Шофьорка, блъснала лекарка с думите "Сатанинско изчадие", смени версията - не помнела нищо

26.09.2022 12:38 Никола Михайлов
Мария Карахристева дойде в съдебната зала с дъщеря си Миглена (зад нея). Снимка: Авторът

- Мария Карахристева твърди, че няма спомен от катастрофата, макар два пъти да е казала обратното

- Преживях кошмар, все още се възстановявам, каза д-р Петя Аргирова

В амнезия изпадна 48-годишната Мария Карахристева, която на 30 юни м.г. блъсна с автомобила си  д-р Петя Аргирова, а след това я нарече "Сатанинско изчадие". Жителката на с. Марково връхлетяла с волвото си лекарката, докато пресича на пешеходна пътека на "Пещерско шосе" в Пловдив.

Досега два пъти е твърдяла, че е забелязала "черно създание" на пътя, което е блъснала. Днес пред Пловдивския окръжен съд Карахристева смени версията, като обясни, че не помни нищо от инцидента.

“Минах покрай АГ болницата на “Пещерско шосе” и тогава ми причерня. После помня, че видях момичето на асфалта, без да знам защо е там”, каза тя. И повтори, че нямала никакъв спомен от удара.

Прокурорът Георги Пенев контрира, че показанията ѝ са в противоречие с казаното от нея по време на двата предишни разпита - от 23 март и 5 април тази година.

“Образно казано, ми падна шалтерът. Получих паник атака, стиснах волана и си наведох главата. Видях това черно създание, нефелим - човек без душа, сатанинско изчадие. Мислех, че съм го блъснала. След това спрях. Виках на събралите се. В един момент се осъзнах и видях, че на земята е момиче с кръв по лицето”, е заявила тя пред разследващите.

Карахристева потвърди, че е помолила един от свидетелите на произшествието да повика линейка, понеже телефонът ѝ останал в автомобила. Шофьорката заяви, че не знае с каква скорост се е движела в момента на удара, но от предишните ѝ показания става ясно, че е карала с около 50 км/ч.

Пострадалата д-р Аргирова разказа, че в деня на произшествието отивала на посещение на баба си в УМБАЛ “Св. Георги”. Заради горещото време решила да се придвижи с автобус. “Бях минала половината платно, когато чух, че идва автомобил със според мен висока скорост и забързах крачка. В следващия момент видях, че завива наляво към насрещното. Ускорих още повече, но не беше достатъчно. След удара не помня нищо за няколко часа. Ясните ми спомени са, откогато вече бях в образна диагностика”, обясни пострадалата жена.

Вследствие на катастрофата тя е получила фрактура на носа, тазова кост и главата, множество охлузвания и мозъчен кръвоизлив. “Беше голям кошмар. Месеци не можех да се раздвижа и половин година бях в болнични”, описа страданията си д-р Аргирова. Претърпяла е множество операции, загубила е обоняние и е посещавала психиатър, който ѝ е изписал антидепресанти. “Страдах от тревожност, още се страхувам да пресичам улици”, допълни жената.

Съдия Силвия Цанкова изслуша и Лъчезар Първанов, който е станал свидетел на катастрофата. Мъжът е стоял в колата си на метри от мястото, на което Карахристева е блъснала лекарката. “Погледнах напред и видях колата как завива наляво. Пешеходката изхвърча и падна на земята. Определено нямаше спирачен път. Аз бях зад автомобила, не светнаха стоповете”, обясни Първанов. Той уточни, че колата е спряла 5-10 метра след удара, а водачката е излязла и започнала да вика.

Подсъдимата Карахристева заяви пред магистратите, че след като починал баща ѝ през 2016-а,  се е лекувала при психиатър. “Имах тревожност, не можех да спя и сънувах плашещи сънища. Тези проблеми изчезнаха няколко месеца по-късно”, каза тя. След катастрофата твърди, че също е потърсила лекарска помощ. Дъщеря ѝ Миглена Карахристева разказа, че е видяла разлика в поведението на майка си. “Седмица или може би месец преди инцидента беше разсеяна, по-затворена в себе си, а баща ми ми каза, че не спи добре. Просто усещах, че е различна”, обясни 25-годишната жена. 

Предстои съдът да разпита още свидетели, сред които служители на “Пътна помощ”, отзовали се на мястото. Следващото заседание е на 13 октомври.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>