Руски зам.-министър : Москва не заплашва никого с ядрени оръжия

23.09.2022 18:51
Руският заместник външен министър Сергей Рябков СНИМКА: Ройтерс

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков днес заяви, че Москва не заплашва никого с ядрени оръжия и че откритата конфронтация със САЩ и НАТО не е в интерес на Русия, съобщиха руските агенции, предаде Ройтерс.

"Ние не заплашваме никого с ядрени оръжия", цитира агенция Интерфакс думите на Рябков, казани на конференция. "Критериите за използването им са описани във военната доктрина на Русия".

Тази седмица президентът Владимир Путин заяви пред Запада, че "не блъфира", когато заяви, че ще използва ядрени оръжия, ако териториалната цялост на Русия бъде застрашена.

Четири контролирани от Русия области в Украйна организират този уикенд референдуми за това дали да се присъединят към Русия. Путин заяви, че подкрепя този ход, който увеличава вероятността Русия официално да анексира още 15 % от територията на Украйна.

Руски официални лица, включително бившият президент Дмитрий Медведев, заявиха, че след като регионите бъдат присъединени към Русия, всяко нападение срещу тях от страна на украинските сили ще се счита за нападение срещу Русия.

Съгласно руската ядрена доктрина, ако Москва смята, че е изправена пред "екзистенциална заплаха", може да си позволи използването на ядрени оръжия. Медведев заяви, че страната има вариант да използва стратегически ядрени оръжия с голям обсег на действие.

Но Рябков посочи, че Русия не се стреми към "открита конфронтация" със САЩ или военния алианс НАТО и не иска ситуацията да се изостря допълнително.

"Надяваме се, че администрацията на Байдън също е наясно с опасността от неконтролируема ескалация на конфликта в Украйна", бе цитиран да казва Рябков.

Обявявайки в сряда първата мобилизация на Русия след Втората световна война, Путин заяви, че Русия се бори не само срещу Украйна, но и срещу целия военен ресурс на западните държави, които подкрепят Киев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>