Шведските “Грипен” или френските “Мираж 2000” фаворити да сменят МиГ-29 (Oбзор)

16.09.2022 23:00
Президентът Румен Радев пробва френски изтребител, но “Рафал” през 2017 г.

Шведските изтребители “Грипен” и френските “Мираж 2000” се очертават като фаворити да сменят сегашните бойни самолети на България МиГ-29. Първоначално като временно решение, докато бъдат доставени купените от САЩ чисто нови изтребители F-16 block 70. Впоследствие обаче някоя от двете платформи можела да стане основа на диверсификация в българските ВВС, твърдят генерали.

Френска делегация пристигна в петък, а на 20 септември се очакват пратеници и от Швеция, обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Делегациите идват, след като назначеното от президента Румен Радев правителство се обърна към Швеция и Франция в търсене на изтребители, които, взети под наем или лизинг да се ползват временно. Такива варианти за замяна на МиГ-29, чийто ресурс изтича в края на 2023 г., търсеше и редовното правителство на Кирил Петков. Тогава обаче преговори се водеха единствено със САЩ и Нидерландия и само за самолети F-16. Обяснението на екипа на тогавашния министър Драгомир Заков бе, че и за взетите за временно ползване изтребители ще трябва да се обучат да летят на новите машини. Ако те са F-16, пилотите впоследствие ще се прехвърлят на новите самолети, когато пристигнат.

Въпросът с обучението стои и при избор на “Грипен” или “Мираж”. Според генерали обаче и шведите и французите се очаква

да предложат и изгодни условия, при които взетите временно самолети да останат български

и така Военновъздушните сили да имат повече от една бойна платформа. Досегашният подход на Министерството на отбраната бе да замени първоначално МиГ-29, а впоследствие и бомбардировачите Су-25 само с един тип многоцелеви боен самолет, за да бъде по-лесна и евтина поддръжката на машините на ВВС.

Шведските изтребители “Грипен” бяха фаворит за нов боен самолет на ВВС през 2017 г. при първото, назначено от Румен Радев, служебно правителство. Тяхната оферта бе предпочетена пред закупуването на F-16. Впоследствие третото правителство на Бойко Борисов ревизира това решение, развали търга и проведе нов, след който бяха платени над 2 млрд. лв. за осем чисто нови F-16.

“Мираж 2000” е френски модел изтребители, които се произвеждат от 70-те години на миналия век. Те обаче са доста по-скъпи за експлоатация от шведските и американските самолети. Тази година

Франция обяви, че снема “Мираж 2000” от въоръжение

Търсенето на заместващи самолети се наложи първоначално поради забавяне на производството на поръчаните от България 8 чисто нови изтребителя F-16. Те трябваше да пристигнат в началото на 2024 г. Доставката обаче се отложи за 2025-2026 г., тъй като по време на пандемията от COVID се появиха проблеми с доставката на части за производството им.

Нападението на Русия над Украйна в началото на тази година и последвалите санкции срещу Москва направиха невъзможна поддръжката на МиГ-29 от руския производител на самолетите. При третото правителство на Бойко Борисов бе сключен договор с РСК-МиГ за ремонт и поддръжка на изтребителите, по който платихме над 80 млн. лв.

“За периода от края на 2023 г. до 2025-2026 г., когато трябва да дойдат и да бъдат въведени в експлоатация първите изтребители F-16, се обмислят варианти. Единият от тях е да се продължи експлоатацията на “МиГ”-овете, а другият – да се търси друга платформа, която да запълни тази празнина. Изпратени са писма до доста страни, има отговори от Франция и Швеция. Френската делегация ще бъде днес в МО, а шведската ще бъде у нас на 20 септември. Чакат се още отговори от САЩ и Израел”, обясни вчера Димитър Стоянов пред БНР. Исканията до САЩ и Израел са за F-16.

Паралелно с търсенето на заместващи самолети вървят и разговори с Полша за покупка на 2 двигателя за МиГ-29 и ремонт на още 6, разясни Димитър Стоянов. Като той очаквал и делегация от Полша за преговори по темата.

“Два от двигателите се очертава да бъдат закупени директно, а останалите шест да бъдат ремонтирани в Полша. Имаме пари. Има точно заделени финансови средства – над 40 милиона”, съобщи още служебният министър.

Стоянов не говори по темата

кога България ще отговори на американската оферта за закупуване на още 8 изтребителя F-16

от САЩ. Тя бе поискана още от първото служебно правителство на Стефан Янев през 2021 г. Офертата за около 2,3 млрд. лв. дойде в края на правителството на Кирил Петков. Тя обаче бе оставена да изчаква заради въпроси от генералите от ВВС към американците. Ако България не отговори до 1 ноември, офертата няма да е валидна, предупреди бившият министър Драгомир Заков. Според неговите обяснения с новата сделка САЩ ни предлагат повече въоръжение и компенсации за забавените първи осем изтребителя под формата на оръжия.

“Не само газът е оръжие, а и т.нар. мека сила е оръжие. Мека сила са икономическите санкции, мека сила са дипломатическите подходи. Мека сила е обучението в други страни”, коментира още сегашният министър Димитър Стоянов пред БНР темата за войната в Украйна. По думите му България по отношение на санкциите стои на стабилни позиции.

Има сключен меморандум между ТЕРЕМ и украинската страна за ремонт на бронетанкова техника, но към момента няма постъпила такава заявка.

По отношение на износа на оръжие той потвърди позицията си, че “не трябва да бъде предавано тежко въоръжение, Българската армия не разполага с излишно такова”.

“Няма оръжие, което се изнася и което се предава от Българската армия по договори към други страни. Това, което се произвежда във военнопромишления комплекс, то се изнася и държавата печели”, каза министърът.

Във връзка с критиките, че зад служебното правителство стоят политически сили, които са на позиция да не се оказва военна помощ на Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия, Стоянов заяви: “Има решение на НС, с което не се позволява износът на въоръжение към Украйна. Не стоят политически сили, а стои решението на Народното събрание – да се окаже военно-техническа помощ.”

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>