Нов вид вирус може да унищожава ракови клетки

23.09.2022 17:56 Александър Трайков
Ракът на гърдата измести рака на белия дроб

Нова терапия, използваща обикновен вирус за заразяване и унищожаване на ракови клетки има обещаващи резултати в битката с коварното заболяване, твърдят британски учени, цитирани от Би Би Си.

След лечението ракът на един от пациентите е изчезнал, а туморът на друг се е смалил.

Животоспасяващият вирус представлява омаломощена форма на този, който причинява херпесите при хората. Той е изкуствено модифициран да улавя и убива ракови клетки.

Ще са необходими по-големи и по-дълги проучвания, но експертите казват, че успеха на терапията може да спаси живота на множество хора с напреднал стадий на заболяването.

Кристоф Войковски е един от пациентите, подложили се на експерименталното лечение, проведено от лекарите на Института за изследване на рака и Кралската благотворителна фондация Марсдън.

Той е диагностициран с рак на слюнчените жлези в устата през 2017 г. Преминава през операция и множество терапии, но нищо не дало резултат. Туморът продължил да расте.

"Докторите ми казаха, че няма повече опции за мен и че ме пращат в хоспис, където да получавам поддържащи грижи. Чувствах се напълно разбит", раказва Кристоф.

За това, когато получил шансът да премине през експериментално лечение той не се поколебал.

Терапията представлявала пет седмичен курс от инжекции с модифицирания вирус, който успял да унищожи тумора в устата на Кристоф.

„Имах инжекции на всеки две седмици в продължение на месец, които напълно премахнаха рака ми. Вече две години съм в ремисия", обясни той.

Вирусът се прилага директно върху тумора и го атакува по два начина - кара вредните клетки да се спукат и активира имунната система.

Около 40 пациенти са били част от експеримента. На една част от тях е поставена вирусната инжекция, наречена RP2, а други са получили онкологично лекарство с име nivolumab.

Резултатите от изследването са били представени на медицинска конференция в Париж и показват, че туморите на всеки 3 от 9 пациенти са се свили. Също така 7 от общо 30 души, които са преминали през комбинирано лечение с RP2 и nivolumb са проявили "удовлетворяващо подобрение".

Водещият изследовател проф. Кевин Харингтън каза, че наблюдаваните реакции от лечението са "наистина впечатляващи" при редица напреднали видове рак, включително рак на хранопровода и рядък вид рак на очите.

„Рядко се виждат такива добри резултати на клинични изпитвания в ранен етап, тъй като основната им цел е да тестват безопасността на лечението и включват пациенти с много напреднали ракови заболявания, за които настоящите лечения са спрели да работят“, добави той.

„Надявам се, че ще продължавам да виждам успехи, когато започнем да лекуваме по-голям брой пациенти", обобщи професорът.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>