Заводът за боклук и зоопаркът ще си правят сами ток

23.09.2022 08:31 Даринка Илиева
Част от Столичния зоопарк се отоплява с енергия, произведена от фотоволтаици.
Фотоволтаичната система на 12-о ДКЦ работи от юли месец. СНИМКА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА

София с първа поликлиника с фотоволтаици на покрива, слагат и на общинската Университетска Първа МБАЛ

Заводът за преработка на отпадъци и Софийската зоологическа градина скоро ще започнат да произвеждат сами ток за собствени нужди. Това ще стане след изграждане на фотоволтаични системи, които ще доставят на завода необходимата еленергия за работата му, а на зоопарка - ток, с който ще се отопляват животните в секторите хищници и гиганти, както и за нуждата на кухнята, в която се приготвя храната на обитателите.

“През 2020 г. изготвихме технико-икономически анализ за реализация на фотоволтаични системи за собствени нужди, изградени на покривите на двете общински предприятия - “Зоологическа градина - София” и Столично предприятие за третиране на отпадъците. Проучването показва, че наличният и прогнозен потенциал на ресурса за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, както и икономическата целесъобразност на такава инвестиция, са напълно задоволителни за изграждането на фотоволтаични системи и в двата обекта", обясни зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Така в зоопарка фотоволтаици ще бъдат

поставени на 4 сгради - при хищниците, гигантите,

пароцентралата и кухнята. В завода за преработка на отпадъци фотоволтаици ще се сложат на 5 сгради - за биологично сушене, за механично третиране и сепариране, приемната, за съхранение и товарене на RDF и за производство на RDF.

Така зоопаркът ще може да си произвежда 281 kWp енергия, като преди монтажа на фотоволтаичните панели ще се постави нова хидроизолация върху покривните плочи. Произведената излишна електроенергия се предвижда да бъде продавана.

Фотоволтаичните панели в завода за отпадъци ще са с обща номинална мощност 1809,4 kWp.

Вече е обявена процедура за избор на изпълнител за проектиране и изграждане на системата за зоопарка. Прогнозната стойност е малко над 2 млн. лв., а срокът за подаване на оферти е до 19 септември. След подписване на договора изпълнителят ще има до 9 месеца за изграждане на системата.

Подготвя се и документацията за обявяване на процедурата за избор на изпълнител за изграждане на системата в завода за преработка на отпадъци. Прогнозната стойност е 3,46 млн. лв.

“През 2021 г. направихме проучване за ефективното използване на потенциала на слънчевата енергия от покривните конструкции на общински сгради в столицата. Целта беше да получим обективна информация за геометричните характеристики на покривните конструкции, тяхната пространствена конфигурация, както и класифицирането им по отношение на очаквана ефективност за генериране на енергия. В обхвата на изследването попадат общински сгради, обследвани чрез ползване на интегрирана методология, включваща прилагането на дистанционни методи - сателитни, аерофото данни и данни от целево заснемане чрез прецизна безпилотна летателна система, специализиран софтуер и данни за оценка на фотоволтаичния потенциал на изследваните локации. Идентифицирахме над 800 покривни пространства на общински сгради, от които 38 бяха определени като такива с най-висок потенциал на база комплексна оценка на конкретни характеристики - тип на покрива, височина, наличие на засенчване, локация и изложение”, каза Билева.

Докато проектите за зоопарка и завода за преработка на отпадъци все още са на ниво процедура за избор на изпълнител, то столицата вече има първата общинска поликлиника, която си произвежда сама еленергия. Това е Диагностично-консултативен център №12 в район “Люлин”, който вече произвежда сам ток за собствени нужди. От юли месец там работи собствена фотоволтаична система.

Тя е за производство на 50 kW електрическа енергия. Получената еленергия е за собствено ползване на здравното заведение, а произведеното количество ток, което е над нужното за поликлиниката ще бъде продавано на електроразпределителното дружество.

Изграждането на фотоволтаичната система е финансирано със собствени средства на поликлиниката която инвестира 50 000 лв. Причината е значителното увеличение на цената на електроенергията. Очакваме

вложените средства във фотоволтаици да се изплатят за период от 3-5 години,

заяви управителят на ДКЦ 12 д-р Васил Василев.

Такава система е в процес на монтиране и в ДКЦ 22 в квартал “Гео Милев”. Общинското дружество е инвестирало около 70 хил. лв. собствени средства. Чрез фотоволтаиците лечебното заведение ще може да се снабдява с необходимата за дейността си еленергия, както и да продава излишния произведен ток. Според изчисленията на д-р Лили Иванова, управител на поликлиниката, чрез фотоволтаиците ще се спестяват около 6600 лв. годишно от разходите за електричество.

С продажбата на допълнително произведения ток ДКЦ 22 би могло да генерира и приходи от около 1000 лв. на година, сочат изчисленията.

Общинската Университетска Първа МБАЛ също е заявила желание да инвестира във фотоволтаична система за осигуряване на електроенергия. Там първо обаче трябва да се направи подготовка на покрива на болницата, след което ще стане възможно да бъдат монтирани и фотоволтаиците.

С монтажа на системата се предвижда осигуряване на енергийна независимост на болницата и около 30% намаление на разходите за ток на общинското дружество.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>