Може ли да надбягаш инфлацията: да купиш, преди да поскъпне, или да спестяваш

23.09.2022 18:20 Румяна Дeнчeва
Златото се смята за убежище срещу инфлацията при кризи, но от началото на тази година цената му е паднала с повече от 10%.
Инвестицията в соларни панели може да носи доход, а освен това спестява и разходите за електричество.

Със сигурност има три често срещани погрешни стратегии: пазаруване без план, очакване за бърза печалба, изчакване на по-добри времена

Пандемия, криза, война, рецесия, инфлация, която не отминава. Такъв е животът ни от близо две години насам. И това кара много хора да се питат какво да правят с парите си, за да ги защитят от обезценяване.

Стряскащото вдигане на цените дори върна забравеното от години явление като запасяване с определени стоки. Този феномен се наблюдава основно в Азия и Северна Африка, където хората дават по-голяма част от доходите си за храна и гориво в сравнение със САЩ и Европа. Потребителите харчат по-малко за стоки извън тези от първа необходимост, а търсенето на пакетирани храни и продукти за лична грижа расте, казва Хани Вайс - главен изпълнителен директор на компания, която управлява над 450 магазина на известна верига в Близкия изток, Африка и Азия. Купуват се продукти като олио, тоалетна хартия, макарони, захар и други, защото цената им след месец може да е значително по-висока.

Дори този метод да води до известни спестявания, икономистите посочват, че потреблението не е инвестиция. И също, че със сигурност има три погрешни стратегии: пазаруване без план, очакване за бърза печалба, изчакване на по-добри времена.

Например изплашени от прогнозите за продължаващо поскъпване, много хора решават сега

да придобият имот, кола и други вещи, смятайки това за инвестиция

Но изпреварването на инфлацията с няколко процента не превръща покупката в инвестиция.

При придобиване на имот например трябва да отчетат и разходите по поддръжката му - данъци, ток, отопление, вода и други. Ако те са по-ниски от дохода от него, тогава може да се смята за инвестиция. Поради това като добро вложение може да се определи купуването на подценен имот, Обикновено състоянието му не е добро и трябва да се калкулират и парите, необходими за ремонт. А препродажбата с печалба или доход от наем зависят и от инфраструктура и път дотам, развитие на услуги, здравеопазване и други.

По-голям имот носи и повече разходи, а при покупко-продажба има данъци и такси. Местоположението е ключово - в населени места, в които няма добър бизнес и високи доходи, е трудно да се постигне изпреварващ ръст в цените на имотите. Затова

преди покупка е добре да се направи проучване

какво предстои да се случи в района като пътно строителство, дали ще има конкуренция от други жилищни строежи, които да повишат предлагането и това да свали цените. Според финансисти по-добрата архитектура, функционалното разпределение и дори вътрешният дизайн могат да добавят 50-100 евро допълнително на квадратен метър. И не на последно място трябва да се отчете това, че доходността от наеми вече е под 4%, а инфлацията, поне засега, доближава 18 на сто.

Инвестиционните фондове също са опция за хора със свободни пари. Те са многобройни, с различен рисков профил. Тези, които не могат сами да решат кой да изберат, може да се доверят на банките - те сами предлагат инвестиране на част от средствата във фондове. Съветът на икономистите е внимателно да се преценят очакванията за доходност. Ако портфейлът отчете 15-20%, да не се бърза с продажбата на инвестицията.

Нагласата за бързи печалби може да изиграе лоша шега. Най-простият пример е разликата в доходността на едногодишен и петгодишен депозит - рисковете са същите, защитеността на парите е еднаква, но доходността обикновено е 1-3% в полза на дългосрочното спестяване. Това правило е особено актуално при вложения в инвестиционни фондове. Много хора

губят, защото са побързали да изтеглят парите си

още при първите регистрирани спадове в цената на активите, в които инвестират фондовете. А вероятността за доходност, и то над инфлацията, при дългосрочна инвестиция е голяма, но се изискват здрави нерви, за да се дочака това време.

Покупката на коли пък доскоро се смяташе изцяло за разход - има годишен данък, харчене на пари за горива и застраховка, както и за поддръжка. Отделно се смяташе, че цената пада с поне 30% още с изкарването на автомобила от магазина. Ситуацията на автомобилния пазар обаче в момента е различна - има недостиг на нови коли и това вдига цената на употребяваните, особено на тези, които са на не повече от 3 г. И може да се окаже, че цената, която ще се вземе при продажба на такова превозно средство, е почти равна на платената, когато е купувано.

Покупката на бижута, злато или произведения на изкуството също се смята за “класическа” инвестиция, защото се очаква цената им да нараства.

