Шведи и французи в София с предложения за нови изтребители

16.09.2022 10:05
Димитър Стоянов

Те ще заменят МиГ-овете, преди да дойдат новите американски. Купуваме и 2 двигателя за съветските от Полша, 6 ремонтираме там

Днес в Министерството на отбраната пристига френска делегация, а шведската ще бъде у нас на 20 септември за разговори за нови изтребители. Те идват, след като служебният военен министър Димитър Стоянов изпрати още с поемането на поста писма в търсене на нова платформа изтребители, която да замени руските, преди да пристигнат новите F-16. Заради пандемията производството на американските бойни самолети, които България предплати, се забави.

"За периода от края на 2023 г. до 2025-2026 г., когато трябва да дойдат и да бъдат въведени в експлоатация първите изтребители F-16, се обмислят варианти. Единият от тях е да се продължи експлоатацията на "МиГ"-овете, а другият – да се търси друга платформа, която да запълни тази празнина. Изпратени са писма до доста страни, има отговори от Франция и Швеция.

"Френската делегация ще бъде днес в МО, а шведската ще бъде у нас на 20 септември. Чакат се още отговори от САЩ и Израел", съобщи Стоянов пред БНР.

С идеята за заместващи изтребители от Швеция служебната власт върна опитите България да придобие "Грипен" - каквото бе решението на първото служебно правителство на Румен Радев, което после третият кабинет на Бойко Борисов отмени и което конфротнира президент и премиер тогава. В крайна сметка България купи американските изтребители.

Разговорите с полската страна за ремонта на нашите "МиГ-29" са интензивни, стана ясно от думите на Стоянов. Той ги определи като "обнадеждаващи". Полските представители са поканени да дойдат в България.

"Два от двигателите се очертава да бъдат закупени директно, а останалите шест да бъдат ремонтирани в Полша. Имаме пари. Има точно заделени финансови средства – над 40 милиона", съобщи още служебният министър.

"Такава алтернатива не искам даже да помислям, че има - друг да дойде вместо нас да пази", коментира още Стоянов.

"Не само газът е оръжие, а и т.нар. мека сила е оръжие. Мека сила са икономическите санкции, мека сила са дипломатическите подходи. Мека сила е обучението в други страни", коментира Димитър Стоянов в предаването "Преди всички" темата за войната в Украйна. По думите му България по отношение на санкциите стои на стабилни позиции. 

Има сключен меморандум между "Терем" и украинската страна за ремонт на бронетанкова техника, но към момента няма постъпила такава заявка. 

По отношение на износа на оръжие той потвърди позицията си, че "не трябва да бъде предавано тежко въоръжение, Българската армия не разполага с излишно такова".

"Няма оръжие, което се изнася и което се предава от Българската армия по договори към други страни. Това, което се произвежда във военно-промишления комплекс, то се изнася и държавата печели", каза министърът.

Във връзка с критиките, че зад служебното правителство стоят политически сили, които са на позиция да не се оказва военна помощ на Украйна и да не се противодейства на интересите на Русия, Стоянов заяви: "Има решение на НС, с което не се позволява износът на въоръжение към Украйна. Не стоят политически сили, а стои решението на Народното събрание – да се окаже военно-техническа помощ."

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>