Проект: Няма да разрешават малки жилища със северно изложение (Обзор)

19.09.2022 19:56 Христо Николов

Терасите трябва да са с безопасни парапети, а  фотоволтаиците - най-много 70 сантиметра високи

Проект за промяна на наредба 7 за нормативите за строителство е пусната повторно за обществено обсъждане от служебния регионален министър Иван Шишков, като от нея е отпаднало разрешаването на малки жилища със северно изложение. Това съобщи самият Шишков по време на конференция за градското развитие в понеделник.

Проектът е публикуван в петък в сайта за обществени обсъждания www.strategy.bg и с него поне засега се слага точка на спор, който доста отдавна вълнува брокери, строителни предприемачи, архитекти и граждани.

За да оползотворят по-добре сградите, предприемачи и брокери отдавна настояват ателиетата в жилищните сгради отново да имат статута на апартаменти. В началото на 2021 г. по искане на Столичната община ателиетата отпаднаха от закона, за да се пресекат порочни практики, при които такива помещения се продават като жилища, а не отговарят на изискванията.

За ателие е достатъчно да има санитарен възел, докато за жилище - самостоятелен вход, поне едно помещение за кухня или кухненски бокс, баня с тоалетна, складово помещение, което може да е гараж или мазе.

Занижените изисквания за ателиетата и донякъде по-ниската им цена доведоха през годините до това при новото строителство да се продават много жилища, които по документи се водят ателиета.

Чрез ателиетата се заобикаляше още едно ограничение, което забранява да има жилище с изцяло северно изложение. Предприемачи и брокери настояват отдавна това да отпадне и през лятото за обществено обсъждане бе пусната промяна на същата наредба, която разрешаваше това. 

Тя обаче не влезе в сила заради падането на правителството. Сега промяната, за която съобщи арх. Шишков, връща отново старото положение и на практика забранява напълно жилища, в които няма поне едно помещение, ориентирано в друга посока освен на север.

В новия вариант на наредбата има и редица изисквания за безопасност например при терасите на новостроящи се сгради. Всички балкони, лоджии, тераси и външните стълби на сградите трябва да имат парапет не по-нисък от 1,05 метра по ниските етажи на сградата и не по-нисък от 1,20 метра за всички етажи, които са на над 20 метра височина.

Освен това вече няма да е възможно да се правят ажурни парапети, които оставят прекалено много място по краищата си, защото според новите изисквания разстоянието между парапета и пода на терасата и между парапета и стената не може да е по-голямо от 9 сантиметра. 

Другото изискване е парапетите да са устойчиви на натиск и по тях да няма хоризонтални елементи, които позволяват по тях да се катерят деца.

Въвеждат се и нови правила за издатините по фасадите и покривите на сградите, които са свързани с монтирането на фотоволтаици и слънчеви бойлери. Тези съоръжения, както и капандурите и корнизите, не могат да са по-високи от 70 сантиметра и трябва да са предвидени в самия проект на сградата. Ако ще се монтират, след като тя вече е построена, собственикът ще трябва да иска разрешително за строеж. Без такова разрешително могат да се поставят само леки слънцезащитни устройства по терасите, фасадите и покрива.

Министър Шишков посочи по време на конференцията, че в момента МРРБ и Столичната община търсят нови варианти за довършване на разширението на околовръстния път в района на “Люлин”. Предложеното в момента техническо решение според него има сериозен проблем. То предвижда краят на разширението да се влива в кръговото кръстовище за жк “Люлин” и град Банкя. За това на следващото ръководство на МРРБ и на общината ще бъде предложено да се намери ново решение, посочи Шишков.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>