Димитър Стоянов: Русия няма да използва ядрено оръжие, няма да се наложи НАТО да реагира

25.09.2022 19:00
Димитър Стоянов Кадър: Нова тв

Армията ни не е слаба, но е с остаряла техника, смята министърът на отбраната

Не бих казал, че Владимир Путин губи войната, а че Украйна печели, по-скоро възвръща територии. Това каза военният министър Димитър Стоянов по Нова тв. По думите му това, което става, "определено си е война". 

България няма да признае тези референдуми, обяви и Димитър Стоянов по повод на референдумите в четирите украински области, които се провеждат.  Преки последствия, пряка заплаха за България няма, каза министърът.  

Според него ядрено оръжие няма да бъде използвано в тази ситуация, но всеки един, който има ядрено оръжие, трябва да бъде приеман много сериозно. 

Стоянов каза, че НАТО няма да бъде въвлечено, ако има тактическо ядрено оръжие, но той на няколко пъти добави, че няма да се стигне до използване на ядрено оръжие.

"Думите са едно, делата са друго, ядреното оръжие има възпиращ ефект", смята министърът. 

Според него думите на Путин трябва да се вземат насеризно, но руският президент нямал нужда от друг конфликт, особено с държава членка на НАТО.

"Не бих казал, че армията ни е слаба, но е с остаряла техника", обясни военният министър. Той обясни, че за последната година и половина нула лева са били дадене за поддръжката на МиГ-29. Вина за това носел полотическят елит, които 32 години е подценявал армията. 

Сега се водили интензивни разтовори с Полша, за да може да се удължи живота им до 2023 г. На парад се зваждали само три самолета. 

Най-малко вероятният сценарий е България да бъде въвлечена в конфликта. 

При необходимост може да се случи мобилизация, явно нападелие на страната, след указ на президента, при участе във военен конфликт. Пряка заплаха за националната сигуронст няма по отношение на въвличане, има рискове по отношение на националната сигурност. 

Ако няма правителство няма да бъде прокарана енвестицижоннтата програма за армията и втория договор за О-16. Не е добре българия да остане без правителство, когато до нас ма конфликт.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>