"Джихад" и "Аллах" крещял Омар, докато газел полицаите в Бургас

27.09.2022 16:07 Тони Щилянова Румен Златански
Автобусът с мигрантите, шофиран от Омар, помете полицейската патрулка на оживеното бургаско кръстовище “Трапезица”.
Загиналите полицаи Йордан Илиев (вляво) и Атанас Градев
Омар (вляво) и двамата му съучастници Ахмал и Абдулах в съда в Бургас
Сириецът Масуд Абдо (в средата) създал добре работеща схема.

“Джихад” и “Аллах” крещял сириецът Омар Аднан, докато газел двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев в Бургас, разкриха високопоставени източници от прокуратурата пред “24 часа”.

В телефоните на Омар и съучастника му Ахмал са открити клипчета, правени, докато автобусът с 47 нелегални мигранти летял с бясна скорост, преследван от полицейски екипи. Тези видеа навеждат на мисълта, че трафикантите може да са имали терористични мотиви, коментират запознати с разследването.

“Каналджии обявиха война на държавата, но ние ще им отговорим с цялата си мощ”, казва вътрешният министър Иван Демерджиев в Бургас на 25 август, часове след смъртта на двамата полицаи. Кървавата касапница стана на най-оживеното бургаско кръстовище “Трапезица”, през което минава трафикът за Южното Черноморие. И само ранният час – около 5 сутринта, е причина да няма още жертви. Освен полицейския патрул рейсът с мигрантите помита павилион и автобусна спирка в пешеходната зона на кръстовището.

Два-три дни преди трагедията в Бургас, разтърсила цяла България,

стар рейс пътува към странджанското селце Стоилово с около 50 жители,

разположено на хълм в силно пресечна местност близо до границата. В автобуса няма пътници, а само двама мургави мъже – сирийците Омар Аднан и Абдулах Абдулахед. Рейсът се движи бавно, защото обхожда определен маршрут. Целта е предварително да се проучи откъде точно ще бъде качена голяма група мигранти и как ще бъде изведена от планината.

Планът на каналджиите обаче за малко да пропадне, тъй като рейсът се разваля, а за 25 август вече е уговорен трансфер на бежанци. Абдулах успява да намери друг автобус в последния момент, с който в нощта срещу 25 август младежите Омар Аднан и Ахмал Муфид тръгват към Странджа.

Зад волана е Омар, а съучастникът им Абдулах, смятан за мозъка на каналджиите, чака в дома си в Стара Загора. Към 4 ч сутринта рейсът стига до уговореното място край Стоилово. В тъмната гора край селото група от 47 бежанци от Сирия, сред които и няколко малки деца на по 4-5 годинки, очакват каналджиите.

Ахмал качва мигрантите, като им заповядва да седнат на пода

с наведени глави и да мълчат. Автобусът излиза на главния път Малко Търново - Бургас и се отправя към морския град. Когато вече е на около 25 км от него, в района на созополското село Крушевец минава покрай КПП. Гранични полицаи правят опит да спрат рейса за проверка, но Омар не се подчинява на стоппалката и натиска газта.

Граничарите сигнализират на колегите си от КПП Пода – това е пунктът, който се намира непосредствено преди Бургас. Там вече очакват автобуса беглец, но той отново не се подчинява и продължава с бясна скорост към града. Започва преследване – два полицейски автомобила са по петите на мигрантите, а рейсът лети към Бургас.

На потърсеното подкрепление веднага се отзовават дежурните полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Рейсът вече е навлязъл в кръстовище “Трапезица”, когато патрулката на двамата униформени застава перпендикулярно на пътя, за да спре бегълците. Но вместо да отбие, рейсът връхлита върху колата на МВР, мачка я, след което се забива в павилион и автобусна спирка. Всичко става за секунди, полицаите нямат никакъв шанс - издъхват на място. Бежанците са шокирани, но не са пострадали. За минути мястото почернява от полиция. Мигрантите и каналджията Ахмал, за когото по-късно става ясно, че дори

окуражавал Омар да гази полицаите,

са задържани до рейса. Но Омар успява да се измъкне. В суматохата младият сириец се изнизва от местопроизшествието и стига до бакалия, от която си купува вода, като настоятелно повтаря “трен, трен”.

