Пияни и дрогирани 6411 + “патриота” убиец с поршето. До юли 520 са вече в затвора

26.09.2022 09:00
Катастрофата с Любенов стана пред търговски център. СНИМКА: ФЕЙСБУК ГРУПАТА "КАТАСТРОФИ В СОФИЯ"
Иван Гешев

1/2 от престъпниците по пътищата се разминават с само с административни глоби, още толкова са с условни присъди

Димитър Любенов, който в неделя сутринта отне живота на френски турист, пътуващ от Банско към аерогарата, е поредната бройка в статистиката за заловени пияни и дрогирани по българските пътища.

Въпреки че Пътна полиция масово спира, проверява и огласява публично тези данни, българите, които сядат зад волана след алкохол и наркотици, не намаляват. Напротив.

754-ма повече пияни и дрогирани са заловили пътните полицаи от началото на 2022 г. до 31 август в сравнение със същия период на 2021 г., показват данни на МВР, дадени по молба на “24 часа”.

До края на август 2021 г. спрените с над 1,2 промила алкохол в кръвта, което е престъпление по Наказателния кодекс, са 2948. За 2022 г. вече са 3158, или с 210 души повече.

Дрогираните зад волана са 1885 за 8-те месеца на миналата година, а за тази са 2429, или с 544-ма повече. Ръстът е заради повечето проверки на пътя. Средно на ден се спират по над 11 000 коли.

36-има от водачите са залавяни да шофират след употреба на наркотици и преди. Средно по 30 пияни и дрогирани шофьори на ден се залавят през септември, показват междинните данни на МВР за операцията. Сметката показва, че общо от началото на годината до 25 септември това са 6411 души.

Както се разбра от първата неофициална информация след неделната трагедия на околовръстното, 39-годишният Димитър Любенов е имал 29 фиша за превишена скорост. Част от тях - неплатени.

Част от данните, предоставени от МВР на “24 часа”, отразяват и специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата, която започна след 5 юли. На тази дата дрогираният Георги Семерджиев, над когото се оказа, че има чадър, помете с джипа си две жени на столичния бул. “Черни връх”. Бившият футболист бе без книжка, с фалшиви номера на колата, мина на червено, шофирайки със 166 км/ч.

Според очевидци на неделния удар, убил френския гражданин, Димитър Любенов е профучал покрай тях с почти 200 километра в час. Ако това се потвърди официално, с подобна скорост той излиза пред Георги Семерджиев в тази срамна статистика.

След инцидента на 5 юли, оставил два трупа на столичния булевард, стана ясно, че Семерждиев има десетки неплатени глоби, бягал е от полицейски проверки и е осъждан за притежание на дрога.

МВР започна проверка на 40 свои униформени за чадър над него през последните години, а в прокуратурата се води наказателно производство за това. Има дисциплинарно уволнени и подали доброволно оставки.

Към статистиката на МВР за юли трябва да прибавим и цифри от августовския отпускарски сезон. Тогава са били регистрирани 415 шофьори зад волана под въздействие на марихуана, амфетамини, кокаин и други наркотици. Увеличението спрямо миналия август е двойно. За този летен месец през 2021 г. са били заловени 209 дрогирани.

Макар и с по-малко, но се увеличават и пияните с алкохол в кръвта над 1,2 промила. За август са 409, а миналата година през този месец са били 348.

Как се спира тази лавина от пияни и дрогирани зад волана

Всички случаи се докладват в прокуратурата и започва наказателно предследване срещу виновните. Заради по-бавното и формализирано разследване по НПК е трудно да се каже кога и как ще бъдат наказани заловените при акцията от юли насам. Законът предвижда от 1 до 3 години затвор за подобно престъпление.

За пияните с над 1,2 промила глобата е от 200 до 1000 лв., а за дрогираните паричната санкция към наказанието е от 500 до 1000 лв.

Ако и преди са осъждани за същото, ги грозят лишаване от свобода от 1 до 5 г. и глоба от 500 до 1500 лв.

“24 часа” поиска от прокуратурата данни за броя досъдебни производства и обвинителни актове срещу пияни и дрогирани на пътя. Предоставената информация е за първото полугодие - от началото на 2021 г. до края на юни.

За този период прокуратурата е образувала 4179 досъдебни производства срещу пияни и дрогирани - повече от заловените от МВР за същия период. Причината е, че в тази статистика се включват и по-стари случаи, има и случаи, при които водачи, които са били зад волана, след като са пили или са употребявали наркотици, са починали в катастрофи.

За първите 6 месеца на годината са наложени общо 8568 наказания по влезли в сила присъди и решения от горните инстанции, съобщават от прокуратурата.

