Пейки и кошчета в София - вече по стандарт

20.09.2022 07:54 Даринка Илиева
Пейките в столицата вече ще отговарят на определени стандарти за качество и визия.
Здравко Здравков

Прототипи на различните елементи ще бъдат показани на столичани на няколко места в града

Осветителните тела, кошчетата и пейките, които ще се поставят в София, вече ще са по стандарт. Изискванията към елементите на градското обзавеждане се разработват от екипа на главния архитект на столицата Здравко Здравков и вече са на финалната фаза.

Стандартът за елементите на градското обзавеждане е базиран на същата структура и принципи като този за настилките, който вече бе приет от Столичния общински съвет. Предвиждат се по-сериозни ограничения в центъра и повече вариативност с отдалечаване от центъра. Стандартът съдържа правила и норми за вида и разполагането на осветителни тела, пейки, кошчета, ограничителни колчета и други елементи, както и техните задължителни функционални характеристики. Например ергономични за пейките, технически - за осветлението и др., обясни арх. Здравков.

Освен това се подготвят няколко пространства в града, на които ще бъдат поставени прототипи на различните елементи от стандарта.

Искаме софиянци предварително да се запознаят с предложенията, подчерта главният архитект.

Той напомни, че в последните години Столичната община развива политика за подобряване на градските пространства, за да привлече гражданите на града към повече и по-удобно пешеходно и велосипедно придвижване, да развие живот на ниво улица и квартал, да създаде по-добра среда за малкия бизнес и да покаже истинската красота на традиционните за София места.

Създадохме наредбата за градската среда, която е първият нормативен документ в България, който поставя отделни и специфични изисквания към проектите и строителството, които да доведат до решения в подобряване на функционалността и

естетиката на града с поглед към детайла, цвета и материала

Наредбата за градската среда е модерен отворен документ, който работи чрез отделни приложения - стандарти за различни елементи и групи елементи в града. Стандартите имат за задача да регулират дейностите по оформяне на средата с цел опазване на градската идентичност, създаване на устойчиви дизайнерски решения, които да направят града уникален и разпознаваем, унифициране на елементи, шрифтове и цветове, каза арх. Здравков.

Последният стандарт, който бе приет тази година, е стандартът за уличните настилки. Причината е, че общината започва мащабна програма за подобряване на състоянието на тротоарите и пешеходните пространства.

“Стандартът за настилките дава ясни правила за начина на избор на настилки във всяка част на града, начина на тяхното полагане, правилата за разполагане на тактилни ивици, шахти, бордюри, ограничителни колчета, дървета. Най-рестриктивен е стандартът в частта на историческия център и там са предвидени каменни настилки и бордюри, чугунени шахти или шахти с вградени плочи от настилката.

С отдалечаването от централните зони стандартът дава възможност за по-свободен избор на решения,

за които има създадени инструкции за съвместяване на различните видове елементи. Показани са задължителните подходи към полагане на настилката в специфичните места, за да се избегнат проблемите, които водят до увреждане на тротоарите и бързото им разрушаване. Особено внимание е обърнато на детайлите по оформяне на тези специфични места - около шахти, колчета и бордюри. Създадени са и правила за оформянето на посадните места около дърветата, които осигуряват както достатъчно място за развитието на дървото, така и удобство за пешеходците с поставянето на решетки около посадните места в по-тесните тротоари. Стандартът ще доведе до изготвяне на ясни задания за възлагане на изграждането и ремонта на тротоарите и стриктни критерии при оценка на извършените дейности”, категоричен е главният архитект.

Според него специфичното при двата стандарта - за настилките и за градското обзавеждане, е съвременният поглед не само към здравина и икономичност, а и към екологичност, универсалност и приемственост.

Избират с конкурс визията на втория мост на влюбените

Как да изглежда бъдещият пешеходен мост, който ще свързва втора и трета част на Южния парк, преминавайки над ул. “Бяла черква”, ще се реши с архитектурен конкурс. Той вече тече, а срокът за предаване на проектите е 29 септември. Журито, в което са включени и чужди експерти, ще заседава на 5 и 6 октомври, а на 7 октомври ще стане ясно кой е спечелилият проект.

“Премираният идеен проект следва да предложи обемно-пространствено решение на нова пешеходна връзка, която да свързва на различно ниво от автомобилния трафик двете части на Южния парк по естествен и безпрепятствен начин, спомагайки за многократно увеличаване на пешеходното и велосипедното движение в парковата зона, с което ще се подобри и достъпът до зелените територии. С изграждането на новата мостова конструкция и прилежащите зони на практика ще завърши сливането на трите зони: Южен парк - първа част (пространството около НДК), Южен парк - втора част, и Южен парк - трета част, в едно непрекъснато и мащабно парково пространство”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

След приключването на конкурса общината ще трябва да проведе множество процедури - изменение на подробния устройствен план, отчуждаване на имоти и други, преди да започне изготвянето на работни инвестиционни проекти.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>