Превръщат 23 766 кв. м в градинки, кални точки в кварталите кътове за отдих и паркинги

18.09.2022 21:25 Даринка Илиева
Цветя и красиви цветни фигури радват столичани и гостите на града в Градската градина.
Ново място за отдих с пейки, израдено по програмата за облагородяване на калните точки, вече радва жителите в район “Подуяне”.
Цветни ивици по бул. “Евлоги и Христо Георгиев”. СНИМКИ: СТОЛИЧНА ОБЩИНА
В най-големите паркове на столицата бяха поставени 5 ековендинг машини за разделно събиране на пластмасови опаковки. Срещу изхвърляне на пластмасови бутилки в автоматите, четири от тях връщат храна за кучета, а един - за птици.
Така изглежда иновативната чешма.
Монтаж на климатик
Зам.-кметът по екология Десислава Билева и председателят на СОС Георги Георгиев показват иновативното напояване на бул. “България".

Срещу изхвърляне на пластмасови бутилки в 5 ековендинг автомата четири от тях връщат храна за кучета, а един - за птици

23 766 кв. м кални петна в столичните квартали тази година ще бъдат преобразени на градинки, кътове за отдих и паркинги.

Инициативата на Столичната община за облагородяване на пространства, източници на запрашаване, стартира през 2020 г. До момента нов живот е даден на 59 пространства в 20 столични района на обща стойност над 1,88 млн. лв.

“В началото на годината от районните администрации постъпиха заявки за над 140 обекта. След това бяха определени 24 приоритетни обекта в 22 района. Облагородихме 23 кални точки и инвестирахме над 1,53 млн. лв.”, обясни зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Те са в районите “Надежда”, “Овча купел”, “Нови Искър”, “Илинден”, “Триадица”, “Кремиковци”, “Витоша”, “Красна поляна”, “Младост”, “Подуяне”, “Оборище”, “Връбница”, “Искър”, “Възраждане”, “Банкя”, “Средец”, “Изгрев”, “Лозенец”, “Люлин” и “Слатина”.

“Поставяме настилки, които не позволяват плътно запечатване на почвения пласт, като бетонови паркингови елементи със засипване на отворите с хумус и затревяване с тревна смеска, засаждаме декоративна дървесна и храстова растителност в прилежащите площи. В други обекти извършваме затревяване, поставяме

антипаркинг елементи за ограничаване на нерегламентирано паркиране

в зелените площи. На някои от местата обособяваме пространства за отдих чрез изграждане на алеи, монтиране на парково оборудване, детски съоръжения и оформяне на съществуващата декоративна растителност”, посочи Билева.

Заради положителната оценка на гражданите и интереса на районните администрации към програмата е създадена организация да се финансират проекти за още 13 обекта. Нужните 596 743 лв. са от икономии в общинския бюджет.

“Продължаваме активно с поддръжката на парковете, градините и зелените ивици по транспортни трасета в столицата. Премахваме сухи дървета, засаждаме нови широколистни и иглолистни дървета, храсти, зацветяваме цветни фигури и правим текущи ремонти на паркова елементи и детски съоръжения”, уточни Билева.

Тази година се възстановяват две детски площадки - в районите “Подуяне” и “Красна поляна”, ремонтира се осветлението на парковете “Св. св. Петър и Павел” и “Заимов”, обновява се междублоково пространство в “Левски-зона В”. Ремонтът на алейната мрежа на Княжеската градина пък ще продължи и през 2023 г. Тогава трябва

да стартира и мащабният проект за реконструкцията на Борисовата градина

Преди няколко месеца в най-големите паркове на столицата бяха поставени 5 ековендинг машини за разделно събиране на пластмасови опаковки. Срещу изхвърляне на пластмасови бутилки в автоматите, четири от тях връщат храна за кучета, а един - за птици.

“Предвид големия интерес и положително отношение към инициативата предвиждаме да поставим още кучемати. В момента съгласуваме местата, на които ще бъдат”, каза Билева.

Още една инициатива, стартирала това лято - поставяне на иновативни чешми, ще бъде разширена.

