Радев: България няма да признае референдум в Украйна

23.09.2022 17:59
Румен Радев. Снимка ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

България няма да признае референдум в конфликтите зони в Украйна, където се водят военни действия. Това обяви президентът Румен Радев като обясни, че подобни намерения са абсурд.

Президентът Румен Радев дава изявление след консултативната среща, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна.

Срещата започна преди повече от 3 часа.

Участие в нея взеха министър-председателят Гълъб Донев, заместник министър-председателят по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник министър-председателят по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова, заместник началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

„Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Референдуми в зона на военни действия са пълен абсурд и България няма да ги признае", заяви държавният глава.

„Още от първите часове на войната заклеймихме руската агресия като категорично недопустима. От първия ден призоваваме за деескалация, но стремежът към военна победа надделява над желанието за мир. Оръжията надделяват над разума“, посочи президентът. И добави, че ескалацията на напрежението ще повиши интензитета на бойните действия и е заплаха за мира с трудно допустими последици.

Според него като част от ЕС България подкрепя санкциите срещу Русия, но Европа е длъжна да търси активно механизми за минимизиране на последиците, защото "сама заплашва индустриите си" .

Според него като част от ЕС България подкрепя санкциите срещу Русия, но Европа е длъжна да търси активно механизми за минимизиране на последиците, защото "сама застрашава своя индустриален капацитет", а цената ще се плати от гражданите.

Радев увери, че потенциалните рискове се оценяват и в момента и се подготвят мерки за преодоляването им. България работи усилено за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на националният отбранителен капаците, каза той.

Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и на петрол, работата на електроцентрали те и доставките по море, предупреди президентът. И подчерта, че служебното правителство полага всички усилия, за да смекчи ефектите от случващото се.


Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>