Блъснатото от кмета на Старосел дете вече ходи само и е първокласник (снимки)

17.09.2022 11:10 Радко Паунов
Проф. Пенка Стефанова, на която малкият Мишо дължи живота си. Снимка: 24 часа
На тази улица стана инцидентът на 18 юли т.г., когато 6-годишният Михаил се озова под гумите на кметската кола. Снимки: Авторът
В първите дни на инцидента бабата на детето Жулиета Миткова беше сломена.
Кметът Матея Гудев не беше на себе си от случилото се.

- Колко сълзи изляхме - не може да се опише, казва бабата на 6-годишния Михаил

- По-жестоко изпитание не съм имал, твърди Матея Гудев

6-годишният Михаил Николов, чийто живот висеше на косъм след катастрофа, причинена от кмета на Старосел Матея Гудев, вече ходи сам и е в първи клас. Радостната вест съобщи за "24 часа" баба му Жулиета Миткова.
"Молитвите на хората и позитивната енергия помогнаха", казва тя. Но най-голямото чудо сътвори екипът на проф. Пенка Стефанова от детската клиника в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Именно там спасиха детето, което дни наред беше между живота и смъртта със счупени ребра и контузии в белия дроб.

"Огромно благодаря на тези медици! Проф. Стефанова беше изключително всеотдайна", допълни Миткова. Въпреки тежките травми, лекарите успели да спасят Мишо, без да го оперират. "Поставиха му само дренажи", обясни бабата.
Тя е щастлива, че внукът й вече ходи на училище в София, където живее с родителите си.
"Колко мъка преживяхме, колко сълзи изляхме, не може да се опише", не иска да си спомня Жулиета.
Кметът Матея Гудев се е обаждал на съпруга й. Той също не беше на себе си. "Благодаря от все сърце на проф. Пенка Стефанова", каза той. И допълни, че това, което е преживял, на никого не го желае. "Първите дни след инцидента за мен бяха кошмарни. По-жестоко изпитание не съм имал", призна Гудев.
В деня след катастрофата цялото Старосел се молеше и за детето, и за управника.
"Всичко е в ръцете на лекарите и на Господ", изрече с треперещ глас и насълзени очи ден след инцидента пред "24 часа" Матея Гудев. Самият той не можеше да каже как детето се е озовало под гумите на управлявания от него автомобил.
На 18 юли момченцето вървяло с дядо си по една от улиците в селото, когато около 10 часа било връхлетяно от колата на кмета.
"Видях го на земята под седалката ми и повече не помня", съсипан бе тогава управникът, който беше излязъл от ареста след няколко часа. Твърдеше, че е карал с не повече от 10-15 км/час, тъй като е предвождал кола на РЗИ-Пловдив, към гробищата.
Инцидентът станал на ул. "Братство" близо до дома за стари хора. Свидетели станали самите служители на здравната инспекция.
"Докараха го при мен в кома. По едно време изпадна в шок, после пак в кома. Какво можех да направя? Не знаех какви са му травмите", разказа тогава медицинската сестра на дома Елка Драгнева.
След 10-15 минути дошла линейка, която транспортирала детето в университетската болница “Св. Георги” в Пловдив. Там лекарите водиха истинска битка за живота на момчето.
Гудев е бил тестван за алкохол и наркотици и пробите са му били отрицателни. Тогава у близките му се прокара искрица надежда.

"Проф. Стефанова заслужава голяма награда", благодарни са близките на малкия Михаил. И му пожелават да има успешна година.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>