Изложба в галерия "Академия" за 90-годишнината на Румен Скорчев

20.09.2022 20:07 Пенчо Ковачев
Акад. Румен Скорчев
Петелът на Румен Скорчев, който превзе Флоренция през 1970 г.
Корица на книгата на Радичков "Малки жабешки истории", илюстрирана от Румен Скорчев

Той е българският художник, първи направил пробив на "желязната завеса"

Юбилейна изложба "90 години от рождението на акад. Румен Скорчев" беше открита на 20 септември в Националната художествена академия (НХА).

В експозицията, подредена в галерия "Академия", има произведения на акад. Скорчев от всички жанрове, в които той твореше: графика, рисунки, илюстрации, живопис.

Включени са творби от цикъла "Закуска на тревата", илюстрации към "Рубайят" от Омар Хайям, "Приказки" на братя Грим, албум с авторска поезия и др.

Куратор на изложбата е Сузана Николова, автор на монографията "Визуалният език на Румен Скорчев". Изданието е осъществено по повод изложбата и с финансовата подкрепа на Националния дарителски фонд "13 века България", както и по програмата за научна и художественотворческа дейност на НХА за 2022 г.

Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище, но израства в с. Марийно, сега квартал на Димитровград, и Перник, където баща му Деньо Скорчев е финансов директор на мините. След завършване на гимназиалното си образование Румен е арестуван за тежко политическо провинение - нарисувал е карикатура на Сталин. Работи в мините до 1952 г. Приятел на баща му му казва да се "покрие" в София.

През 1957 г. се дипломира като инженер паркостроител, но заради голямата си любов към рисуването кандидатства и е приет в Художествената академия. През 1964 г. завършва по специалността "Илюстрация" в НХА при големите художници проф. Петър Чуховски и проф. Веселин Стайков. Специализирал е във Франция, Холандия и Италия.

През 1970 г. за графиката си "Надежда" Скорчев получава Златния медал на Второто международно биенале на графиката във Флоренция и творбата му по регламент влиза в една от най-престижните световни галерии - "Уфици". Този успех се смята за първи пробив на българското изобразително изкуство отвъд "желязната завеса" след 1945 г.

Негови картини представят България в музея "Албертина" - Виена, "Виктория и Алберт" - Лондон, Националната галерия във Вашингтон, "Дордрехт музеум" - Холандия и много други музеи и частни сбирки по света.

От началото на 70-те години той участва във всички общи художествени изложби у нас, както и в международните биеналета във Флоренция, Краков, Биела и др.

Стипендиант е на японската фондация Kokusai Koryu Kikin. Включен с творби в двутомното японско издание за 300 графици на ХХ век. Има над 40 международни и национални награди. Пет пъти са му присъждани големи български и международни награди за изобразително изкуство.

От 1977 г.  ръководи ателие в специалността "Илюстрация и художествено оформление на книгата" в НХА. От 2009 г. е академик.

Илюстрирал е над 200 книги по класически литературни произведения на Йордан Радичков, Пушкин, Яворов, Омар Хайям, Шарл Бодлер, Карел Чапек, Асен Разцветников и др.

В интервю през 2013 г. акад. Скорчев ми каза:

- Светът е в разруха. Купонът, който се вихри, е нещо като "пир по време на чума". Тъмна тъма. Живеем в епохата на малкия човек, време на политическия комедиант, на самоосъзнатото нищожество, което жадува за творческа слава, жадува с цялата си противна безплодност да се изравни с недостижимите, да им отмъсти за своята непълноценност.

И обявява цинизма си за изкуство.

Акад. Румен Скорчев почина 6 септември 2015 г. в София.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>