Абсолютните световни шампионки от ансамбъла с още един златен медал в София

18.09.2022 16:59 Найден Тодоров
Българските момичета по време на шампионското си изиграване на финала с три ленти и две топки на световното първенство по художествена гимнастика в София. СНИМКИ: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Българските момичета по време на финала с пет обръча от световното първенство по художествена гимнастика в София. СНИМКИ: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Спечелилите абсолютната световна титла момичета от новия ансамбъл на България по художествена гимнастика спечелиха златния медал и във финала с три ленти и две топки на шампионата на планетата в София. 

Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска буквално взривиха пълните трибуни в "Арена Армеец" със смесеното си съчетание. На крака отново ги аплодираха и диамантените момичета - първите олимпийски шампионки в историята на българската художествена гимнастика.

Наследничките им от новия ансамбъл на Българките получиха оценка 33,300 за съчетанието във финала с ленти и топки и извоюваха втория си златен медал от световното първенство. Сребърните медали спечели Италия с 31,450, а бронзовите заслужи ансамбълът на Азербайджан с 30,750.

В съчетанието с пет обръча българките допуснаха две грешки при размяна и едно изпускане, което ги лиши от битката за медалите, предвид игралите перфектно отбори на Италия, Израел и Испания. Титлата на обръчи грабнаха италианките с 34,950. Сребърните медали отидоха при Израел с 34,050. Испанките се пребориха за бронза с 33,800. Заради грешките момичетата на Весела Димитрова получиха 31,400 и останаха осми във финала.

Най-важното е, че момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска триумфираха с титлата в многобоя на шампионата на планетата в София в своя дебют на световно първенство! По безапелационен начин си спечелиха и квота за олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Ансамбълът ни е в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова.

Освен абсолютната световна титла в многобоя и златото на ленти и топки при ансамблите, България спечели бронзов медал в многобоя чрез малката голяма Стилияна Николова, която донесе на страната ни и олимпийска квота в индивидуалната надпревара, и още три сребърни медала от финалите на обръч, лента и бухалки.

Боряна Калейн, която беше готова да атакува световната титла в София, вдигна висока температура и влезе в болница точно преди старта на шампионата. Тя ще има възможност да преследва отличията от световно първенство следващата година във Валенсия.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>