Неблъфиращият Путин заплаши Запада с 5977 ядрени бойни глави (Обзор)

21.09.2022 22:25
Владимир Путин предупреди, че разполага с различни оръжия за унищожение, след като обвини световните лидери, че започват ядрен шантаж срещу неговата страна.
Междуконтиненталната балистична ракета “Сармат” се изстрелва по време на тест на космодрума Плесецк в Архангелска област. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Руснак минава покрай графит, възхваляващ армията в Москва. СНИМКИ: РОЙТЕРС

С най-големия ядрен арсенал в света от общо 5977 бойни глави руският президент Владимир Путин заплаши Запада да не се бърка във войната в Украйна. В реч, забавена 13 часа, руският президент обяви частична мобилизация в страната на 300 000 души, но и очерта червените линии, които не трябва да се преминават от западните страни.

Стопанинът на Кремъл предупреди, че разполага с различни оръжия за унищожение, след като обвини световните лидери, че започват ядрен шантаж срещу неговата страна.

“Ако териториалната цялост на страната ни бъде застрашена, ние без съмнение ще използваме всички налични средства, за да защитим Русия и нашия народ – това не е блъф”, каза Владимир Путин в рядко телевизионно обръщение към нацията.

Анализатори веднага обявиха, че руският лидер визира 5977-те ядрени бойни глави, които Москва притежава. За сравнение, САЩ имат 5428, Франция - 290, а Великобритания - 225.

Междуконтиненталните балистични ракети, притежавани от Русия, имат способността да достигнат и унищожат големи световни градове като Лондон или Вашингтон, ако не бъдат неутрализирани от противоракетните сили. Те набират максимална скорост за около 10 минути, което означава, че

могат да поразят части от Европа само за 20 минути след изстрелването

Бойната глава в предната част на ракетите е с мощност между 300 и 800 килотона тротилов еквивалент. Само 300 килотона са достатъчни, за да унищожат Вашингтон, Лондон или Париж.

“Трябва да разберем, че залозите за Украйна вече са станали глобални”, твърдят експерти. Според тях другото оборудване на Москва също може да доведе до опустошителни последици. Например оръдието 2S7, калибър 203 мм, има обсег от около 37 км и изстрелва снаряд, който тежи 110 кг. Военни са убедени, че ако се реши да направи ядрената крачка, Путин ще използва и ракетата “Искандер”, която има обхват от 500 км и точност до 5 метра от целта. През юни президентът обяви, че армията ще разполага и с най-мощната ядрена ракета в света - “Сармат”. Тя е способна да носи 10 ядрени бойни глави и лети със скорост 5 хил. км/ч. Обсегът ѝ е 18 хил. км.

В зависимост от развитието на войната Кремъл може да прибегне и до тактически ядрени оръжия, които се използват на сравнително малки разстояния. Те дори могат да бъдат изстреляни като артилерийски снаряди на бойно поле. Такава е крилатата ракета “Калибр” с обхват от 2600 км.

Тактическите ядрени оръжия се различават значително по размер и мощност. Най-малките могат да бъдат един килотон или по-малко, по-големите може би достигат до 100 килотона. Ефектите им зависят от размера на бойната глава, колко високо над земята детонира и от местната среда.

Но дори и най-малката бойна глава може да причини огромни човешки жертви и трайни последици. Бомбата, която уби 146 000 души в Хирошима по време на Втората световна война, беше 15 килотона.

Малко се очаква да оцелеят в зоната на непосредствен удар от ядрена експлозия. След ослепителна светлина има огромна огнена топка и взривна вълна, която може да унищожи сгради и конструкции на няколко километра.

Експертите изчисляват, че около 1500 руски бойни глави в момента са разгърнати, което означава, че са разположени в бази за ракети и бомбардировачи или на подводници в морето.

“В своята агресивна антируска политика Западът прекрачи всяка граница. Непрекъснато чуваме заплахи срещу нашата страна, нашия народ... В ход е и ядрен шантаж. Става дума не само за обстрела на Запорожката атомна електроцентрала, насърчаван от Запада, който заплашва с ядрена катастрофа, но и за изявленията на някои високопоставени представители на водещите държави от НАТО за възможността и допустимостта на използване на оръжия за масово унищожение срещу Русия - ядрени оръжия. На тези, които си позволяват подобни изказвания по адрес на Русия, напомням, че

страната ни също разполага с различни средства за поразяване,

а някои наши компоненти са по-модерни от тези на страните от НАТО”, заплаши Путин.