Съхранението им обаче струва пари

- най-малкото за наем на сейф или охранителна система у дома, както и за застраховката им. И тогава трудно може да се прогнозира дали разходите по съхранението ще бъдат компенсирани от евентуално повишение на цената след време.

Вярно е, че златото се смята за убежище, особено при кризи и висока инфлация. То се представя добре и в периоди на отрицателни реални лихви. Неслучайно повечето централни банки държат част от резервите си в злато. Но сигурността на тази инвестиция не бива да се надценява - при избухването на войната в Украйна цената на златото бе стигнала почти 1900 долара, а сега е 1655 долара за тройунция. А и продажбата невинаги е безпроблемна.

Грешно може да се окаже и изчакването на по-добри времена, когато цените ще паднат. Поне засега май няма изгледи инфлацията рязко да се свие в следващите няколко години. Няма гаранция, че доходите ще растат толкова, че да компенсират поскъпването, за да се заложи на стратегията с изчакването на ниски цени. Никой не може и да предскаже дали ще има нови пандемични вълни, които допълнително да усложнят положението.

Все пак тези, които имат спестени пари и са решили да изчакат, може да ги оставят на депозит. Да, лихвите по тях надали скоро ще изпреварят инфлацията, но поне ще намалят загубите от нея. А през това време може да се трупат допълнителни спестявания, които да се използват при появата на чаканата изгодна инвестиционна възможност. Според финансови анализатори е добре да се спестяват поне 10% от приходите и ако не се инвестират веднага, да се заделят на депозит.

Наистина депозитите бяха и остават губещи в последните години заради високата инфлация. Но политиката на централните банки по света за

вдигане на лихвите носи по-добра доходност и за влоговете

Очакванията са това да става със стъпка от около 2% на година. Това означава, че с толкова, с колкото се увеличат лихвите, ще започнат да намаляват и загубите от инфлацията върху спестяванията. Прогнозата е до 2-3 години реалната доходност на депозитите да излезе от полето на губещите.

Златото се смята за убежище срещу инфлацията при кризи, но от началото на тази година цената му е паднала с повече от 10%.

Играта на борсата може да бъде доходоносна и значително да изпревари инфлацията, но не е безопасна. И този риск рязко се увеличава, ако се прави с пари назаем. Наскоро един от най-успешните инвеститори Уорън Бъфет, анализирайки борсовите успехи на компанията си, заяви, че е имало няколко случая на спад в цените на акциите до 70%. Така че финансистите са категорични - изискват се собствен ресурс и здрави нерви, които да помогнат за справяне с периодите на спадове, за да стигне до печалбите. Особено при война и режим на санкции, при които има огромни колебания в борсовите цени на акциите дори само за ден.

Земеделската земя от няколко години се наложи като предпочитана инвестиция, защото носи сравнително висок доход, независимо от това дали ще бъде дадена под аренда, или продадена. Тоест земята може да се използва и за т.нар. спекулации - сравнително бърза печалба от разликата в цената на покупката и продажбата. Ако пък се търси по-дългосрочна инвестиция, е добре да се даде под аренда.

Нивите, които се обработват, носят доход 2-6% годишно, който се очаква сега да расте с по-бързи темпове, тъй като на нея се отглеждат борсови стоки, които поскъпват и които вдигат и нейната цена. При това доходите от ренти не се облагат, банките я приемат за обезпечение по кредит, а на всичкото отгоре най-често е делима и може да се продава на части.

Намирането на земя става сравнително трудно,

защото големи арендатори и фондове изкупиха значителен дял от площите и предлагането е в пъти по-малко, отколкото преди 10-15 г.

Според финансиста Момчил Андреев има и някои по-нестандартни идеи за инвестиции, които в момента стават популярни. Цените на ток, парно и вода растат, затова вложенията в зелена енергия, топлоизолации, смяна на дограма могат да са рентабилни. Дори на пръв поглед това да не носи доход, води до спестяване на разходи, а освободените пари биха могли да се използват за инвестиция.

Ако се разполага с имот с южно изложение и в близост до трафопост, може да се направят консултации със специалисти и да се инвестира в соларна централа. Срещу по-малко от 40 000 лева може да се покрие площ от 350 кв. м с панели, които да носят до 5000 лв. годишен доход от продажбата на ток. Малко предприемчивост и години наред ще получавате над 10% годишна доходност, казва Андреев. С нея направената инвестиция можело да се изплати за 6-7 г., а доходът е относително постоянен и сигурен. Ако не ви достигат парите, проверете в банката - вероятно охотно биха ви дали кредит.

Инвестицията в соларни панели може да носи доход, а освен това спестява и разходите за електричество.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>