Нищо неподозиращата продавачка го упътва как да стигне до гарата,

която е на двайсетина минути пеша от злополучното кръстовище.

Омар хваща влака с намерението да се прибере в бежанския лагер в Харманли, където живее от година, но е задържан на гарата в Първомай.

До късния следобед на 25 август арестуваните за бруталния инцидент стават петима. Двама от тях са българи и имат връзка с автобуса убиец. Единият е собственикът на рейса, който след като го спрял от движение, го продал на автокъща, а вторият - собственикът на автокъщата. Те обаче са освободени след денонощие и срещу тях не са повдигнати обвинения.

В ареста остават тримата сирийци – Омар, който твърди, че е на 15 г., Ахмал, на 18 г., и 49-годишният Абдулах Абдулахед, задържан в Стара Загора, където живеел с жена си и трите си деца.

Бургас е смразен от новината за загиналите полицаи, а кметът Димитър Николов обявява ден на траур. На погребението на Йордан Илиев и Атанас Градев колегите им не крият сълзите и гнева си. Загиналите са от Първо районно управление, потомствени полицаи. Скоро след трагедията става ясно, че 31-годишният Йордан дори не е трябвало да бъде на работа във фаталния августовски ден, но сменил свой колега.

За траурната церемония в Бургас пристигат президентът Румен Радев, служебният министър на МВР Иван Демерджиев и главният секретар Петър Тодоров. Видимо разстроен, Демерджиев обявява тотална война на каналджиите, а президентът Радев определя гибелта на двамата полицаи като “следствие на дългогодишната безнаказаност на хора, които организират и закрилят нелегалния трафик на мигранти в страната и Европа”. И добавя, че “самоотвержеността на полицаите плаща цената на корупцията, с която каналджиите въртят своя трафик”.

Докато в Бургас погребват полицаите, сирени вият из цялата страна в тяхна чест. Колеги на загиналите в десетки градове ги изпращат на колене с минута мълчание.

Две отделни дела са образувани в прокуратурата

– за смъртта на полицаите, причинена при катастрофата, и за нелегален трафик на мигранти. По първото обвиняем е само Омар Аднан, а по второто – той и двамата му съучастници Ахмал и Абдулах. Големият въпрос, който се заформя покрай разследването, е за възрастта на Омар. Дали мъжът, прегазил брутално служителите на МВР, действително е на 15 г., както сам той твърди, или е пълнолетен и може да понесе цялата строгост на закона. Докато за непълнолетни обвинението за смъртта на униформените предвижда от 3 до 10 г. лишаване от свобода, то за навършилите 18 г. наказанието е от 15 до 20 г. или доживотен затвор.  Разследващите

се усъмняват, че Омар е малолетен

най-вече заради външния му вид – висок, с гъста брада. Както и заради уменията му да шофира автобус. Бургаската прокуратура праща запитване до властите в Турция, където известно време Омар е живял и където все още са родителите му, и до Сирия.

От Дамаск пристигат данни, че Омар Аднан е роден на 1 януари 2004 г. Междувременно е направена тройна медицинска експертиза, която потвърждава, че сириецът е пълнолетен – между 18- и 20-годишен, поясни пред “24 часа” окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Експертизата е на основата на образната диагностика – изследвани са лъчевите кости, коленните стави и тазът на сириеца. “Тъй като възрастта на човек може да бъде определена от растежа на костите, лекарите заключават, че към датата на извършване на деянието Омар е бил на 18 г.”, коментира говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

След разпити на повече от 50 свидетели, експертизи и справки от мобилни оператори, прокуратурата успява да събере доказателства, че Омар и другите двама обвиняеми са подпомагали мигрантите от автобуса да пребивават у нас.

Три седмици след катастрофата в Бургас и смъртта на полицаите в Пловдив е арестуван сириецът Масуд Абдо, за когото се смята, че е организатор на канала.

Случайно или не, Омар Аднан тръгва да бяга от Бургас точно в посока Пловдив.

За Абдо има доказателства, че е контактувал с бежанците от автобуса, които е возил Омар. Дори след като попада в ареста, е получавал на телефона си сигнали за прехвърляне на бежанци от Турция в България, но апаратът му вече е бил иззет от разследващите.

