Затворник към съдебен охранител: Ще те гоня до последна капка кръв!

20.09.2022 23:01 Никола Михайлов
Съдебната охрана извежда от залата подсъдимия Джамал Аликов окован. Снимка: Авторът

Джамал Аликов получи още 2 години в затвора за хулиганство и закана за убийство

"Ще те ликвидирам! Все някога ще изляза от затвора и ще те гоня до последна капка кръв. Заклевам се в най-милото си!" Тази закана отправил затворникът Джамал Аликов към съдебния охранител Найден Иванов на 28 май 2020 г., стана ясно в Пловдивския районен съд на старта на делото за заплаха за убийство и хулиганство.

38-годишният мъж от Пещера е извършил двете престъпления на територията на затвора в Пазарджик, където е прекарал последните 7 години. Аликов е осъден на първа инстанция за въоръжен грабеж и опит за убийство, като магистратите са му дали 20 години ефективно. Все още се чака решението на втора инстанция.

Подсъдимият отрича да е заплашил живота на Иванов. “Избухнах, да. Казах му, че кръвта му е черна и душата му е мръсна, но в никакъв случай не съм отправял закани за убийство”, обясни пред магистратите подсъдимият.

Повод за скандала между него и охранителя е станал багажът на Джамал Аликов. Той е трябвало да бъде прехвърлен от Пазарджишкия затвор в Софийския, за да се лекува. В стаята за проверка охранителят установил, че 38-годишният мъж носи сака си с огромно усилие. Оказало се, че чантата надвишава позволените 10 кг, и казал на Аликов да редуцира багажа. В този момент мъжът започнал да крещи обиди и да хвърля предмети по служителя от звено “Охрана”.

“Взех повече багаж, но в никакъв случай не беше 40 кг, както се твърди. Минах през проверка в затвора, която не откри нищо незаконно. След като слязох при охраната, те започнаха отново да проверяват. Иванов започна да вади различни неща от сака, взе Корана и го подхвърли. Пита ме това пък за какво ти е и тогава избухнах”, обясни подсъдимият. 

 Охранителят отрече дори да е докосвал с пръст Корана. 

“Аликов е с изградени престъпни навици. Многократно е осъждан и в България, и в чужбина, но това не е дало ефект”, обясни прокурор Асен Илиев. Той поиска присъда от 4 години за заплахата и 2 години за хулиганството. Като частен обвинител охранителят настоя наказанието да е в максимален размер - 6 и 4 години, като по-голямата присъда да не поглъща по-малката.

“7 години престой не му стигнаха да приеме как да се държи. Той вдигна класьор с документи, блъсна го в масата и всичко се вдигна във въздуха. Смятайте за каква ярост говорим. Колегите не вярваха какво се случва”, разказа Найден Иванов.

Това не била първата проява на хулиганство на Аликов в затвора. И преди е отправял заплахи към служители на реда, многократно са му изземани забранени вещи, а при един инцидент е счупил стъкло. 

Защитата на Аликов поиска оправдателна присъда, защото няма причина Иванов да е изпитал страх от заплахите на подсъдимия. “Имаме стая, пълна с тежковъоръжени униформени. На кой нормален човек ще му хрумне да вземе заплахите на един затворник сериозно? Как мъж на тия години с такава подготовка ще се уплаши от г-н Аликов от град Пещера, който е лежал толкова години в затвора”, попита той и добави, че едва ли след 20 години първата работа на подзащитния му ще бъде да убие Иванов. А голямото количество багаж му било нужно, защото лечението му трябвало да продължи 2 седмици. “Няма как да отиде с едни гащички и четка за зъби”, заяви адвокат Атанас Узунов.

В крайна сметка магистратите признаха Джамал Аликов за виновен и по двете обвинения и му дадоха 2 години ефективен престой в затвора при първоначален строг режим.  Той ще трябва да заплати и разноските по делото от 50 лв.  Аликов може да обжалва присъдата си в 15-дневен срок.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>