Шофьор на пловдивски рейс, убил преди 4 г. пътничка, пак на съд - за блъсната пешеходка

21.09.2022 21:40 Никола Михайлов
Красимир Ковачев (вляво) се появи с компания в Съдебната палата, но без адвоката си. Снимка: Авторът

- За фаталния инцидент е наказан условно, но книжката не му е отнета

- Биографията му на водач на автобус изобилства с нарушения

Красимир Ковачев, шофьор на градски рейс в Пловдив, който на 15 февруари т. г. блъсна  пешеходка, има зад гърба си присъда за смъртта на друга жена - пътничка в автобус. До втория инцидент се е стигнало, защото за произшествието с фатален край той е бил осъден условно, а книжката му не е била отнета. Така Ковачев продължава да работи като водач на градски автобус.

В средата на февруари т.г. бил на работа. На кръстовището на булевардите “Никола Вапцаров” и “Македония” той не се съобразил с червения сигнал на светофара. По същото време 72-годишната тогава Донка Гешева стояла на тротоара и при светването на зелено тръгнала да пресича на пешеходна пътека. Красимир Ковачев не реагирал и я блъснал. Гешева паднала върху тротоара и загубила съзнание. Била изпратена в болница със средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, и временна опасност за живота.

За този инцидент шофьорът застана пред Пловдивския районен съд днес, но ход на делото не беше даден. “Искам, ако може, да се отмени заседанието, за да си наема адвокат”, настоя той. После обясни пред “24 часа”, че преди няколко дни е останал без защитник. “Адвокатката се отказа на 16 септември, защото е заета”, заяви подсъдимият пред залата. Съдия Методи Антонов насрочи нова дата за старт на процеса - 9 ноември.

Биографията на Красимир Ковачев като водач е пълна с нарушения. Има книжка от 1983 г. и оттогава работи като професионален шофьор. Санкциониран е многократно, а на 7 юли 2020 година е осъден за убийство по непредпазливост, причинено след катастрофа с автобус.

На 11 септември 2018 г. Ковачев застъпил смяна като шофьор по линия от Стъкларския завод към ЖР “Тракия” в 12 ч. Около 15,42 ч. автобусът бил на спирка в близост до ул. “Съединение” 63. Няколко пътници слезли, а последна била 78-годишна жена. Без да се увери, че няма хора по стъпалата, водачът затворил вратата и потеглил. Така затиснал тялото на възрастната жена. Тя опитала да се освободи, при което паднала по лице на земята и задното дясно колело на автобуса минало през тялото й.

Очевидец извикал на Ковачев да спре. Шофьорът отворил вратите и слязъл с кондукторката, за да проверят как е жената. Около автобуса се струпали хора, които се обадили на 112. След няколко минути пристигнал екип на Спешна помощ, който откарал пострадалата в УМБАЛ “Свети Георги”. След като ѝ е оказана първа помощ, тя е настанена в интензивното отделение, после е преместена в Клиниката по ортопедия и травматология, където останала 10 дни. По време на лечението приятелки на жената я посещавали. Красимир Ковачев също се интересувал от здравословното ѝ състояние, като дарил кръв и апелирал съм свои познати и колеги също да помогнат. Въпреки всички грижи след близо месец лечение жената починала на 10 октомври.

Съдебномедицинската експертиза е установила, че в резултат на травмите тя е получила остра бъбречна, чернодробна, дихателна и сърдечносъдова недостатъчност, което е непосредствената причина за смъртта.

По делото е установено, че Красимир Ковачев е имал техническа възможност да избегне произшествието, като се огледа за слизащи пътници. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. 

Присъдата е 1 година условно с изпитателен срок от 3 години, което е под минимума за такова престъпление заради многобройните според съда смекчаващи вината обстоятелства. Той е съдействал на органите на реда, имал е чисто съдебно минало и е изразил искрено съжаление за случилото се. Съставът смята, че причината за инцидента е небрежност, а не самонадеяност. Срещу него са били само многото му нарушения на Закона за движение по пътищата.

Признавайки вината си, Ковачев моли да не му вземат книжката, защото ще остане без работа. Искането му е удовлетворено и така той отново кара автобус от градския транспорт на Пловдив. И около 3,5 години след първия инцидент се стига до втори. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>