Жителите на Първомай тревожни как ще плащат зимните сметки за газ

19.09.2022 14:16 Румен Златански
В Първомай масово ограничават потреблението на газ или се отказват от него.
НИКОЛАЙ МИТКОВ

По пилотен проект от 90-те години градът е масово газифициран

Пенсионери ще отопляват само една стая, бизнесът минава на алтернативно гориво или затваря

Първомай се оказа в много тежка ситуация с шоковото поскъпване на газа. Това тревожи администрацията, местните хора и бизнеса.

След като изкараха миналата зима с високи сметки, сега тръпнат какво ли ги очаква и се оглеждат за алтернативи.

“Как ще си плащаме сметките, ако останем на газ, след като цената му скача всеки месец”, питат се местните. По пилотен проект още от 90-те години градът е газифициран. В продължителен период от време евтиното синьо гориво осигуряваше комфорт в домовете на хората, благоприятстваше развитието на бизнеса и разкриването на предприятия.

Издръжката на детските градини, училищата, администрацията, болницата, финансовите институции и съда не беше голяма. Положението обаче рязко се промени още в края на миналата година със скока на цените на евтиното до този момент гориво.

“Изпратихме много тежък отоплителен сезон

Сметките се вдигнаха 3 пъти. През януари 2020 г. изразходваният газ за общинските сгради беше 4000 лв., докато през същия месец на тази година стигна 13 хил. лева. Така беше през цялата зима.

Успяхме да се справим, но цените на синьото гориво продължават да скачат. А и не е сигурно дали ще го има през зимата”, заяви кметът на Първомай Николай Митков.

Той не скри, че институциите и жителите на Първомай са много притеснени от ситуацията и призова управляващите да направят всичко възможно да осигурят газ на поносими цени през зимата. Иначе ситуацията за мнозина ще стане критична.

“Нека бъдат проведени преговори с всички държави и фирми, от които можем да получим гориво на нормални цени. Ситуацията не трябва да се политизира, а да се защитят интересите на хората, институциите и бизнеса.

Защото когато купуваш нещо, искаш да е изгодно за теб, а не на тежка цена”, заяви кметът Митков.

Той добави, че хората масово ограничават потреблението си. Негови близки, които са пенсионери, смятали през тази зима да отопляват с газ само една стая, за да може да си плащат сметките.

Все повече жители на Първомай вече минават на алтернативно отопление. Част от тях се ориентирали към дърва за огрев, но проблемът е, че в момента липсват на пазара. А и информациите за тяхното поскъпване най-вероятно ще принуди мнозина да минат на ток.

Това пък създава опасност от претоварване на мрежата и чести аварии.

“Хора, с които разговарях, изразиха опасения, че през най-студените месеци

може да се стигне до режим на тока”,

коментира кметът на Първомай. Според него сега е моментът да се начертаят мерки за подпомагане на хората и бизнеса, за да бъдат спокойни.

“Нашата мрежа е в състояние да издържи по-голямо натоварване. Проблемът е с вътрешните инсталации на сградите, повечето от които са остарели и трябва да бъдат обновени”, заяви говорителят на Електроразпределение Юг – EVN Крум Косев. 

Николай Митков призна, че този проблем притеснява и местната власт.

“Ако е необходимо, ще монтираме климатици за отопление в детските градини. Ще обновим и мрежата. Това ще са допълнителни разходи, но не можем да оставим децата на тъмно и студено”, категоричен е градоначалникът.

Той изрази надежда, че образователното министерство ще помогне на местните училища, които са на делегирани бюджети, както и здравното министерство - на болницата в града, ако се наложи.

Друг проблем е, че нито една общинска сграда не може да премине на отопление с мазут.

Ситуацията с бизнеса е сложна. На този етап няма нито едно фалирало местно предприятие въпреки високите сметки за газ. Всички обаче са затруднени с високите сметки.

“Ние работим в момента на скъпия газ. Ако цените продължат да се покачват, не виждам как ще издържим в тази ситуация”, заяви Георги Богданов, шеф на едно от консервните предприятия в Първомай.

Той все още обмисля каква стратегия да предприеме. Някои от дейностите, като печенето на чушки и патладжани, може да премине на ток. За сгъстяването на пюретата обаче трябва повече топлина, което се осигурява от газа. Мазутът не е алтернатива.

Фирмите имат субсидии за скъпия ток, но за газ - не

“Положението с газа при нас е много зле. Цените скочиха тройно. За това минаваме на пропан, той е много по-калоричен и с него ще бъде изгодно да работим”, заяви Васил Шапатов, шеф на фирма за бетонови изделия в Първомай.

Той поясни, че инвестицията ще му излезе 20 хил. лева. Надява се до 4 месеца всичко да бъде готово. Заради скъпия ток са минали на фотоволтаици.

“Работим предимно за износ. Продукцията ни се търси дори в Нова Зеландия. За да сме конкурентни на пазара, трябва да продаваме на разумни цени. Аз съм от по-старото поколение и помня как

преди държавата осигуряваше евтин ток, газ, суровини и пазари

на стоките, а сега това го няма. Липсват и добри комуникации. Принудени сме да се справяме с всичко сами и на този етап успяваме”, добави още Васил Шапатов.

От малък цех за пакетиране на ядки край Първомай се оплакаха, че сметките, които плащат, са двойни и тройни в сравнение с миналата година и ако това продължи, ще затворят до края на годината.

Така поне щели да се спасят от големи загуби в очакване на по-добри времена с по-ниски цени.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>