Кроткият Масуд, шеф на Омар, който уби полицаите, посещаван от добре облечени мъже със скъпи коли

21.09.2022 23:15
Спецполицаи извеждат Масуд с белезници от квартирата му във вторник.
В този блок е живял Масуд.
Съседът Георги Добрев го познава като тих и кротък човек.
Омар Аднан (вляво), който уби полицаите в Бургас, е част от канала за мигранти, организиран от Масуд Абдо.

29-годишният сириец и четирима негови помагачи от България са обвинени за трафик и подпомагане на нелегални мигранти да отсядат в Пловдив

Кротък и незабележим. Така съседите описват сириеца Масуд Абдо, арестуван в Пловдив като шеф на канала за трафик на мигрантите, които бяха задържани на 25 август, след като Омар Аднан помете с автобус двама полицаи в Бургас.

29-годишният Масуд Абдо вече е обвинен от Районната прокуратура в Пловдив заедно с още четирима българи, сред които е една жена. Останалите 7 задържани във вторник са разпитани като свидетели и освободени. 

Масуд и помагачите му са организирали трафика и помагали на 24 бежанци от Сирия, Афганистан и Мароко да отсядат нелегално в Пловдив. Сред тях бил и 17-годишен чужденец, както и две по-малки деца. Таксата за превоз на мигрант била 3000 евро.

Масуд Абдо работил от година и половина във фабрика за метални изделия в Пловдив, собственост на ливанец. Там се трудил и брат му. След катастрофата в Бургас, когато Омар с автобус помете полицейската патрулка и уби униформените, Масуд изчезнал за няколко дни. Преди време от полицията разпитвали него и брат му за извършен грабеж.

Тарторът на канала живеел под наем в панелен апартамент на седмия етаж на бул. “Дунав” №8 в града под тепетата. Официално се водел на работа в частна фирма. 

Жилището заедно с него обитавали още жена на възраст около 60 години и две млади момичета. Собственичката на имота от години живеела и работела в Италия. Затова и давала жилището под наем.

“Момчето беше мълчаливо, при среща се усмихваше,

поздравяваше с кимане на глава, но не ни заговаряше

Явно не знаеше български език”, обясни пенсионерът Георги Добрев. Той живее на петия етаж в същия вход, два етажа под чужденеца. Мъжът добави, че сириецът и съквартирантките му не създавали проблеми на никого и си плащали редовно сметките.

От началото на тази година обаче чужденци започнали често да посещават 30-годишния сириец. Това не останало незабелязано от комшиите.

“Решихме, че са негови приятели. Едва преди две седмици, когато

пред входа се бяха събрали 12-13 араби,

се усъмних, че има връзки с мигранти”, добави Георги Добрев. 

Самите чужденци постояли около час пред блока, след което си тръгнали, без да вдигат шум и не създали проблеми.

Местните жители се чудели дали да не подадат сигнал в полицията, подканяли се един друг и така и не се решили.

“Моя приятелка ми каза, че е видяла как във вторник сутринта около 9,30 часа пристигнали две полицейски коли, униформените влезли във входа и отвели сириеца. След това се разбра, че е арестуван за трафик на мигранти”, обясни възрастна жена, която живее на бул. “Дунав” №10.

Мъжът не оказал никаква съпротива и мълчаливо влязъл в полицейския автомобил.

“През последните 3-4 месеца почти всеки ден около обяд идваха по 2-3 лъскави мерцедеса, от тях слизаха добре облечени мъже. В повечето случаи сириецът ги чакаше отвън, разговаряха и след това си тръгваха.

Не съм ги виждала да си разменят пари или да се карат”

Собственичката, когато се завърнала в България, описала пред комшиите наемателите си като тихи и чисти хора.

“Да, такива бяха. Не сме и предполагали, че се занимава с трафик на хора”, каза още пенсионерката.

29-годишият сирийски гражданин бе задържан в Пловдив по подозрение, че организирал канала за трафик на мигранти у нас, при който на 25 август след сблъсък с автобус, превозващ чужденци, загинаха двама полицаи в Бургас. 

Още 11 души бяха арестувани като негови съучастници. Според разследващите те са организатори на трафика.

До трагедията в Бургас преди месец се стигна, след като 31-годишният Йордан Илиев и 43-годишният му колега Атанас Градев опитаха да спрат автобус, пълен с мигранти.

Преди това рейсът минал последователно на два контролно-пропускателни пункта на Гранична полиция.

Автобусът с турска регистрация возел 48 мигранти. Сред тях имало мъже, жени, деца и дори бременни жени.

В района на кръговото кръстовище на “Трапезица” той навлязъл в лентата за велосипедисти, премазал полицейския автомобил с Илиев и Градев в него, които загинали на място, разбил автобусната спирка и химическа тоалетна.

По-късно полицаите арестуваха трима сирийци. Сред тях беше шофьорът на автобуса Омар Аднан, който твърдеше, че е на 15 години. След това се оказа, че е на 18 години по данни на властите от Сирия и Турция.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>