1 психиатър у нас лекува 15 хиляди пациенти

27.09.2022 11:50 Константина Костова
Модератотът Елена Цонева с адв. д-р Мария Петрова (вляво) и Миряна Сирийска, управител Фондация „Светът на Мария“
Д-р Цветеслава Гълъбова
проф. д-р Петър Маринов, съдебен психиатър, д-р Вихра Миланова - началник на клиниката по психиатрия УМБАЛ „Александровска“ и д-р Захари Зарков, Директор дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите“ в НЦОЗА

500 са психиатрите у нас, като на 15 хил. души се пада по един. Около 400 са сключили договор със здравната каса, а 25% от тях се намират в София. С тези показатели България се нарежда на последно място в Европейския съюз. Данните представиха от Портал на пациента и Асоциация „Грижа за пациента“ по време на кръгла маса с дискусионен форум „Лицата на депресията - предизвикателства и отговорности“.

Едва 22-ма са детските психиатри у нас. Само две са стационарните психиатрични отделения за детска психиатрия. Общо 12 са държавните психиатрични болници с 2225 легла и 128 места. Те са превърнати в приюти, заяви д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавна психиатрична болница „Свети Иван Рилски. По думите й най-дългият престой е 28 години на един пациент.

Психиатричното здраве и грижата за хората е някъде в периферията, пък коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Не се вземат под внимание, че тези заболявания засягат голяма част от населението. Това, което видях е, че психиатрията е по-малко финансирана от денталната помощ, например. 180 млн. лв. Е годишно бюджетът на денталната помощ, а при психиатричната надали надхвърля една трета, заяви той.

Според данни на Националния център за обществено здраве и анализи, представени по време на кръглата маса, 15% са пациентите с депресия, приети в психиатрични заведения. Смъртните случаи от самоубийства достигат 1,5%, а това е десетата водеща причина за смърт у нас.

По данни на последното национално проучване през 2017 година пожизнената болестност от чести психични разстройства е 14,54%. 8,4% страдат от тревожни разстройства, а 4,5 на сто – от разстройства на настроението.

Личните лекари не разпознават депресията, обясни проф. д-р Петър Маринов, съдебен психиатър, председател на Асоциацията на експертите по психично здраве. У нас не разпознава депресията, не я диагностицират. Имаш безсъние, дават ти хапчета и толкова, коментира той. Да си пожелаем общопрактикуващите лекари да се развият и да могат да я диагностицират, призова Маринов.

Същевременно пътят, който преминава пациентът, е доста дълъг. Първо той трябва да посети личния си лекар, да получи направление за специалист, да посети и специалиста, а след това да завери получения протокол за лекарства, а ако са скъпоструващи, да премине през специална комисия. Според специалистите това е много сложна процедура за човек с психични разстройства.

През 2020 година с 15 хил. са по-малко прегледите за психиатрична помощ на пациенти в срашнение с 2019 година. С 23 хил. повече обаче са прегледите през 2021 година в сравнение с годината преди COVID пандемията, съобщи - д-р Захари Зарков, Директор дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите“ в НЦОЗА. За 2021 има с 230 хил. повече консултации с невролози –от 2019 година, предстои да се анализира защо, обясни той.

С 3-4% нараства продажбата на успокоителните и 7% е повече продажбата на антидепресанти.

Промяна в наредбата за медицинска експертиза пък поиска адвокатът по медицинско право д-р Мария Попова. Според нея трябва да се мисли как да се социализира и да се приеме в обществото пациент с психически разстройства. 

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>