Армения отказа да участва в ученията в Казахстан с Русия и съюзниците от ОДКС

26.09.2022 20:16
Войници Снимка: Ройтерс

Арменските въоръжени сили няма да участват в планираните в Казахстан учения на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС). Това съобщи арменското министерство на отбраната на 26 септември на портала infocom.am.

„Вземайки предвид ситуацията, създадена на арменско-азербайджанската граница в резултат на агресията, осъществена от Азербайджан, Министерството на отбраната, въз основа на задачите, възложени на въоръжените сили на Република Армения, реши да се въздържи от участие в ученията ”, се казва в изявлението.

Ученията, в които трябваше да участват Русия и съюзниците й от ОДКС ще започнат в Казахстан на 8 октомври. Предвижда се да се отработи взаимодействието на подразделенията на страните-участнички в организацията. В ОДКС освен Армения влизат Русия, Казахстан, Беларус, Киргизстан и Таджикистан.

Боевете на границата между Армения и Азербайджан започнаха на 13 и 14 септември. По-късно арменският генерален щаб съобщи, че азербайджанските войски са напреднали на 7,5 км към град Джермук и в момента, според донесенията от Ереван, продължават да се намират там, информира OFFNews.

Освен обяснението на Ереван за вътрешната ситуация, според наблюдатели отказът на Армения от участие в маневрите показва и сдържаност на страната от общи действия с Русия. През миналата седмица подобни сигнали дойдоха и от Киргизстан и Казахстан, които заплашиха своите граждани, намиращи се на територията на Руската федерация с наказания до 10 години затвор, ако се включат във войната срещу Украйна на страната на Русия. Русия се надяваше да формира в Москва чуждестранен корпус с бойци от бившите съветски републики и дори обеща облекчен режим за получаване на гражданство при сключване на годишен договор за служба в руската армия.

Други от От страната и света

Адът на връщане от Гърция продължава, коли тръгнаха през селата

Продължава засиленият трафик по автомагистрала "Струма" и главен път Е-79 в посока от ГКПП Кулата към София. През граничния пункт днес през целия ден не се образуваха клони от чакащи да влязат в

Секс маниак, нападал момичета в Бургас, отърва затвора - осъдиха го условно

28-годишният мъж е признат за виновен за две блудства и опит за изнасилване, прокуратурата внася протест Сексуален маниак, вилнял в Бургас и осъден за две блудства и опит за изнасилване

Почит пред паметта на 101 български войници в Петрич

За Деня на храбростта и празник на българската армия бяха положени на цветя на българския военен мемориал в гробищен парк на Петрич. Тържествено слово произнесе управителят на ОФ „Обредна дейност"

С традиционната среща на председателите на Общински съвет – Русе в местния парламент отбелязаха 6 май

Празникът на град Русе – 6 май за поредна година събра председателите на Общински съвет – Русе. Акад. Христо Белоев посрещна в кабинета си Явор Димитров (мандат 1992-1995 г.), проф

Русе отбелязва своя празник с тържествена церемония, множество събития и концерт на Д2

С традиционната празнична света литургия, която се състоя в храма „Свети Георги", започна 6 май за русенци. Малко по-късно стотици граждани се включиха и в официалната церемония

>