Американският посланик поиска обяснения от Сърбия за споразумение с Русия

26.09.2022 18:27
Посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил СНИМКА Посолство на САЩ в Сърбия

Американският посланик в Белград Кристофър Хил поиска днес обяснения от Сърбия във връзка с подписаното в Ню Йорк в рамките на Общото събрание на ООН споразумение с Русия, предадоха Танюг и БТА.

"Бихме искали да чуем обяснение за това какъв е този документ. По време на тази сесия на ООН в САЩ имахме добри преговори със Сърбия, чухме за този документ едва след това и очакваме обяснения за него", каза Хил.

По-рано днес премиерът Ана Бърнабич заяви, че Сърбия се е озовала под силен натиск от страна на ЕС след изказването на президента Александър Вучич на Общото събрание на ООН. Натискът се усили и заради подписването на план за консултации между външните министерства на Сърбия и Русия, който още няма юридическа сила, тъй като не е приет от правителството на Сърбия, добави тя.

Не беше добър момент за Сърбия да подпише споразумение за сътрудничество с Русия в Ню Йорк, се съгласиха Слободан Зечевич от Института за европейски изследвания и Душко Лопандич, бивш дипломат и член на движението "Сърце", отбелязват те за вестник "Данас".

Лопандич каза пред регионалната телевизия Ен1, че споразумението, подписано от външните министри Сергей Лавров и Никола Селакович, е "незначително споразумение по отношение на съдържанието", но проблемът е, че е подписано в момент, когато Русия ескалира агресията си срещу Украйна, като мобилизира допълнителни войски и заплашва с ядрена катастрофа в изказвания, които карат всички да се тревожат.

Освен споразумението по енергийните въпроси, няма причина да подписваме нещо с Русия и трябва да се върнем към пътя, по който тръгнахме преди 20 години - интеграция в ЕС, каза Лопандич.

Слободан Зечевич от своя страна очаква през следващия месец да има много силен натиск върху Сърбия да наложи санкции на Русия.

Хората виждат за какво става дума, а именно, че всеки сръбски национален интерес е бил "потъпкан през последните 20 години" и че "Западът никъде не се е застъпил за Сърбия", каза Зечевич.

Оттук и отношението на Сърбия, която рационално знае, че има място в ЕС, но когато види последствията, свързани с нейните национални интереси, се обръща към Русия, каза той.

Други от От страната и света

Невзривена граната откри стопанин на нивата си в Кирковско

Ръчна граната е била открита от жител на община Кирково, докато обработвал нивата си в землището на село Трепетлика. Незабавно след сигнала мястото е оградено с полицейска лента и се охранява

Атанас Русев отговори на Кирил Петков за Пашата, ще го съди за клевета

Председателят на сдружението "Да опазим Корал" Атанас Русев отговори на Кирил Петков, който по-рано днес замеси Румен Николов - Пашата в историята с фалшифицираните документи

Главчев: Ще предприемем всичко, така че да се случват честни избори

Категорично ще предприемем всички мерки във всякаква област, така че да се случват честни избори. Неслучайно ви поканихме тук, заяви служебният министър-председател Димитър Главчев

Пръскат горите в Югозапада срещу ръждива борова оса

Гори в Югозападна България бяха пръскани срещу ръждива борова листна оса съобщиха от Югозападното държавно предприятие. В периода от 24 до 28 април на територията на ЮЗДП се проведе пръскане с

Велосипедист е с черепно-мозъчна травма, забил се в ограда в Свищов

Велосипедист е пострадал при пътен инцидент в Свищов. В събота около 11 ч. е получен сигнал за тежко пострадал колоездач, съобщи ОДМВР - Велико Търново

>