Системата, която може да наказва наглите на пътя, ако и МВР я пожелае

27.09.2022 08:04 Виктор Иванов
Още в деня на катастрофата на Димитър Любенов “24 часа” припомни, че държавата не ползва създадената от самата нея система.
Една от първите публикации за тази система в България.

Големи институции вече пета година отказват да ползват т.нар. държавен имейл

Мъж, известен с рисковото си шофиране, отпива от кафенце в елитно заведение. И през прозореца наблюдава паркираното си отпред, не много по правилата, порше. Или ферари, или туарег, или майбах. И изведнъж на телефона си получава съобщение, че дължи на държавата примерно 2000 лв. за пътни глоби. В момента, в който отвори съобщението, започва да тече срок от 14 дни за плащане или човекът се разделя с шофьорската си книжка. Която също се обезсилва електронно.

Можете ли да си представите тази система, с която държавата наказва моментално? И не само пътни джигити. Като Димитър Любенов, който в неделя през нощта уби с мощното си порше французин на околовръстното в София. Нищо, че е имал неплатени пътни глоби за 1950 лв. Или пък като Георги Семерджиев, който с години е шофирал без книжка и с невъобразимо количество фишове и актове.

Звучи като научна фантастика, но реално системата съществува и работи. Неясно защо обаче вече 5-а година МВР отказва да я ползва наред с още големи институции като земеделското министерство, Агенцията по вписванията и НАП. Обяснение няма, единствено всеки път се намира причина -

трябва да се промени някоя точка в някой правилник, да се потърси промяна в закон или нещо друго

Или пък да решат да си правят собствена система. Която в случая с МВР и наглите нарушители на пътя май не дава резултат.

От 2017 г. държавата разполага със системата за сигурно електронно връчване, станала известна под името държавен имейл. Оттогава в нея са се регистрирали над 150 хил. души, главно физически лица, но все повече стават и бизнесите.

Системата реално представлява сигурна среда, в която гражданите и бизнесът могат да комуникират с държавата, да си плащат задълженията или да изискват от администрацията да си свърши работата по електронен път, разказа пред “24 часа” експертът от Министерството на електронното управление Николай Минев. Регистрацията и ползването на системата става по четири начина - чрез мобилни електронни подписи, издадени от “Евротръст” или “Борика”, чрез персонален идентификационен код на НАП или същия на НОИ. Реално това са напълно достатъчни начини за укпешна регистрация и не е нужно да се чака създаването на електронна идентификация или нещо подобно, категоричен е експертът от Министерството на електронното управление.

Веднъж регистриран, човек може през системата да контактува с всяка една администрация, защото те са длъжни да имат свои профили в нея. А в опциите за плащане на задължения и такси към държавата влиза и виртуален ПОС терминал (VPOS), който

работи с всяка една банкова карта, издадена в света срещу нула лева комисиона

Министерството на електронното управление пък поставя виртуален печат на всеки един документ, обменен през системата, включително и удостоверява кога гражданинът си е прочел писмото. Съответно администрацията получава сигнал, че писмото е прочетено.

Системата за сигурно електронно връчване е регламентирана в Административно-процесуалния кодекс като право на гражданина да комуникира с държавата и е точно толкова сигурна като получаването на документ на хартия, категоричен е Николай Минев.

Допълнително системата реално позволява на МВР например да уведоми за санкция и гражданин, който не се е регистрирал. Достатъчно е да знаеш ЕГН-то и електронната поща на човека, когото искаш да санкционираш, обяснява Минев. МВР разполага с единните граждански номера, а от години всеки при ваденето на нова лична карта съобщава на вътрешното министерство и имейла си, точно както и пощенския адрес.

Факт е обаче, че МВР отказва да ползва тази система. Последно с аргумента, че трябва промяна в Закона за личните данни.

Истината е, че е нужен натиск отгоре, за да се случи,

категоричен е Минев. И вместо да ползва единната държавна система, МВР е предпочело да изгражда своя.

Като пример експертът дава и друга от електронните системи на държавата - портала с отворени данни. Където бързо и лесно може да се извади актуална статистика на пътните произшествия. В същото време обаче МВР не подава информация за наложените санкции и за неплатените глоби.

“А при наличие на такава информация, естествено анонимизирано, веднага може да се види, че има шофьор в България, който дължи например 2000 лв. и съответно да се потърси отговорност защо тези глоби не са платени”, описва възможностите Николай Минев. Отделно при пълно свързване на регистрите на МВР със системата оттам ще може бързо да става ясно дали съответният човек има валидни документи, или не. А пък гражданите ще бъдат освободени от задължението да носят навсякъде личната си карта - когато им потрябва, ще могат да я показват през системата като изображение.

В началото, когато започнахме, се притеснявахме как ще накараме общините да я ползват. Всъщност се оказа, че по-големият проблем е с големите администрации, които създават големите масиви от документи, обясни експертът. Въпреки че всъщност

при ползването на централната система се минимизират рисковете от хакерски атаки като в НАП например

Истински бум в ползването на системата за сигурно електронно връчване се случва през 2020 г. Тя рязко става популярна в разгара на пандемията, когато много хора остават без работа и трябва да получават обезщетения. Тогава в нея се регистрират над 76 хил. нови потребители.

“Бумът беше в първото тримесечие, когато започна пандемията от коронавирус. Тогава буквално по нашата система можеше да се проследи кои са новите безработни, които искаха обезщетенията си”, разказва Минев. Резултатът е, че от трима потребители през 2017 г. в момента в системата вече има 150 хил. И през нея миналата година са разменени над 940 хил. съобщения между гражданите и администрацията. А от пускането ѝ през нея са реализирани над 195 млн. услуги. При това само с 50 присъединени регистъра от общо 14 000.

Безспорен е фактът, че системата е улеснение за гражданите. Освен гражданско самосъзнание обаче е нужно и желание от институциите, а и натиск, за да бъде по-подредена държавата. И да има ред във взаимоотношенията ѝ с хората и бизнеса. От което печелят всички.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>