Книга разкрива как София се превръща в модерна, европейска столица

17.09.2022 23:41 Христо Николов
инж. Иван Иванов, кмет на София 1934-1944 г.
Язовир "Искър" също е дело на едновремешния кмет на столицата, който ръководи изграждането му след 1944 г., докато е в затвора.
Част от реновирания булевард “България” в столицата, чиято реконструкция бе извършена от “Трейс БГ”.
Разширението на булевард “Тодор Каблешков” в София е ключов проект за облекчаване на трафика в южните квартали на столицата.
Разширението на булевард “Тодор Каблешков” в София е ключов проект за облекчаване на трафика в южните квартали на столицата.
Градски комплекс “Атана”, който се изгражда от “Трейс Пропъртис” ЕООД, инвеститор е “Трейс Груп Холд” АД.
Метростанция “Театрална” също е част от третия метродиаметър.

Издадена е от фондация “Трейс за хората” по повод 130 години от рождението на инж. Иванов

Метростанция да носи името на кмета визионер – инж. Иван Иванов 

Инициативен комитет (ИК) с председател историка проф. Петър Стоянович е внесъл в Столична община предложение една от новите метростанции от трети метродиаметър на столичния метрополитен да носи името “инж. Иван Иванов”, кмет на София от 1934 г. до 1944 г.

Идеята е споделена с проф. д-р инж. Стоян Братоев, директор на “Метрополитен” ЕАД, разменени са писма между заместник кмета Милош Боршош и ИК, предстои внасяне на необходимите документи за разглеждане в Столичния общински съвет.

Инициативата идва след разговор между проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов, председател на Надзорния съвет на “Трейс Груп Холд” АД и авторът на книгата “Кметът на София - инж. Иван Иванов” журналистът Станислав Колев. 

Проектирането и строителството на водопровода Рила-София, който разрешава за дълги години напред проблемите на бурно растящия град с водоснабдяването, минава през изключително много перипетии. На първо място, самият замисъл да се докара вода чак от Рила, вместо да се ползва само витошката, среща значителен отпор в началото на 20-те години. Идеите тогава са варирали от това да се правят сондажи по поречието на река Искър от Горубляне към Враждебна до това да се ползват водоизточници край Сливница. Това разкрива документалната книга на Станислав Колев “Кметът на София инж. Иван Иванов”.

Когато текат споровете, инж. Иванов е млад служител в строителния отдел на общината и е защитник на идеята да се изгради сложното дори в европейски мащаб хидросъоръжение. Но става така, че двама кметове на столицата умират, без да видят реализация на идеята.

Инж. Иванов става ръководител на обекта, който е разделен на два етапа. При първия се изгражда връзката, която прави водохващанията в района на Бистрица, а през втория етап се прави връзката от Рила до Бистрица.

Първата фаза на проекта е консултирана с австрйския хидроинженер Франк Шьонбрунер, един от авторите на проекта за водоснабдяване “Алпите-Виена”. Втората фаза е открита няколко години по-късно с импозантно тържество пред стадион “Юнак” в столицата. Направен е фонтан, чийто кран е развъртян по време на церемонията и пред официалните гости и столичани се издига 25-метров фонтан с вкусната рилска вода, разкрива книгата.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>