Двама от надзора на ББР с намалените заплати отговориха на министър Пулев

26.09.2022 16:17
Сградата на Българската банка за развитие (ББР).

В никакъв случай няма да позволим ББР да бъде върната към предходни практики, без значение под какъв предлог ще бъде облечен този натиск към нас. Независимо от разбиранията ви, ние сме в ББР не за да припечелим някой лев, а за да помогнем тя да изпълнява мисията, за която е създадена.

Това отговарят в отворено писмо към министъра на иновациите Александър Пулев двама от Надзорния съвет на Българската банка за развитие, след като Пулев обяви, че намалява заплатите им от 10 хил. на 2 хил. лв., което било ясен знак, че надзорът не си вършел добре работата.  

Според Валентин Михов и Васил Щонов целевият обем нови кредити на малки и средни предприятия от групата на ББР според одобрената стратегия е 130 млн. лева през 2022 г., а не цитираните 342 млн. лв. Само от началото на 2022 г. банката директно подпомогнала над 90 нови малки и средни предприятия, а заедно с дъщерните дружества техният брой надвишавал 250. За сравнение, за предходни 4-5 години общият брой на новите кредитополучатели в банката бил едва 64.

Одитът на Сметната палата, който започна преди седмица, пък бил планиран не сега, а още на 11 януари заради големите кредитни експозиции и високите заплати на членовете на предходния Управителен съвет.

Вижте целият текст на писмото:

Уважаеми господин министър,

Във връзка с публично оповестената оценка за дейността на Надзорния съвет на Българска банка за развитие (ББР), бихме искали да заявим следното:

Надзорният съвет на ББР е орган, чиято цел е да гарантира доброто управление на институцията. Той не участва пряко в ръководството – не отпуска кредити, а следи за това действащият Управителен съвет да изпълнява задачите си по най-добрия начин, съгласно целите и мисията на институцията.

Приоритетите на ББР се определят не от Надзорния съвет, а от Закона за ББР и от одобрената на 29.07.2022 г. от Министерския съвет на Република България тригодишна Стратегия на банката. И Стратегията, и Законът за ББР са публични и ясно казват, че фокусът на банката е върху малките и средните предприятия (МСП) – цел и задача, от която институцията нееднократно се е отдалечавала в миналото.

През последните 14 месеца ръководството на ББР действа последователно и ангажирано, за да увеличи достъпа до финансиране на МСП – подход, който е липсвал през предходните четири години. Бяха направени съществени промени в процесите, технологиите, методиката за оценка на риска; бяха привлечени и специалисти от други банки с необходимия опит във финансирането на МСП.

Само от началото на 2022 г. банката директно е подпомогнала над 90 нови малки и средни предприятия, а заедно с дъщерните дружества техният брой надвишава 250. За сравнение, за всичките предходни 4.5 години (от 01.01.2017 до 01.07.2021 г.) общият брой на новите кредитополучатели в банката е едва 64. Целта ни е през 2023 г. да привличаме между 50 и 100 нови клиента месечно и банката вече се движи уверено в тази посока.

Целевият обем нови кредити на МСП от Групата на ББР според одобрената стратегия е 130 млн. лева през 2022 г., а не цитираните в медийното пространство 342 млн. лв. Тази цел според правителството и регулатора е разумна. Тя балансира изискванията за добра оценка на риска с необходимостта от подкрепа на бизнеса.

За всеки специалист в банковото дело е ясно, че такава мащабна трансформация, през каквато преминава ББР, отнема време и резултатът зависи както от екипа в банката, така и от развитието на икономиката и търсенето на финансиране от потенциалните клиенти.

Не оспорваме правото Ви да предлагате промени в стратегията на банката. Но бихме препоръчали това да се обсъжда вътрешно, преди да го оповестявате публично. Ако оценявате досегашната стратегия като неработеща, то можете да предложите редакция в нейния текст, която да премине през всички етапи на обсъждане в Министерския съвет, вкл. да инициирате промени в Закона и Устава на ББР, с което да направите изпълнението й възможно – задача, която все повече отива сред приоритетите на редовно правителство, не на служебно.

Колкото до одита на Сметната палата – той е планиран не сега, а още на 11.01.2022 г., заради големите кредитни експозиции и високите заплати на членовете на предходния Управителен съвет. Тоест, засяга порочните практики на предишното ръководство, които вече са адресирани от нас. Прави впечатление, че не зададохте нито един въпрос за големите проблемни кредити и не проявихте никакъв интерес към нашата молба за съдействие относно някои от тях (цитираме: „Това си е ваш проблем, оправяйте се“). Искрено се надяваме, че нашата целенасочена работа по връщане на парите на данъкоплатците от някои облагодетелствани големи кредитополучатели не е причина за атаката Ви срещу нас.

Господин министър,

Ваше право е да предлагате промени в състава на Надзорния съвет и за решенията си дължите обяснение единствено на обществото. Всеки един министър може да намери „по-правилни“ специалисти. Докато сме членове на Надзорния съвет обаче, ще правим нужното банката да изпълнява с максимална ефективност одобрената стратегия, според нашите способности и дългогодишен опит в международни банкови институции с безупречна репутация. И в никакъв случай няма да позволим ББР да бъде върната към предходни практики, без значение под какъв предлог бъде облечен този натиск към нас.

Независимо от разбиранията Ви, ние сме в ББР не за да припечелим някой лев, а за да помогнем тя да изпълнява мисията, за която е създадена.

Убедени сме, че ръководството на ББР, както и служебното правителство, не бива да участват в предизборната кампания. По тази причина не планираме да правим каквито и да било последващи публични коментари по темата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>