Вицето Йотова и кметът Панов за Независимостта: Да загърбим омразата, дължим го на децата си (Обзор)

22.09.2022 22:11 Дима Максимова
Вицепрезидентката Илияна Йотова и кметът на Велико Търново Даниел Панов бяха сред официалните гости на празника.
Митрополит Григорий отслужи молебен за празника.
Да гледаме интересите на България преди всички и да не забравяме, че целите се постигат при обединение, заяви цар Симеон II, който присъства на тържествата.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов е домакин на тържествата за Независимостта, на които присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.
По време на възстановка Милен Иванов влезе в ролята на княз Фердинанд и прочете манифеста, с който България обявява независимост.

Предците ни отхвърлиха всякаква претенция, че България може да е подвластна някому, и това трябва да вдъхновява бъдещето ни, написа президентът Румен Радев

Да загърбим омразата и презрението, да се обединим около каузи. Това послание отправиха в Деня на Независимостта вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е домакин на празника.

Хиляди излязоха по улиците на старата столица и после изкачиха Царевец.

Нека си върнем нормалността в общуването

и се обединим около каузи, дължим го на децата си, посъветва Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините.

За него 22 септември е ден на силния български дух и на истинско единение. От Царевец Панов припомни историческите събития от 1908 г. и ролята на Велико Търново, където цар Фердинанд обявява независимостта.

Панов емоционално попита струпалите се на празника кандидат-депутати от всички партии

дали са способни днес да се обединят около каузи,

или се потапят в злободневие и политическо единоборство.

Стига вече разделение между българи и българи, породено от политически егоцентризъм. Нека си върнем нормалността в общуването, в отношенията, в държавата. Нека се обединяваме около каузи и ценности, дължим го не само на предците си, дължим го на нашите деца, на всички българи, за да сме свободни не къде да е, да сме свободни в душите си, призова кметът. И поиска всички, които тръгват по пътя на политиката, да се закълнат в бъдещето на България.

С тържествена света литургия в храма светиня “Св. 40 мъченици”, както преди 114 г., започнаха тържествата за Деня на Независимостта във Велико Търново. От църквата тръгна шествие до Царевец, където се включи вицепрезидентът Илияна Йотова. На празника бяха и цар Симеон и съпругата му Маргарита.

Да загърбим омразата и презрението, да не позволяваме не личните пристрастия да ни изсмукват, призова вицепрезидентът Илияна Йотова и постави най-важната задача: да няма страдащи хора, безработни родители, деца, които да не могат да отидат на училище.

Бъдещето ни е в хората с достойнство, в просветените политици, за които най-важното е интересът на България, каза Йотова.

Президентът Румен Радев изпрати писмен поздрав, който пусна и във фейсбук. Преди 114 г. предците ни отхвърлиха всяка претенция, че България може да бъде подвластна някому. Че националното ни развитие, обществен живот и култура могат да бъдат заложник на чужда воля. Актът на Независимостта е неизбежен резултат на съзнанието за собственото ни национално достойнство и дързостта на този пример ще продължи да вдъхновява бъдещето ни, написа държавният глава.

Според Радев големият урок от 1908 г. е, че “единственият легитимен изразител на народната воля може и трябва да бъде българската държава”.

Наш дълг е да помним, че Независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства, призова Радев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>