Нова система за заплащане обеща здравният министър на "лекарите, на които вярваме"

26.09.2022 14:15
Здравният министър д-р Асен Меджидиев получи сертификат за лекар, на когото българите вярват
Медиците от лигата "Лекарите, на които вярваме"
Венелина Гочева, издател на "24 часа"
Министърът на здравеопаването д-р Асен Меджидиев
Бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев (вляво), председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев

Нов модел на заплащане на лекари и медицински сестри обеща служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев по време на финалната церемония на 12-ото издание на лигата "Лекарите, на които вярваме" днес.

"Работи се по остойностяването на лекарския и сестринския труд, това е най-революционното нещо, защото такава наредба променя на всички нива здравеопазването", обясни Меджидиев. Темата на тазгодишната среща бе "Какъв устойчив модел на здравеопазване е нужен на България".

Вие сте богатството на тази държава, обърна се към лекарите здравният министър.

"Без нас, без лекарите тази държава няма да изглежда по същия начин. Ще се боря за издигането на лекарското съсловие на заслуженото му място", обеща още министърът. "Ние имаме предостатъчно добри лекари, но не ги уважаваме достатъчно", заяви той.

"Този мандат, който изпълнявам, е кратък и с ограничени възможности от законодателна гледна точка. Но поне се старая дребни неща от ежедневието, които съм видял сам като неуместно направени, да ги променя", добави още Меджидиев.

Според него електронното здравеопазване е прекрасно, но е правено от хора, които са далеч от клиничната практика. В момента лекарите са затруднени от воденето на документацията. 

"По повод електронната рецепта видяхте, че предлагам да съществуват едновременно. Това е затруднение и за пациентите. В аптеката всяка хартиена рецепта става електронна, обясни министърът. "Лобистки текстове, които разтоварват фармацевтите", каза той.

"24 часа" постави 10 теми с конкретни въпроси на всички членове на лигата "Лекарите, на които вярваме", на министрите на здравеопазването след 1989 г., на ректорите на медицинските университети в България и на директорите на големите болници.

Отговорите на 510 участници в анкетата са обобщени, като 95% искат по-малко болници, но високотехнологични. Те смятат, че трябва да се коригира Националната здравна карта, в областните и големите градове да има държавнни болници, а в малките градове да има медицински центрове вместо болници.

На въпрос "Как да се финансират болниците?" - 90% искат диагностичносвързани групи.

75% от лекарите са отговорили да се запази НЗОК на въпроса: Да се промени ли генерално философията на системата - от здравноосигурителна каса към конкуриращи се осигурителни каси?

Анкетираните лекари предложиха и правила за работата на личните лекари. Сред тях са дигитализация на системата, без ограничения за направленията, по-малко документация, повече финансиране за профилактика и скрининг, санкции при непровеждането на профилактика. 

80% от лекарите в лигата смятат, че трябва да получават базова заплата с диференцирано допълнително материално стимулиране за принос. Половината от медиците искат базисна минимална заплата за цялата страна. 

В края на събитието Венелина Гочева, издател на „24 часа“, благодари на лекарите и представи новия здравен екип на медията.

Благодаря ви, че сте в България и лекувате българите, които не осъзнават, че имат най-лесния достъп в света до специалисти.„24 часа“ отдавна не е само вестник, а мултимедийна платформа. От съвсем скоро имаме и екип „Здраве“, обясни тя.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>