Делата по тях са приключили в периода 1 януари до 30 юни т.г., но повечето шофьори от тази статистика са заловени пияни с над 1,2 промила или дрогирани през 2021 г. 520 са осъдени ефективно на затвор (виж наказанията според данните на прокуратурата от януари до юни 2021 г. в таблицата на 2-а стр.).

Половината от пияните и дрогираните сключват споразумения с прокуратурата, сочи анализът на държавното обвинение за внесените актове в съда за полугодието.

1757 души са се споразумели за условна присъда или за ефективно наказание от по няколко месеца и тези споразумения са одобрени от съда. В този случай делото не продължава на втора инстанция.

За 1818 са внесени обвинителни актове и започват да текат дела.

Само за едно е внесено предложение за отпадане на наказателната отговорност и налагане на административна глоба.

Една от осъдените на затвор за този период е 29-годишна жена от Велико Търново. Наказанието ѝ е почти 2 години лишаване от свобода. На 4 октомври м.г. дамата била в компания с приятели в града. Пила алкохол и употребила амфетамини. След полунощ се качила в опела си и потеглила към близкия град, в който живеела. Като излязла на главния път София - Варна, загубила контрол над колата си и се блъснала в дърво. Пристигналите полицаи ѝ направили тест за наркотици и алкохол. Пробите са положителни. Тя получава обаче затвор ефективно, тъй като вече е била осъждана на 11 месеца условно, а в изпитателния срок отново се е качила дрогирана зад волана. Затова е осъдена да излежи и старата си присъда.

Подобен е случаят и с актьора Явор Бахаров, който беше заловен дрогиран зад волана в Банско през февруари 2020 г. Още тогава беше ясно, че вече има условна присъда за същото престъпление от 2016 г. Изпитателният срок от 3 години обаче беше изтекъл и той се води реабилитиран. Въпреки това районният съд в Разлог го наказа с 1 г. ефективно лишаване от свобода, но окръжният в Благоевград я измени в условна.

Подобно наказание най-често получават пияните и дрогираните шофьори, показа справка на “24 часа”.

Признаване на вината, чисто съдебно минало, добри характеристики и други смекчаващи вината обстоятелства надделяват при повечето разследвания и съдебни дела срещу бандитите на пътя. Тези, които влизат в затвора, са или рецидивисти, или пияни и дрогирани, причиняващи смърт, телесни повреди и големи материални щети, докато са шофирали.

Иван Гешев: Отдавна настоявам за отнемане на колите на пияни и дрогирани

“Съболезнования на близките на поредните загинали и пострадали от войната по пътищата. Това вече е огромен социален проблем и държавата е в дълг на българските граждани. Отдавна прокуратурата внесе предложения за законодателни промени, включително и отнемане на МПС на пияни и дрогирани шофьори”, коментира главният прокурор Иван Гешев, потърсен от “24 часа” в деня на инцидента, при който Димитър Любенов уби чужденеца с поршето си. (Виж долу.)

“Знаем, че тази тема се повдига само при някое тежко пътнотранспортно произшествие, но се надявам, че най-после държавата ще изработи цялостна стратегия за решаване на този проблем. Защото утре може да пострада близък на всеки един от нас. Сигурен съм, че колегите ще си свършат работата в конкретния случай, но по-важно е взаимодействието на институциите, за да не продължава тревожната тенденция да сме първенци в ЕС по такива инциденти”, коментира още Гешев.

Никой политик не иска доживотен затвор за убийство на пътя с над 2 промила

Още след катастрофата, при която загина Милен Цветков през април 2020 г., прокуратурата изпрати до тогавашния премиер Бойко Борисов и до Народното събрание предложения за изменение на НПК и НК. Едно от тях е за увеличаване на наказанията за пияни и дрогирани шофьори, както и отнемане на автомобилите им в полза на държавата, когато са тяхна собственост. Никой не реагира на писмото на държавното обвинение, което няма право на законодателна инициатива. След това прокуратурата още няколко пъти е предлагала същото на партиите и правителството, включително и на 6 юни т.г., месец преди Георги Семерджиев да убие двете жени на бул. “Черни връх”” в София. Отново никой не реагира на напомнянето на главния прокурор.

Част от законодателните предложения включват от 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор за умишлено причиняване на смърт на едно или повече лица в случаите, в които престъплението е извършено при управление на МПС след употреба на алкохол с концентрация над 2 промила, след употреба на наркотични вещества, при липса на шофьорска книжка или превишаване на скоростта с повече от 50 км/ч.

“Когато един човек се качи в автомобила си, независимо дали струва две, или двеста хил. лв., ще се замисли дали да шофира под въздействието на алкохол или наркотици. Но това е само предложение. Какво ще бъде прието от Народното събрание, не знам. За мен е факт, че политиците трябва да решат този проблем, в резултат на който загиват и се раняват български граждани колкото при локален военен конфликт" коментира Гешев в интервю за “24 часа” през май 2020 г.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>