Между живота и смъртта е осиновеното бебе - с пукнат череп и разкъсан бял дроб, разследват майката (Обзор)

27.09.2022 23:06 Ваня Драганова Никола Михайлов
Прокурорите Чавдар Грошев и Атанас Илиев съобщиха, че жената отказва да дава обяснения.
Блокът, в който на V етаж осиновителката има апартамент.
Съседката Ани Гешева

Осиновителката обяснява, че момиченцето паднало от леглото. Лекарите обаче са категорични - травмите не са от това

Психиатри ще изследват Анка - хапала детето, за да го свести

Момиченце на година и 9 месеца пети ден е между живота и смъртта, а лекари се борят да го спасят.

То е закарано от майка си Анка Михайлова и съсед в безпомощно състояние в петък около 23,30 часа в пловдивската УМБАЛ “Св. Георги”. Жената обяснила, че детето паднало от леглото, но

лекарите се усъмнили и веднага съобщили на 112

Малката Севда е с черепно-мозъчна травма, синини по тялото и разкъсан бял дроб. Според медици това не може да бъде причинено от падане от леглото. Ден след приема от болницата обясниха, че детето е прието в безсъзнание и със случая се занимават разследващите.

41-годишната Анка Михайлова е осиновителка на детето и сама се грижела за него. Пловдивската районна прокуратура я привлече като обвиняема за причиняване на тежка телесна повреда на момиченцето. В момента тя е в ареста за 72 часа, но прокуратурата ще внесе искане в съда за мярка “задържане под стража”.

Съдебнопсихиатрична експертиза ще каже какво е състоянието й.

Детето все още е с опасност за живота, твърдят от детската хирургия. Становище от психиатри е било поискано заради твърденията на майката, че Севда е паднала от спалнята и затова започнала да я хапе, за да я свести. Но според лекари по тялото имало и по-стари синини.

“Заключението трябва да бъде готово до ден-два”, увери зам. районният прокурор на Пловдив Атанас Илиев. Назначена е и съдебномедицинска експертиза на детето, но първоначалното заключение на лекарите е, че травмите не са от падане.

Когато повдигнали обвинение на майката, тя отказала да дава обяснения

Няма данни жената да е имала партньор, но се установява и евентуалното участие на друг в насилието над детето. Шефката на “Социално подпомагане” в Пловдив Надя Танева твърди, че не са имали сигнали за проблеми в това семейство. Анка осиновила детето миналата година.  

Съседи разказаха пред “24 часа”, че не повече от един-два пъти седмично майката извеждала Севда навън. Повечето време го държала вкъщи. Всеки път обаче малката била пременена.

“Винаги беше с нови и чисти дрехи”, описа Атанас Стоянов, който живее наблизо. Блокът на ул. “Клисура” в Пловдив, където Анка отглеждала детето, е в близост до училището за глухонеми. Майката обитавала апартамент на V етаж.

“Самата тя не излизаше често от вкъщи

Виждали сме я повече на терасата да тупа одеяла, беше чистница. Не сме чули да е психично болна, знаем, че страда от диабет”, казаха съседи.

“Не слизаше и при нас да си говорим. Не общуваше. Не е омъжена и по тази причина си взе дете”, каза 22-годишната Ани Гешева. По думите осиновителката нямала приятелки, с които да излиза.

От прокуратурата обясниха, че жената работела в магазин за дрехи. Съседи разказват, че имала търговски обект на съседната улица, но го била отдала под наем.

“Само Господ и тя самата знае какво е станало”, каза Мария Гушева, чиято къща е до блока на Анка. По думите на съседи Севда по нищо не се различавала от останалите деца в квартала.

“Както ние се грижим за нашите, така и тя за своето. Държеше се майчински”, допълниха съседи. Те се молят детето да оцелее.

Свикан е координационен механизъм с представители на полицията, прокуратурата, на болницата и Агенцията за закрила на детето, за да се набелязват бъдещите действия.  

“Дай Боже детето да се възстанови, категорично ще бъде отнето от майката”,

казва шефката на социалните в Пловдив Надя Танева.

Всички посещения в дома на осиновителката сочели изключително добра грижа. Няма сигнал, че нещо не е правилно в отглеждането или че капацитетът на майката не е достатъчен.

Анка е кандидатствала сама, без партньор, да вземе детето. Шест пъти е ходил социален работник, откакто е осиновено - почти всеки месец или през месец се посещават тези семейства, за да се подкрепят. Ако имаше мъж, който дори нерегулярно да идва, все някой щеше да го е виждал от съседите и да ни сподели.

Никой не е виждал партньор при 41-годишната жена, коментира Танева дали може приятел на осиновителката да е пребил момиченцето.

1038 деца чакат родители, само 237 са си намерили дом

Социалните правят провeрки две години след осиновяването

1038 деца в България са обявени за осиновяване, едва 237 обаче са си намерили семейство от началото на годината, в което да растат обичани. През миналата година пък са били осиновени 361 деца, показват данните на Агенцията за социално подпомагане.

1791 са кандидат-осиновителите към края на август. Най-често за осиновяване кандидатстват родители, които са на възраст между 40 и 50 г. и имат репродуктивни проблеми.

Пътят на осиновител е дълъг и започва с подаване на заявление в отдел “Социално подпомагане”, което отнема около 3 месеца. Основната цел на комисията е да установи дали бъдещите родители могат да осигурят подходяща среда за едно дете.

Затова се проверяват финансовият статус, професията, цялостното развитие, местоживеенето и съдебното минало. Има списък от 15 документа, които трябва да се представят. Прави се и социално проучване на бъдещите родители - поне 3 срещи с тях, отделно има и посещение на дома, където ще се отглежда детето.

Разговаря се и с членовете на семейството. Има и интервю с двама поръчители, които дават писмена препоръка за кандидатите.

Задължително е кандидатите да преминат специален курс

и да се запознаят с всички изисквания и процедури. Там новите родители се учат на елементарни битови неща, но и как да реагират в различни ситуации, как да изградят връзка с детето. После се прави нов доклад, за да може служителите да преценят дали кандидатите отговарят на всички условия.

Едва тогава може да се пристъпи към вписването им в регистъра за осиновители. После

Съветът по осиновяване пък определя за всяко дете подходящ осиновяващ

Кандидатите имат право да го откажат. Ако харесат детето, в едномесечен срок трябва да подадат молба, която се праща до окръжния съд. Магистратите я разглеждат и започват да събират доказателства по ГПК. Съдът изслушва заключението на прокурора и се произнася с мотивирано решение.

В продължение на две години от пълното осиновяване служителите на “Социално подпомагане” наблюдават отглеждането на детето.

Тайната на осиновяването у нас все още не е паднала, а разгласяването e престъпление според Наказателния кодекс. След 16-годишната си възраст осиновеното дете или осиновителите му имат право да поискат от окръжния съд да предостави информация за произхода на детето. Но при условие - ако това се налага от особено важни обстоятелства, най-често медицински. Сред причините да се отхвърлят молбите е, че

биологичната майка има право да запази анонимността си

Тя може да има ново семейство, други деца или в най-лошия случай изоставянето да е свързано с насилие и лична драма.

През 2016 г. бяха подготвени законодателни промени за падането на тайната от работна група към Министерството на правосъдието и Министерството на труда и социалната политика.

Освен това се предвиждаше да се въведе и максимална възрастова граница между осиновители и осиновено дете - 50 години. Сега има само минимална разлика - 15 г.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>