Чистят канала в Стара Загора, хората ще местят колите си от улица "Братя Жекови" по график

21.09.2022 17:12 Ваньо Стоилов
Построеният през 1953 г. канал, който минава през Стара Загора, предстои да бъде почистен основно. Снимка: Ваньо Стоилов

Предстои да бъде почистен напоителния канал, който минава през централната част на Стара Загора, съобщават от областната управа. За целта гражданите трябва да преместят автомобилите си, паркирани на улица "Братя Жекови", по която минава каналът. 

Каналът е строен през 1953 г. и към момента е собственост на държавната фирма "Напоителни системи". От него се подава вода за напояване на селскостопански култури през летния сезон и вода за промишлени нужди целогодишно.

Съоръжението ще се почиства от строителни и битови отпадъци, инертни материали, храстовидна и дървесна растителност. Ще бъдат извършени и частични ремонтни дейности по облицовката.

Почистването ще стартира на 3 октомври в отсечката от ул. "Отец Паисий" до ул. "Ангел Кънчев". То ще продължи до 10 октомври. За тази цел ще е необходимо в дните 5, 6, 7 и 10 октомври паркираните по ул. "Братя Жекови" в този участък автомобили да бъдат преместени.

От 10 октомври до 23 октомври ще се извърши почистване в участъка от ул. "Кольо Ганчев" до ул. "П.Р. Славейков". Там също ще се наложи премахване на автомобилите от улицата, предупреждават от областната управа.

Събраните битови отпадъци ще бъдат транспортирани до депо за депониране на битови отпадъци чрез лицензирана фирма. Гумите, захвърлени в канала, ще бъдат закарани до депо за рециклиране на гуми. Храстите и дърветата ще се превозят до подходящи места, собственост на "Напоителни системи" и на община Стара Загора до взимането на решение за какво да бъдат използвани. От общината обявиха, че за своя сметка ще извозят и депонират храстовидна растителност в депото за отпадъци. Общината ще осигури също камиони за отпадъци и контейнери. ВиК-Стара Загора ще осигури самосвал и малък багер за събиране и извозване на отпадъците.

Събраните строителни и инертни материали ще се транспортират до имот, собственост на областна администрация, на разстояние от около 5,5 км от града. При евентуално запълване на мястото с отпадъци, ще се използва втори терен, също собственост на областна администрация. Отпадъците ще се депонират, сепарират и използват повторно.

Ремонтните работи ще се извършват от 10 до 14 октомври в участъка между ул. "Гладстон" и ул. "Парчевич", като на 14 октомври ул. "Братя Жекови" ще бъде затворена за 1 час за доставка на бетон.

На 21 октомври работата по напоителния канал трябва да бъде приключена, а на 22 октомври водата по него отново да бъде пусната.

От институциите, ангажирани с почистването на канала, умоляват гражданите на Стара Загора да проявят разбиране и търпимост по време на работата там, защото премахването на натрупваните с години отпадъци е крайно наложително за нормалното функциониране на съоръжението. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>