“Столичният общински съвет прие план за действие за устойчива енергия и климат на Столичната община до 2030 г. Част от него са програмата по енергийна ефективност и дългосрочната програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива. Част от плана са анализи за основните климатични рискове и оценка на въздействието им върху човешкото здраве. Например една от основните климатични уязвимости и заплахи за Столичната община е екстремната топлина и периоди на топли вълни, които се наблюдават не само през летните месеци, но и много по-рано - като през май месец тази година. Една от 36-те мерки, свързани с адаптацията към изменението на климата, които изпълняваме, е създаване на “синьо-зелени” арки за прохлада в градска среда и синя и зелена акупунктура. Целта е подобряване на средата на открити публични пространства с висока степен на запечатани повърхности, с по-рядко срещаща се висока дървесна растителност и отсъствие на чешми”, обясни Билева. Така

първата иновативна чешма е поставена в пространството на НДК,

което отговаря на изискванията. София заимства идеята от Виена, където през лятото се поставят 75 мобилни чешми и 100 пулвелизатора за водна мъгла. Мобилната чешма за питейна вода в градинката пред НДК е оборудвана с две ниши с интегрирани дозатори за пиене на чиста вода, ваничка за питейна вода за кучета и пулверизатор за водна мъгла. Тя е произведена изцяло от неръждаема стомана, нуждае се само от водоснабдяване и работи без електричество. Благодарение на дизайна чешмата се монтира и демонтира много лесно.

5000 климатици и печки на пелети смениха 3600 уреда на дърва и въглища

Над 5000 климатици, печки на пелети и на природен газ замениха близо 3600 стари отоплителни уреда на дърва и въглища. Новите екологични устройства вече са монтирани безплатно в домовете на семейства, които се включиха в двата мащабни проекта на Столичната община за подмяна на старите печки, които замърсяват въздуха.

Подмяната на старите отоплителни уреди е само една от мерките, заложени в

програмата за подобряване на качеството на въздуха до 2026 година

Столичната община изпълнява два големи проекта - единият се финансира по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.”, а другият - по Програма LIFE на Европейския съюз.

“До момента са подадени над 8700 заявления за участие и са сключени 6540 договора за подмяна на старите отоплителни устройства на дърва и въглища с нови уреди на пелети, газ и климатици. По проекта за едно домакинство е допустимо да избере или един отоплителен уред на пелети, или на природен газ, или до 3 климатика. Кандидатстването става чрез подаване на формуляр от собственика на имота в съответната районна администрация. Заради нарастващите цени на природния газ и поскъпването на пелетите имаме домакинства, които се отказват от първоначално заявените уреди.

Насочват се към климатиците”,

обясни зам.-кметът по екология на столицата Десислава Билева.

Тя подчерта, че приемът на заявления за безплатна подмяна на старите печки продължава и призова домакинствата да се включат в инициативата. По двата проекта ще бъдат подменени старите отоплителните уреди на дърва и въглища на 15 000 домакинства. Инвестицията е 57 млн. лв.

Уличното озеленяване вече по стандарт,

иновативно напояване по виенски модел

поддържа зелени дърветата в жегите

Уличното озеленяване в София вече ще се прави по стандарт. То е разработено с помощта на Лесотехническия университет, който е направил оценка за актуалното състояние на озеленяването и е дал препоръки за изграждане на нови зелени ивици. Данните сочат, че в столицата

има 53 основни дървесни вида

Най-много са платан, явор, ясен, кестен, дъб, топола, липа и каталпа.

“Тази година стартирахме изготвяне на пилотни проекти с детайлно обследване на различните класове улици с техните особености при определянето на видовете. Наесен ще реализираме проекти по бул. “Андрей Ляпчев”, бул. “Цветан Лазаров”, терена между бул. “Сливница” и бул. “Панчо Владигеров” и ул. “Обиколна”. За определяне на подходящия вид се взима под внимание класът улица, подземните и надземни комуникации, светлина, вода, рН на почвата, замърсяване и засоляване”, обясни зам.-кметът по екология на столицата Десислава Билева.

Проектът за ул. “Обиколна” включва засаждане на широколистни дървета - явор, ликвидамбър, чинар, липа, дъб, копривка, ясен и габър.

За бул. “Андрей Ляпчев” пък се предвижда засаждане на дъбове с цел засенчване, насочване на въздушния поток и подобряване качеството на въздуха.

Тази есен ще започне благоустрояване между булевардите “Сливница” и “Панчо Владигеров”, идентифициран като градски топлинен остров. Предвижда се засаждане на гинко билоба, явор, церцис, ликвидамбър, дъб и липа, храстова растителност, моделиране на терена чрез геопластики и оформяне на алея от трошенокаменна настилка с поставяне на паркова мебел.

“За първи път тази година по модел на Виена въведохме иновативен метод за напояване на дървета с

поставяне на торби около стволовете

Торбите са с отвори в дъното, които под натиска на водата се отварят и бавно се оттичат, като позволяват продължително напояване. Така се поддържа непрекъсната влага в горещите дни”, каза Билева.

Първите две локации с иновативно напояване са на булевардите “България” и “Г. М. Димитров”. Тази есен такова ще бъде направено на още 3 места - булевардите “Андрей Ляпчев”, “Цветан Лазаров” и топлинния остров между “Сливница” и “Панчо Владигеров”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>