"Аферата Пикасо" – куп красавици в стила на Гай Ричи и Тарантино

25.09.2022 13:20 Калина Костова
Ян Янев и актрисата Галя Сарафова обсъждат реплики от сценария
Жени Калканджиева
Кристиян Кирилов
Диляна Попова и Филип Буков в сцена от филма "Аферата Пикасо"

Най-красивите жени на България влизат в криминална комедия в стила на Гай Ричи и Куентин Тарантино. Филмът се казва “Аферата Пикасо”. Освен Жени Калканджиева, Диляна Попова и певицата Тита, които имат ключови роли, историята във филма е прелюбопитна. И се очертава да бъде истински касов хит.

Лентата разказва за 30-годишния художник Антон, който се занимава с фалшификация на картини и пари, както и с всякакви по-дребни измами. Прекалено нахален и циничен, той се забърква с гангстерката София, чийто имидж на жесток мафиот върви неотлъчно с нея. В цялата бъркотия се появява майор Георги Стоянов, който е много умен и чаровен, но и точно толкова безскрупулен полицай. Той предлага да помогне на изпадналия в беда художник, спечелвайки му малко повече време, докато взетите назаем от София пари бъдат върнати. 

Нищо в този свят обаче не е безплатно. В замяна на подкрепата, която ще окаже майор Стоянов, той иска Антон да се сближи с бизнес дамата Мария, за да разбере дали тя укрива изчезналата преди десет години картина на Пикасо “Арлекин”. Между героите започва заплетена игра на котка и мишка, а най-хитрият от тях ще напусне терена не само като победител, но и ще запази безценната картина на Пабло Пикасо единствено за себе си.

В “Аферата Пикасо” участват още познатите ни от “Откраднат живот” актьори Филип Буков и Свежен Младенов, а режисьор и сценарист на филма е Ян Янев.

Всъщност историята по създаването на филма е не по-малко заплетена от сюжета му. Янев разбира от собственичката на кастинг агенцията, оказала помощ при подбора на артисти - Елеонора Стоянова, че актьорът Александър Димов има идея за такъв филм, в който той да изиграе главната роля. Но междувременно получава главната роля в сериала “С река на сърцето”. Поради вече поетия ангажимент да се снима в новия български сериал се налага на негово място да бъде избрана друга звезда.

Първоначално Ян Янев е потърсен, за да помогне със сценария, като впоследствие се налага да го пренапише изцяло. Единственото, което запазва, е въпросната картина на Пабло Пикасо. След сценария идва ред и на името на филма. “Аферата Пикасо” се появява в главата на режисьора още в самото начало и за разлика от историята на продукцията то не търпи промени.

Досега Янев не се е занимавал със създаването на продукции от криминално естество. В портфолиото му обаче място намират няколко романтични комедии в партньорство с актьора, сценарист и режисьор Ники Илиев. Бързо идеята за по-драматичен филм се превръща в създаването на комедиен сюжет с криминален привкус. Този жанр, в който драматичното и комедийното се преплитат, не е особено популярен у нас. Самият Янев е фен на филмите на Тарантино и Гай Ричи и това е една от причините в “Аферата Пикасо” да присъстват покриващи кадри и множество бързи сцени, което пък натоварвало снимачния процес. 

Снимките на криминалната комедия са в София, както и по морето в Царево и Лозенец. За тях са предвидени 20 дни, което е сравнително кратък период на снимачен процес въпреки няколкото различни локации, обяснява Янев. Екипът все пак успявал да се движи по график. Това било истинско чудо, тъй като още по време на първите снимачни дни проблеми не липсвали. Главният актьор Филип Буков къса връзки на крака си, което предизвиква ограничения в движенията му, а това от своя страна допринася за промяната на сцени, за да не си личи. Макар контузен, Буков се справя перфектно с ролята си. Дори не се налагало да му бъдат давани много инструкции как трябва да играе. Младият актьор не е предварително избран за ролята. Той също се явява на кастинга, въпреки че вече е един от любимците на публиката. Тежката задача да замества Александър Димов, който е и първоначалният избор на продуцента, се пада именно на него. Звездата от “Татковци” се справя отлично на прослушването и веднага е избран за ролята.

Нито един от героите не бил лесен за изиграване, особено този на Филип, който присъства в почти всяка сцена. Интересното е, че много от образите във филма са базирани на истински персонажи. Кои са те, остава тайна, но възможността зрителите сами да разгадаят загадката е налице. Те несъмнено ще познаят, а това може да доведе до привличането на врагове, смее се Янев. Все пак не е възможно да създадеш нещо хубаво и то да остане без критика, както и обратното - без привърженици.

За избора на актьорите се прави прослушване. Янев се спира на тези, между които има най-много химия на сцената. Сред избраните обаче място намират и известни у нас личности, които нямат завършено актьорско образование. Такива са Кристиян Кирилов, познат като Митко от сериала “София - ден и нощ”, и певицата Тита, която в момента е част от журито на “Звездите в нас”.

В началото Янев е скептично настроен към Кристиян, който му е препоръчан от кастинг - директорката. Той обаче успява да го изненада и не оставя друг избор на продуцента, освен да бъде включен към екипа. Тепърва предстоят и сцените с изпълнителката на “Антилопа”, за които Янев няма резерви и не се съмнява, че ще протекат безпроблемно. По-важно било ролите да отиват на актьорите, а не дали те са професионалисти. 

Очаква се премиерата на филма да е през зимния сезон, евентуално през февруари - март догодина. Това обаче зависи от програмата на кината, както и от предстоящите да излязат американски блокбастъри и български продукции.

Междувременно Янев работи и по други проекти, сред които е създаването на психотрилър, който на този етап също не е много разпространен жанр у нас. Поне за следващите няколко месеца обаче цялата енергия на Янев е насочена към снимачния процес на “Аферата Пикасо”.

Наложило се режисьорът Ян Янев да пренапише целия сценарий на филма. 

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>