2021 г. Словения и два пъти стигна до сребърни медали от европейски първенства. От това лято е наставник на гръцкия гранд “Олимпиакос”.

Алберто Джулиани дава наставления на волейболистите в гръцкия гранд “Олимпиакос”, който води от миналото лято.

СНИМКА: ФЕЙСБУК НА “ОЛИМПИАКОС”

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>