Две сгради, от които се вижда и Стара планина

16.09.2022 15:00 Христо Николов
Смарт тауър
IZTOK TOWER

“Смарт тауър” е висока 85, а “IZTOK TOWER” – 98 метра

Високото строителство в столицата започна да се развива в последните години и съвсем скоро към дузината небостъргачи ще се добавят две нови сгради, които към момента са на различен етап на изпълнение.

Едната е “Смарт тауър”, чийто груб строеж засега е привършен и ще е готова напълно през декември 2024 г.

Тя е разположена в един от най-перспективните райони за смесено жилищно строителство в столицата – продължението на булевард “Черни връх” в района на мол “Парадайс”, по-известно като “Хладилника”.

Висока е 85 метра и тъй като зоната около нея вече е напълно застроена, за щастие - с далеч по-ниски сгради, обитателите ѝ ще имат възможността да виждат в далечината дори Стара планина, да не говорим за Витоша, Плана и Лозенската планина, както и Люлин.

Другата сграда е “IZTOK TOWER”, която се изгражда на мястото на бившия автосервиз “Изток” в едноименния столичен квартал, на булевард “Цариградско шосе” и улица “Тинтява”.

Тя е от 6 тела - 3 жилищни и 3 административни. Най-високата от административните сгради е 98 метра и в нея се разполагат хотел, офиси,ресторанти,фитнес с плувен басейн и Конферентен център, разказа инж. Вальо Каменов от "Главболгарстрой", ръководител на проекта по изграждането. 

От върха ѝ в ясно време се виждат пистата на летище София, очертанията на Стара планина и  eдновременно с това - кубетата на “Св. Ал. Невски”. А в другата посока – Люлин, Витоша и цялата Витошко-Лозенска яка.

“Смарт тауър” е готова на груб строеж, каза ръководителят на проекта инж. Виктор Димитров от “Главболгарстрой”.

Замисълът за този впечатляващ проект е на архитектурно студио “Планинг” на арх. Илиян Илиев, което е носител на 14 награда от “Сграда на годината”. Идеята е целенасочено да се предложат висок клас жилища, включително пентхауси по най-високите етажи, както и многостайни апартаменти. Не липсват обаче и по-малки – тристайни и двустайни жилища.

В сградата, която е с няколко секции, има общо 160 апартамента и 15 ателиета, като първите 6 нива са предназначени за офиси, а на партерното са разположени магазини, фитнес и ресторант.

“Сградата – и офисната, и жилищната част, ще има най-висок клас дограма и отговаря на най-високите за момента в България изисквания за енергийна  eфективност. Отоплението и охлаждането ще са с термопомпи, обясни инж. Димитров.

Сградата е разположена на улица “Филип Кутев”, която води от мола към района на зоопарка. В момента тази улица се разширява и вероятно, ще разполага с две платна с по три ленти за движение в посока.

Обитателите на сградата и работещите в нея ще ползват 4-етажен подземен паркинг, който за разлика от много други ще има две отделни двупосочни рампи за влизане и за излизане.

Високата част на “IZTOK TOWER” е от 30 етажа със сутерените. В долната част ще бъдат разположени хотел с фитнес и плувен басейн,Конферентен център, а в горната -офисите и Панорамен ресторант на покрива.

Жилищната част се състои от 3 отделни тела по 14 етажа със сутерените.

“IZTOK TOWER” е с общо 77 хил. кв. метра разгъната застроена площ, от които 55 хил. кв. метра са над земята. Има 3 подземни нива, в които е разположен паркинга,обслужващ сградата. Инвеститор е “Изток Плаза Инвест” ООД, а “Главболгарстрой” е основният изпълнител на грубия строеж.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>