Дори ако заплахата му е предназначена по-скоро като предупреждение, отколкото като сигнал за някакво текущо желание за използване на оръжията, винаги съществува риск от грешна преценка, ако едната страна не се разбере с другата или събитията излязат извън контрол, отбелязва Би Би Си.

Същевременно мобилизацията, обявена в сряда от Владимир Путин, е първата в Русия след Втората световна война. Тя дойде на фона на поредица от украински контраатаки, които принудиха войските му да отстъпят и да се откажат от спечелена територия на изток и юг. Ходът бележи значителна ескалация на конфликта, от който Русия, изглежда, не желае да отстъпи.

Досега руският лидер избягваше да обявява каквато и да е мобилизация, притеснявайки се от ответната реакция от страна на обикновените руснаци и членовете на своя политически и икономически елит за много от които се смята, че вече не одобряват инвазията. Но руският лидер драстично промени курса си под нарастващия натиск от страна на националисти и някои от приближените си, които го призоваха да увеличи военните си усилия, след като войските му се оттеглиха масово от Харков преди две седмици на фона на украинската контраофанзива.

Вбесени на Кремъл руснаци

измислиха термина “могилизация” от руската дума “могила”,

което означава гроб – съдба, очакваща много от стотиците хиляди, мобилизирани в армията.

В обръщението си лидерът на Русия заяви: “На военна служба ще бъдат призовавани само граждани, които в момента са в резерва, и преди всичко тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни професии и съответен опит”. Министърът на отбраната Сергей Шойгу по-късно потвърди, че указът, който влиза в сила от сряда, ще доведе до мобилизиране на около 300 000 души в бойните сили на Русия. Това е приблизително два пъти повече от броя на войските, които Москва бе събрала на западната си граница, преди да нахлуе в Украйна на 24 февруари.

“Днес сме във война не толкова с Украйна, колкото със Запада, в частност с НАТО”, допълни Шойгу. Според него “всички видове оръжия, включително ядрената триада, изпълняват своите задачи”.

Путин ще се надява частичната му мобилизация да е достатъчна, за да осигури на силите си, които вече са на фронтовата линия, така необходимото подкрепление, за да обърнат хода на войната.

Заповедта за частична мобилизация дойде ден след като контролираните от Русия региони в Източна и Южна Украйна обявиха планове за провеждане на гласуване за това да станат неразделна част от руската държава. Това се смята за предшественик на официално анексиране на териториите. Референдумите ще започнат в петък в Луганска, Херсонска и частично контролираните от Русия Запорожка и Донецка област.

“Подчертавам, че ще направим всичко възможно, за да създадем безопасни условия за провеждане на референдумите, за да могат хората да изразят своята воля и решение за бъдещето. Те ще бъдат подкрепени от нас”, каза Путин.

Изплашени руснаци се втурнаха да запазват полети, билетите се разграбват за минути

Ужасени руснаци се опитват да избягат от страната. Еднопосочните полети от Москва бяха разпродадени, след като Владимир Путин предизвика масова паника, нареждайки мобилизация на войски в драматична ескалация на войната в Украйна, съобщи Би Би Си.

Полетите вече са пълни, въпреки че цените не спират да растат и достигат стойности от над 50 хил. евро за тричленно семейство.

Паникьосани руснаци се борят да избягат, преди да е станало твърде късно. Още в сряда следобед стана ясно, че еднопосочните полети от Москва са разпродадени, а като причина се приема именно драматичната ескалация на войната в Украйна чрез речта на Владимир Путин, която смути целия свят и предизвика масов хаос и страх сред нацията, като дори стана повод за организирането на протести в столицата.

Билетите до Йоханесбург за тричленно семейство по-рано достигаха цени от малко над 50 000 евро, а най-евтините полети от столицата до Дубай се намираха по над 5000 евро или 300 000 рубли - около пет пъти повече от средната месечна заплата в страната.

Според руското издание РБК всички самолетни билети до дестинации, където руснаците няма да имат нужда от визи, включително Турция, Армения и Грузия, вече са разпродадени, докато водещата авиокомпания “Аерофлот” не обявява никакви налични полети.

В рамките на часове директните полети от Москва до Азербайджан, Казахстан, Узбекистан и Киргизстан също спряха да се показват на най-известните уебсайтове в страната. Някои маршрути с междинни кацания, включително от Москва до Тбилиси, също не бяха достъпни.

Автобусните билети също бяха разпродадени, а търсенията за “как да напусна Русия” оглавиха трафика в търсачката на “Гугъл” за първоначалния период, в който се очакваше президентът Путин да изнесе речта си, сочат данни.

Междувременно руското правителство съобщи, че ще обяви “съвсем скоро” кои граждани ще бъдат освободени от мобилизация.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>