Ремонтират 25 улици, булеварди и мостове в столицата

18.09.2022 09:33 Даринка Илиева
Новото кръгово кръстовище на бул. “Андрей Ляпчев” и бул. “Кл. Охридски”. СНИМКА: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА
Тази година се изгражда нов участък от ул. “Филип Кутев” между ул. “Атанас Дуков” и ул. “Сребърна”. СНИМКА: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА
Кметът на София Йорданка Фандъкова и заместникът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов по време на проверка на ремонта на бул. “Първа българска армия”, който трябва да приключи през ноември. СНИМКА: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА

25 улици, булеварди и мостове се ремонтират в София тази година, съобщи зам.-кметът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов.

Продължава рехабилитацията на бул. “Първа българска армия”, който започна миналата година. Сега се работи в участъка от р. Суходолска до бул. “Илиянци”. Инвестицията е 5 млн. лв. В 800-метровия участък се ремонтират трасето и инженерните мрежи. Готов е канализационният клон. Изпълнени са уличните оттоци в участъка от ул. “Константин Преславски” до кръстовището с проф. “Иван Георгов”. Премахната е паважната настилка в участъка от кръстовището с “Проф. Иван Георгов” до бул. “Илиянци”. В участъка е направена нова тръбна мрежа за разширение на електромрежата и за улично осветление. Ремонтирано е и мостовото съоръжение.

Друг обект, чието изпълнение продължава и тази година, е основният ремонт на ул. “Н. Коперник”. Дейностите са за 2,1 млн. лв., като освен нови пътни настилки се предвижда и обособяване на паркинг за около 90 коли.

Сред вече завършените проекти, чието изпълнение стартира през лятото, е

новото кръгово кръстовище на булевардите “Св. Климент Охридски” и “Андрей Ляпчев”

Друг обект, чийто първи етап вече приключи, е изграждането на велоалея и тротоари по “Самоковско шосе”. Общата дължина е 2,2 км, а инвестицията е 2 млн. лв. Новото велотрасе е с асфалтова настилка, оградена с пътни ивици, а тротоарите са от унипаваж.

Работи се по разширението на бул. “Ломско шосе” - от кръговото кръстовище при едноименната метростанция до ул. 107. Участъкът е 660 м. Дейностите започнаха в края на юни, а срокът за реализацията е 120 дни. Инвестицията в разширението е 12,8 млн. лв.

Проектът включва трасиране на терена, отнемане на хумусния и земния пласт до нивото на леглото на пътя. Ще се изпълняват инженерни мрежи и отводнителни съоръжения, ще се поставят нови тръбни и кабелни мрежи. Новото улично осветление там ще е с LED лампи, които ще бъдат монтирани върху поцинковани стоманени стълбове.

Разширението на булеварда ще е с две пътни платна по 10,50 м,

средна разделителна ивица от 3 м, източен локал с ширина 5 м и тротоари от 1,50 до 5 м. Предвижда се и засаждане на 72 дървета.

До 20 декември, но при подходящи метеорологични условия, трябва да приключи вторият етап от изграждането на ул. “Филип Кутев” в участъка от бул. “Черни връх” до ул. “Сребърна”. Ако времето не позволява, асфалтови пластове ще се полагат и през 2023 г., обясни инж. Джоргов.

Дължината на трасето е 600 м. Габаритът на платната за движение ще е 12 м - две платна за движение по 6 м. Правят се тротоари от унипаваж, отводняване, водопровод, нова тръбна мрежа. Уличното осветление също ще бъде с LED лампи, монтирани върху нови стоманени стълбове.

Част от проекта е и корекция на р. Драгалевска.

Сред големите обекти са реконструкцията на най-старото трамвайно трасе в столицата. Част от него е и изграждане на линеен парк по бул. “Македония” заедно със зелено трамвайно трасе. Предстои въвеждане в експлоатация на трамвайния път от ухо “Съдебна палата” до ухо “Бъкстон”, добави инж. Джоргов.

Работи се и по рехабилитация на транспортния тунел по бул. “Царица Йоанна”. Той е за 8,1 млн. лв. Ремонтът стартира през юли, а затрудненията за трафика ще продължат около 2 месеца.

Очаква се да започне и основният ремонт на улиците “Кукуш” и “Йосиф Щросмайер”.

Бюджетът за тази година е 4,3 млн. лв. По ул. “Кукуш” ще се ремонтира 1500 м трасе, предвижда се цялостен ремонт и разширение на платното, тротоарите, ел. и ВиК мрежи и улично осветление.

Процедура за избор на изпълнител тече за ремонта на “Чепинско шосе”, който ще струва 1 млн. лв. Ще се преасфалтира цялото пътно платно, а където е необходимо ще се заздрави пътната основа.

Изпълнител в момента се избира и за рехабилитацията на ул. “Народно хоро” в район “Овча купел”. Става дума за участък от около 1350 м. Освен пътна настилка, проектът предвижда нови тротоари и енергоспестяващо улично осветление.

На финала е и обществената поръчка за реконструкция на ул. “Народен герой” от бул. “Цар Борис III” до ул. “Любляна”.

“Навлизаме и в кварталите. През тази година ще се извърши

цялостен ремонт на повече от 10 квартални улици на обща стойност около 4,5 млн. лв.”,

подчерта инж. Джоргов.

Сред вече завършилите ремонти на квартални улици са на “Сашо Николов - Сладура” в “Кръстова вада”, с който се осигури достъп до новопостроената детска градина в района, предстои въвеждане в експлоатация на ул. “Флора” в “Манастирски ливади”, която също осигурява връзка с изграждащата се детска градина. Приключили са и работите по улица “Проф. Йордан Иванов” в кв. “Драгалевци - Симеоново” и първият участък от “Симеоновско шосе” до ул. “Преспанските камбани”, като вече се изпълнява втория етап до ул. “Синьо лято”.

Предстоят ремонти и на други улици, за които има готови проекти и се провежда обществена поръчка. Сред тях са улиците “Добри Желязков” и “Зайчар” във “Възраждане”, “Добруджански край” в “Красно село”, “Сехово” в “Илинден”. Готови са проектите и за улица “Емилиян Станев” в участъка от бул. “Тодор Каблешков” до ул. “Д-р Борис Вълчев” и за улиците “Синьо езеро” и “Проф. Никола Милев” в “Горна баня”.

“И тази година продължаваме с ремонта и възстановяването на мостови съоръжения, като са отделени 1,3 млн. лв. Вече е готов мостът над р. Искър в Курило. Ще довършим и работата по моста по ул. “Варна” в “Банкя”. Там се работи и по възстановяването на моста по ул. “Блян” в Банкя. Предстои изграждане на нов мост в Кътина”, изброи инж. Джоргов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>