29-годишният мъж, който живее със семейството си в апартамент на седмия етаж в панелен блок, бе задържан като заподозрян за организатор на канал за мигранти през България. Според разследващите  именно  той е организирал фаталния превоз на чужденци на 25 август. По данни да прокуратурата

Масуд Абдо създал добре организирана схема

за трафик на чужденци през България. Той поддържал връзка с каналджиите от Истанбул. Те го уведомявали, когато се събере група от над 40 бежанци, за които крайната цел са страните от Западна Европа.

Мигрантите  били прехвърляни в България, където ги чакал автобус с шофьор, нает в района на Бургас. След това ги превозвали през страната и ги извеждали извън България. За превоза

всеки чужденец плащал по 3000 евро

на каналджиите. Схемата работила безотказно повече от 2 години. Масуд Абдо и неговите близки живеели тихо и скромно и не създавали проблеми според съседите им. Той дори работил във фабрика в село Царацово. На местни хора направило впечатление, че

през последните няколко месеца го посещавали добре облечени мъже с лъскави коли

В началото  на септември пък пред входа на блока се появили около 20 араби. Те постояли около два часа там, разговаряли с Масуд и си тръгнали, без да създават проблеми.  Съседите дори се чудили дали да не съобщят в полицията.

Заедно с Масуд бяха задържани още четирима българи от района на Средец по обвинението, че са му помагали в трафика. В петък прокуратурата остави и петимата заподозрени в трафика на хора за постоянно в ареста. Масуд Абдо демонстрира неприлично поведение, като размаха среден пръст в коридора на Съдебната палата в Пловдив. Адвокатите на петимата арестувани бяха категорични, че няма сериозни доказателства клиентите им да са извършвали трафик на мигранти, но съдията Найденов бе на противоположно мнение.

Два дни след ареста на Масуд Абдо на неговия телефон е получено съобщението от Истанбул с посочена локация за пристигане на поредна група мигранти у нас.

“На същото това място полицаите заловиха 30 бежанци”, каза прокурор Пехливанов. Според него това е солидно доказателство, че 29-годишният сириец е главният организатор на канала за мигранти в Пловдивско. 

Масуд  и съучастниците му веднага обжалваха задържането си. Искането им ще се разглежда в четвъртък, 29 септември.

Поне 7 са пътеките на бежанците в Странджа

Поне седем са нелегалните пътеки в Странджа, през които преминават мигрантите. Трасетата са около няколко селца в община Малко Търново. Малцината жители на Сливарово, Бръшлян, Белеврен, Вършило, Зидарово, Голямо Буково и Близнак отдавна са свикнали с присъствието на бежанците. А то си личи и по зарязаните дрехи, празните кутии от енергийни напитки и боклука, разпилян из гората. Използва се и маршрутът през морските курорти Резово и Синеморец, както и около Трояново и Русокастро.

Седем са вече и контролно-пропускателните пунктове на територията на Бургаска област. Те са разположени по пътя на нелегалните мигранти – местата са избрани след анализ на данните за задържани мигрантски групи, съобщи шефът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Само за денонощие на седемте контролно-пропускателни пункта са проверени 300 автомобила, при което са задържани петима каналджии с три групи нелегални мигранти.

46-годишна украинка и македонец с два инсулта сред задържаните през септември

46-годишна украинка със статут на бежанка и македонец с два инсулта са сред чужденците трафиканти, задържани през последния месец в Бургаско. Алла Г. е хваната на два пъти да превозва с лек автомобил бежанци от Сирия. В края на август тя е осъдена условно от магистрати в Трън, а на 6 септември отново е заловена с нелегални мигранти, този път в Бургас. Пред разследващите твърдяла, че не знаела, че превозването на бежанци е незаконно.

60-годишният македонец Зоран Камилов пък е спипан с тир, пълен с 88 нелегални мигранти от Афганистан. Тирът е спрян на 28 август в “Меден рудник”, но мигрантите били натоварени в района на Дебелт по пътя за Средец. Камилов седем пъти е влизал в страната за по два-три часа. Според прокуратурата всяко едно от тези влизания - кратки и еднотипни, са свързани с подобен тип дейност.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>